„Wolves“ komplektacija: kitoks rezultatas nei medaliai būtų nesusipratimas

Prieš 1 metus 80

Alytaus „Wolves“ komanda baigė pasirengimą naujajam sezonui ir sudėties komplektacijoje taip pat nuveikti pagrindiniai darbai.

Portalas Krepsinis.net šį tarpsezonį apžvelgs visų 12 Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) ekipų komplektacijos darbus. Dešimtas akiratyje – „Wolves“ klubas.

Juškevičius Juškevičius

Gynėjai

Ahmadas Caveras užims pagrindinio įžaidėjo vaidmenį ir šis žaidėjas yra vienas įdomiausių LKL naujokų. Jau draugiškose rungtynėse amerikietis buvo neabejotinas „Wolves“ lyderis, kuris buvo ir rezultatus, ir naudingas. A.Caverą galima palyginti su Patricku Milleriu, bet šis atletas turi daugiau potencialo šokti į aukštesnį lygį. 188 cm ūgio gynėjas geriau vadovauja komandai nei Utenoje spindėjęs legionierius, tačiau taip pat turi problemų su metimu iš tolimos distancijos. Rimo Kurtinaičio schemose matysime A.Caverą dažnai turint kamuolį ir pačiam sprendžiant atakos baigtis arba kuriant progas kitiems. Galima drąsiai sakyti, kad šis 26-erių žaidėjas yra vienas pretendentų į LKL reguliaraus sezono MVP prizą.

Dar vienas atakų organizatorius – Kristupas Žemaitis. Iš Panevėžio atgal į Alytų priviliotas gynėjas yra labai protingas ir geras „Wolves“ žingsnis, kadangi K.Žemaitis dar tikrai turi potencialo stiebtis žemyn, bet jau parodė savo vertę vicečempionų gretose ne tik LKL kovose, tačiau ir Europos taurėje. Žaidime organizavime „Wolves“ problemų tikrai neturės, nes A.Caveras ir K.Žemaitis labai gerai papildo vienas kitą bei gali rungtyniauti kartu.

Ado Juškevičiaus sugrįžimas į Lietuvą yra dar vienas skambus „Wolves“ ėjimas vasarą. 33-ejų gynėjas užims pagrindinio atakuojančio gynėjo poziciją, kur gali galės pasiūlyti ne tik metimų iš tolimo nuotolio ar vidutinės distancijos, bet ir sužaisti „du prieš du“, ką sėkmingai darė Permės klube. Šioje komandoje A.Juškevičiaus patirtis labai pravers, ypatingai lemiamais momentais, kai reikės žmogaus, kuris gali pataikyti svarbius metimus. Atskirose rungtynėse A.Juškevičius gali tapti tuo žaidėju, kuris vienas pats užmėtys varžovus savo bombomis ir taip nuspręs dvikovos baigtį.

Dar vienas gynėjų grandies krepšininkas – Arnas Beručka. Slovakijoje save parodęs lietuvis sugrįžo į LKL ir užsivilko Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ aprangą, kur iš pradžių turėjo užimti atsarginio vaidmenį, bet situacija taip susiklostė, jog buvo beveik nekeičiamas – rungtyniaudavo po 33 minutes. 25-erių A.Beručka yra geras metikas iš toli ir jo pagrindinis vaidmuo bus bausti varžovus tolimais metimais ir aktyviai darbuotis gynyboje.

Herkus Kumpys yra dar vienas „Wolves“ pirkinys, su kuriuo sutartis pasirašyta prabėgus beveik visam pasirengimo ciklui. 23-ejų lietuvis gali žaisti tiek atakuojančiu gynėju, tiek lengvuoju kraštu. H.Kumpys daug minučių tikėtis negali, bet jeigu savo šansų sulauks, pirmiausia su užduotimi aktyviai darbuotis gynyboje. H.Kumpys per savo karjerą dažniau atakuoja iš trijų taško zonos nei iš dviejų. Palangos klube praėjusiame sezone procentas siekė 30, o sezonu anksčiau „Šilutėje“ – 28,4 proc.

