Vykstant karui Ukrainoje, donorai pažadėjo daugiau pagalbos Moldovai

Prieš 1 metus 71

Per donorų konferenciją penktadienį pažadėta šimtai milijonų eurų tolesnės pagalbos Moldovai, vienai skurdžiausių Europos valstybių, vykstant karui kaimyninėje Ukrainoje.

Pasak Rumunijos užsienio reikalų ministro Bogdano Aurescu, penktadienį Bukarešte vykusioje konferencijoje, kurią kartu suorganizavo Vokietija ir Prancūzija, surinkta daugiau nei 600 mln. eurų parama. „Moldovos Respublika neturi būti ir nebus viena, siekdama jai reikalingų reformų“, – sakė jis.

Konferencija įvyko po pirmojo susirinkimo balandį, kai daugiau nei 30 šalių ir tarptautinių grupių susitarė dėl 659,5 mln. eurų tiesioginės finansinės paramos. Tikimasi, kad Prancūzija vėliau šiais metais surengs dar vieną konferenciją toliau paremti 2,6 mln. gyventojų turinčią šalį, įsispraudusią tarp Ukrainos ir Rumunijos bei labai priklausomą nuo energijos tiekimų iš Rusijos.

„Moldova yra maža šalis, o iššūkių, su kuriais ji susiduria šiandien, mastas viršija mūsų galimybes vieniems su jais susidoroti“, – vaizdo ryšiu per konferenciją sakė prezidentė Maia Sandu.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo Rusijos invazijos pradžios vasarį iš Ukrainos pabėgo daugiau nei 5,8 mln. žmonių, šimtai tūkstančių jų atvyko į Moldovą. Birželį Europos Sąjungos vadovai susitarė suteikti kandidatės statusą Ukrainai ir Moldovai, tuo parodant paramą Rusijos karo akivaizdoje. Moldova, kaip ir Ukraina prieš karą, irgi turi nedidelį atsiskyrusią regioną – Uždniestrę, ją ginkluoja ir remia Rusija.

Skaityti visą pranešimą