VVT vadovybė: derybose dėl profsąjungos streiko liko neišspręstas vienas klausimas, dalis streikavusių vairuotojų grįžo į darbą

Prieš 1 metus 73

Po savaitgalį vykusių bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ ir darbuotojų profesinės sąjungos konsultacijų sutarta dėl kolektyvinės sutarties projekto. Liko išspręsti tik vieną klausimą – darbo užmokesčio mokėjimas už streiko dienas. Šiandien dalis streikavusių darbuotojų jau grįžo į darbus, pranešė bendrovė.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, derybose keičiantis pozicijomis buvo aišku, kad VVT ir profesinei sąjungai sutarus dėl esminių pagerinimų kolektyvinėje sutartyje, už streiko dienas apmokėjimo klausimas nebus keliamas. VVT vadovai ir Vilniaus miesto savivaldybė tiek prieš streiką, tiek streiko metu aiškiai pasisakė, kad darbo užmokestis nebus mokamas. Tuo tarpu viešumoje pati profesinė sąjunga teigė pasiruošusi už kiekvieną streiko dieną skirti kiekvienam streikuojančiam po 40 eurų.

„Dėl kolektyvinės sutarties iš esmės viskas sutarta. Dabar jau kalbame apie streiko nutraukimo sąlygas, nors tai visiškai nesusiję su tuo, dėl ko buvo pradėtas streikas. Kviečiame profesinę sąjungą pasirašyti sutartį ir nevilkinti proceso, grąžinti patogų susisiekimą į miestą vilniečiams prieš šventes. Kolektyvinė sutartis tikrai naudinga darbuotojams, leiskime jai veikti, o darbuotojams grįžti į darbą ir gauti padidėjusį atlyginimą“, – sako VVT generalinis direktorius Darius Aleknavičius.

Šiandien VVT ir profesinės sąjungos atstovai susitinka tęsti derybas dėl streiko nutraukimo. Bendrovė pasirengusi šio susitikimo metu atsakyti visus klausimus, taip pat profsąjungai teiks siūlymą sumokėti į priekį metinį darbdavio mokestį, kuris siekia beveik 54 tūkst. eurų, tam, kad streiko organizatoriai galėtų įvykdyti savo pažadą darbuotojams dėl streiko dienų apmokėjimo – jeigu tų lėšų jiems trūksta.

Vien per pastaruosius penkerius metus profesinė sąjunga iš narių mokesčių ir VVT yra gavusi apie 1,5 mln. eurų pajamų. Tiesa, kolektyvinės sutarties derybose finansinė atskaitomybė už darbdavio skiriamas lėšas nebuvo įtvirtinta.

Kolektyvinės sutarties derybose VVT papildomai skyrė lėšų stažo priemokai 700 tūkst. eurų per metus, pakeitė pagal profsąjungos prašymą kokybės priemokos skaičiavimą, nustatė kompensacijas pietų pertraukai. Sutarta, kad kartą per kalendorinius metus bus peržiūrėta ir sutarta dėl darbuotojų mėnesinės algos ar valandinių atlygių indeksavimo. Visa tai ir dar daugiau yra geresnės sąlygos darbuotojams nei buvo anksčiau.

VVT patvirtino, kad darbo apmokėjimo sistema bus įtraukta į kolektyvinę sutartį, sutartas ir kolektyvinės sutarties galiojimo terminas.

Gruodžio 19 dienos duomenimis, streikuojančių skaičius yra 433 darbuotojai. Nuo streiko pradžios iš viso į darbą grįžo 97 darbuotojai, nuo ketvirtadienio tai padarė 30 darbuotojų.

Skaityti visą pranešimą