Vyriausybė planuoja pereiti prie elektromobilių: institucijose plės įkrovimo stotelių tinklą, tam skirta 5 mln. eurų

Prieš 1 metus 125

Aplinkos ministerija ir Turto bankas ketvirtadienį pristatė bendrus planus visoje Lietuvoje plėsti elektromobilių įkrovimo stotelių tinklą. Institucijų teigimu, numatoma plėtra yra „beprecedentė“ – iki 2030 m. viešųjų elektromobilių įkrovimo stotelių skaičių planuojama padidinti apie 10 kartų. Valstybinių institucijų elektrifikavimui artimiausiems metams bus skirta 5 mln. eurų.

„Ateitis yra elektrinė, ir ypač transporte. Vandenilis gali būti panaudotas galbūt sunkiajame transporte, bet asmeniniam transportui elektromobilis yra absoliuti ateitis. Vyriausybė yra užsibrėžusi iki 2024 metų tapti klimatui neutralia institucija. Vyriausybė yra paslaugų sektorius, ne gamyba, yra žymiau lengviau pereiti prie atsinaujinančios energetikos, nedaryti klimatui poveikio“, – konferencijos metu sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Anot jo, yra trys dedamosios, kaip ketinama pasiekti šį tikslą. Visų pirma, institucijų šildymas turi būti iš ekologiškų šaltinių. Antra, tai žaliosios energijos naudojimas valstybiniuose pastatuose. Ir trečia – tai ekologiškas transportas.

„Vien Aplinkos ministerija turi apie 700 automobilių per visas institucijas ir turi vienintelį elektromobilį, kurį pernai pakeitėme iš hibridinio. (...) O valstybės institucijos turi per 11 tūkstančių automobilių. Tad čia yra vištos ir kiaušinio dalykas, kaip mes prie to pereisime. Tai ta infrastruktūra, visų pirma, turi būti institucijose tam, kad jos galėtų įsigyti elektromobilius“, – aiškino S. Gentvilas.

Ministro teigimu, minėtą projektą bus pavesta įgyvendinti Turto bankui, elektromobilių įkrovimo stotelių plėtra bus vykdoma siekiant įgyvendinti Vyriausybės tikslus. Šiuo atveju įkrovimo prieigas ketinama įrengti būtent prie Turto banko valdomų ir valstybės institucijoms nuomojamų pastatų. Iš viso projekto įgyvendinimui bus skirta 5 mln. eurų.

S. Gentvilas atskleidė, kad jo vadovaujama ministerija jau yra parengusi planą, kaip per artimiausius ketverius metus atnaujinti savo automobilių parką ir tas transporto priemones, kurias įmanoma, pakeisti elektromobiliais.

Savo ruožtu Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius aiškino, jog prie 200 Turto bankui priklausančių pastatų bus įdiegta apie 380 elektromobilių įkrovimo stotelių. Tai bus daroma etapais.

„Kadangi Vyriausybė patvirtinusi siekį pereiti prie elektromobilių, mūsų tikslas pasirūpinti, kad būtų kur juos pasikrauti. Bet prioritetas tas, kad stotelės būtų atviros, kad ne tik institucijų darbuotojai, bet ir paprasti gyventojai galėtų savo automobilius krauti“, – sakė M. Sinkevičius.

Turto banko vadovo teigimu, maždaug pusė įkrovimo stotelių bus įrengtos regionuose, kur jų dar nėra daug, kadangi ten dar nestebimas didelis poreikis krauti elektromobilius viešose vietose.

„Dėl to, kad yra finansuojama Aplinkos ministerijos programa, stoteles galėsime užtikrinti ir regionuose. Tikimės, kad taip prisidėsime prie žalinimo“, – sakė M. Sinkevičius.

Vyriausybė yra pritarusi Susisiekimo ministerijos planams iki 2025 m. Lietuvoje įrengti 1,2 tūkst., o iki – 2030 m. – 6 tūkst. Jų Lietuvoje kol kas yra apie 600.

Per aštuonerius metus norima po vieną bent 600 kW ir dvi 150 kW galios įkrovimo stoteles įrengti kas 60 km TEN-T keliuose kiekviena kryptimi, o papildomuose TEN-T keliuose – tokiu pats atstumu turėti po vieną bent 300 kW ir 150 kW stoteles. Tuo metu savivaldybės suplanavusios virš 5 tūkst. įprastos, vidutinės ir didelės galios įkrovimo prieigų, kurių bendra galia, planuojama, viršys 184 tūkst. kW.

Šiuo metu Lietuvoje registruota apie 10,8 tūkst. elektromobilių iš kurių 4,2 tūkst. yra hibridiniai, arti pusės jų registruoti Vilniaus mieste. Siekiama, kad iki 2025 m. jų būtų jau 50 tūkst., dar po penkerių metų – 240 tūkst.

Skaityti visą pranešimą