Žukauskas Žukauskas

Puolėjai

Eigirdas Žukauskas turėtų užimti pagrindinio lengvojo krašto puolėjo poziciją. Brangiausias „Wolves“ pirkinys, kuris be problemų gali rungtyniauti ir „ketvirtojo numerio“ pozicijoje. E.Žukauskas gerokai patobulėjo nuo tada, kai jį matėme rungtyniaujant Prienuose, todėl bus labai įdomu pamatyti, ką jis sugeba dabar. Vien patekimas į rinktinės dvyliktuką byloja apie šio puolėjo galimybes. Gaila, kad vaidmens Europos čempionate jis neturėjo, bet „Wolves“ gretose bus vienas pagrindinių žaidėjų.

Nuo suolo kils super veteranas Mindaugas Lukauskis, kuris būdamas 43-ejų dar turės vaidmenį ne turnyrinės lentelės antros pusės komandoje, o „Top 4“ ekipoje. 30 minučių vidurkio kaip „Dzūkijoje“ puolėjas neturės, bet 15–20 minučių tikrai rungtyniaus. Šalia talentingesnių partnerių M.Lukauskis gali būti dar naudingesnis, nes Alyje turėdavo daryti daug dalykų, kurie jam nėra įprasti.

Hugo Invernizzis bus pagrindinis sunkusis kraštas, kurio žaidimo stilius yra „tritaškis ir gynyba“. Šis prancūzas yra mažiausiai žadantis „Wolves“ pirkinys legionierių gretose. Taip pat ir daugiausiai abejonių keliantis, ką rodo ir nestabilus žaidimas pasirengimo cikle. Galima prognozuoti, kad 29-erių puolėjas įspūdingos statistikos neturės, bet gynyboje susitvarkys su savo užduotimis, o puolime viskas priklausys nuo to, kaip sukris metimai arba kiek progų turės juos atlikti.

Vitalijus Kozys iš NKL į LKL šoko „CBet“ komandoje ir tapo vienu iš sezono atradimų. Agresyvus žaidimas gynyboje ir begalinis kovingumas žavėjo „CBet“ sirgalius. Kažko panašaus galima tikėtis ir „Wolves“ komandoje. Žvelgiant į pasirengimo ciklą, V.Kozys daugiausiai laiko leisdavo ties tritaškio linija, kas nėra jo stiprybė – praėjusiame sezone pataikė 25,8 proc. tolimų metimų. Nuo suolo kilsiantis puolėjas turės gynybines užduotis, o puolime išnaudoti progas, kurias sukurs komandos draugai.

Tomas Pačėsas jaunesnysis liko Alytuje, kas sukėlė didelę pašaipių reakcijų audrą. Turint omenyje, kad „Wolves“ dabar turi 13-a žaidėjų, šis žaidėjas sunkiai gali tikėtis ne tik žengti ant parketo, bet ir būti registruojamas rungtynėms. Kodėl T.Pačėsas liko klube? Sklando įvairios versijos – nuo būtinybės turėti alytiškį (tuo metu V.Čepukaičio dar nebuvo planuose) iki susitarimo parduodant klubą.

Miniotas Miniotas

Vidurio puolėjai

Marcosas Delia praleido praktiškai visą pasiruošimą, nes žaidė Argentinos rinktinėje. Akivaizdu, kad šiam centrui dar reikės laiko įsilieti į komandos žaidimą ir atgauti gerą fizinę kondiciją, kadangi sportinė forma turėtų kristi po čempionato, kuriame jis tikrai nebuvo statistas ir rungtyniaudavo po 23 minutes. M.Delia mobilus ir atletiškas aukštaūgis, kuris turi sukaupęs daug patirties skirtingo lygio varžybose. „Du prieš du“ situacijas jis išpildo puikiai, o gynyboje su juo aikštelėje galima taikyti skirtingas schemas. 30-metis LKL tikrai bus sėkmingas žaidėjas, kuris varžovams nuolat kels problemas abejose aikštės pusėse.

Dar vieno centro vaidmenį atliks Regimantas Miniotas, kuris gali žaisti ir sunkiuoju kraštu. Tai yra kitokio plano aukštaūgis nei legionierius – mobilesnis ir galintis išplėsti aikštelę. Su R.Miniotu „Wolves“ galės drąsiai taikyti susikeitimų gynybą. Pasirengimo cikle R.Miniotas ir A.Caveras būtent buvo du pagrindiniai puolimo vedliai. „Penkto numerio“ vaidmuo R.Miniotui atrodo tinkamiausias – būtent šioje pozicijoje jis sužibėjo Prienų klube, o tada iškeliavo į Ispaniją, iš kur pasuko į Kauno „Žalgirį“. Daugiau problemų R.Miniotas turi gynyboje prieš aukštesnius ir fiziškai stipresnius varžovus, bet su tokiais oponentais galės tvarkytis M.Delia.

Mėnesiui „Wolves“ pasiliko alytiškį Vaidą Čepukaitį. Greičiausiai, kad šis ėjimas orientuotas į tai, kad nepavyko rinkoje nučiupti norimo vidurio puolėjo, o rotacijoje turėti dar vieną „penktą numerį“ reikia, kadangi dar ir FIBA Europos taurės atranka laukia kitą savaitę. „Wolves“ galbūt laukia, kol NBA komandos baigs treniruočių stovyklas ir po jų atsisakys būrio žaidėjų paslaugų, kurie dar svajoja apie galimybę praverti stipriausios pasaulio lygos duris. Iš to būrio žaidėjų galima surasti tikrai įdomų žaidėją už prieinamą kainą, o šansus tokį pasikviesti pridėtų ir patekimas į tarptautinį turnyrą.

Išvada. „Wolves“ yra pagrindinis faktorius, kodėl šį tarpsezonį visi gali sakyti, kad LKL sustiprėjo. Kitaip ir negali būti, kai ateina klubas su 3,5 milijono eurų biudžetu, kuris, reikalui esant, gali dar labiau padidėti.

Sudėtis suburta labai universali – eilė žaidėjų gali žaisti per kelias pozicijas, todėl R.Kurtinaitis galės naudoti skirtingus penketuko modelius, kur matysime ir du įžaidėjus poroje, ir visus penkis metančius aikštelėje vienu metu. Svarbus aspektas, ko neturėjo R.Kurtinaitis „Chimki“ klube – dabar yra žaidėjų, galinčių gintis, o ne tik rinkti taškus. Talento puolime pakankamai, bet komandoje yra „vaidmens žaidėjų“, kurie nereikalaus daug minučių ar metimų.

Pačiam R.Kurtinaičiui tai rimtas išbandymas, nes komanda suburta nuo nulio, tačiau rezultatą reikės parodyti jau kitą savaitę, kur tikslas turi būti patekti į FIBA Europos taurės pagrindinį turnyrą. Patirties komandai tikrai nestigs, o ir yra žaidėjų, kurie gali tobulėti bei būti geresni pavasarį nei buvo rugsėjį. Galima neabejoti, kad sezono pradžioje „Wolves“ rungtynės sutrauks žiūrovus prie ekranų ir skaitytojus portaluose, o R.Kurtinaičio konferencijos bus itin populiarios, nes šis specialistas niekada nevynioja žodžių į vatą.

„Wolves“ turi antrą pagal dydį piniginę ir joks kitas rezultatas kaip medaliai jiems būtų nesėkmė. Akivaizdu, kad Alytuje žaisianti ekipa jau dabar yra „Top 4“ komanda, o ten bus 2, 3 ar 4 jau nuspėti itin sudėtinga, bet R.Kurtinaičio kariauna yra rimta pretendentė žaisti finale jau debiutiniame savo sezone. Taip pat būtų smagu matyti „Wolves“ rungtyniaujant FIBA turnyre, kur tikrai turi potencialo keliauti mažiausiai iki finalinio ketverto. Tiesa, pirmiausia reikia nugalėti Salonikų „Aris“ ir laimėti visą atrankos turnyrą Bulgarijoje.

„Ilgoji pertrauka“: išsamiai apie visas LKL komandas – kas verti pagyrų, kas gavo spragilų, kaip susidėlios „Didysis ketvertas“ bei kas turėtų kristi žemyn

Skaityti visą pranešimą