VVT profsąjungos vadovas atkirto Šimašiui dėl naujų reikalavimų kėlimo: „Pats prieš savaitę įdėjo lentelę, o paskui pamiršo“

Prieš 1 metus 64

Sostinėje trečią savaitę vyksta „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) vairuotojų streikas. Profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius LRT.lt teigė, jog protestuojantys vairuotojai gauna numatytą atlygį, o dalies išlaidų kompensavimas yra mero „pamiršta“ sąlyga.

Problemų dėl apmokėjimo nėra

VVT profesinės sąjungos vadovas A. Markevičius, paklaustas, kokią sumą profsąjunga jau sukaupė protestuojančių vairuotojų atlyginimams padengti, nebuvo linkęs atvirauti ir iškėlė abejonę, ar tai turi būti pagrindinis žiniasklaidos klausimas.

„Man tai klausimas, kodėl meras meluoja viešai, kas privedė prie šitos streiko situacijos, išvis kokia yra Vilniaus miesto savivaldybės politikos darbotvarkė. <...> Nesvarbu, kad keleiviai šąla, priežastys nesvarbu, o kiek jūs mokate? Mokame. Nors ir sekmadienį dirbome, mokėjome ir sumokėsime, čia nėra problemų. Čia išvis net ne esminis klausimas šito streiko“, – komentavo A. Markevičius.

Pasak jo, dalies išlaidų apmokėjimas dėl streiko yra ne reikalavimas, o įstatyme numatyta sąlyga. Todėl pašnekovui keista, kad R. Šimašius tai kažkodėl pamiršo.

„Aš labai noriu atkreipti dėmesį, kad pats meras prieš savaitę savo paskyroje įdėjo lentelę, ten buvo sąlyga įdėta, o paskui meras po savaitės pamiršo, kad pats ją įdėjo, pasakė, kad tai yra naujas reikalavimas. Tai buvo sena sąlyga, kuri yra nustatyta įstatyme“, – portalui komentavo pašnekovas.

Kaip teigė A. Markevičius, profesinė sąjunga naujų reikalavimų nekelia, kadangi to neleidžia šalies įstatymai.

„Profesinė sąjunga visą laiką sąžiningai, konstruktyviai bando išsiderėti kuo greičiau [norimas sąlygas], vadovavosi tik įstatymuose numatytomis nuostatomis. (...) Pas mus yra dar pora atvirų derybinių punktų, yra reikalavimas bendrovės, kad profesinė sąjunga nekeltų klausimo dėl darbo užmokesčio 9 proc. indeksavimo, tai čia yra jų reikalavimas. Profesinė sąjunga naujų reikalavimų niekados nekėlė ir nekelia, kadangi mus riboja įstatymas, jis aiškiai sako, kad, paskelbus streiką, iškėlus reikalavimus, profesinė sąjunga neturi jokios teisės kelti naujų reikalavimų“, – sakė A. Markevičius.

Pasak pašnekovo, būtent VVT vadovybė imdavo iš naujo derėtis dėl jau sutartų punktų.

„Ir dėl jų, sukeldama šitą situaciją, priimdama sprendimus vienašališkai, ignoravo jau pasiektus susitarimus ir todėl derybose atsirado klausimų, kurių neturėtų būti, nes priimti bendrovės vienašališki sprendimai prieštaravo jau turimiems kolektyvinėse derybose susitarimams, pati bendrovė ir sukėlė šitą chaosą. (...) Profesinė sąjunga, skelbdama streiką, labai aiškiai pasakė, kad streikas vyks tol, kol bus pasirašyta kolektyvinė sutartis, jokio termino nėra apibrėžta“, – sakė profesinės sąjungos pirmininkas.

VVT: „Darbuotojai turi įsivertinti riziką“

VVT komunikacijos ir rinkodaros vadovė Giedrė Buivydaitė LRT.lt komentavo, jog streiko organizatorius yra profesinė sąjunga, tad ir atsakomybė už darbuotojus tenka jai.

„Bendrovė streikuojantiems darbuotojams neketina mokėti darbo užmokesčio nei per streiką, nei po jo, nors tokį reikalavimą ir kėlė derybų metu profesinė sąjunga. Kita vertus, tai nėra derybų objektas dėl kolektyvinės sutarties, tad reiktų daugiau koncentruotis į susitarimą dėl esminių punktų ir kuo greičiau pasirašyti sutartį, kad darbuotojai grįžtų į darbą ir bendrovė galėtų mokėti jiems darbo užmokestį“, – komentavo pašnekovė.

Pasak jos, LR darbo kodekse nurodyta, kad darbo užmokestis streikuojantiems darbuotojams nemokamas, tokios pozicijos laikosi ir bendrovė.

„Darbuotojai tikrai turi įsivertinti riziką sausio mėnesį likti be pajamų. Pirmiausia norime, kad streikas baigtųsi radus sutarimą ir pasirašius Kolektyvinę sutartį. (...) Mes kviečiame darbuotojus sugrįžti į darbą, gauti pakeltą atlyginimą ir suteikti keleiviams taip svarbų susisiekimą viešuoju transportu prieššventiniu laikotarpiu“, – kalbėjo G. Buivydaitė.

LRT.lt primena, jog šeštadienį Vilniaus meras R. Šimašius socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad penktadienį įvyko konstruktyvus derybų tarp VVT vadovybės ir profsąjungos derybų raundas ir buvo sutarta dėl visų esminių kolektyvinės sutarties punktų ir streiko reikalavimų.

Tačiau, pasak jo, profsąjunga šeštadienį iškėlė naują reikalavimą, tam reikalavimui savivaldybė ir VVT vadovybė esą nepritaria.

Atnaujinta 14.49

Šimašius: profsąjunga iškėlė dar naują reikalavimą

Pirmadienio popietę sostinės meras R. Šimašius savo paskyroje „Facebook“ parašė, kad visos viešojo transporto kolektyvinės sutarties sąlygos suderėtos ir suderintos, tačiau kolektyvinė sutartis dar nepasirašyta, todėl streikas tęsis.

„Parašai ant sutarties gali būti sudėti šįvakar. Tačiau profsąjunga nenori stabdyti streiko. Kodėl? Savaitgalį jie iškėlė naują reikalavimą – streikuojantiems darbuotojams sumokėti pusę darbo užmokesčio. Su tuo nesutikome, priežastis rašiau anksčiau. Šiandien derybose jie šį reikalavimą atsiėmė, tačiau iškėlė naują (arba grįžo prie seno, dėl kurio jau buvo sutarta) – prašo vairuotojo atlyginimus padidinti dar 9 proc.“, – pranešė meras.

Anot R. Šimašiaus, toks profsąjungos reikalavimas buvo iškeltas dar pernai. Mero teigimu, VVT ne tik atsižvelgė į jį, bet ir padvigubino.

„Nuo lapkričio VVT vairuotojų atlyginimai vidutiniškai padidinti 20 proc., o jei pridėsime balandį buvusį 11 proc. vidutinį augimą, galime skaičiuoti, kad vien šiemet vairuotojų atlyginimų vidurkis augo bent trečdaliu. Dabar jis atitinka Vilniaus atlyginimų vidurkį ir yra didesnis nei konkuruojančiose pervežimų įmonėse, kurios irgi veža vilniečius, šiandien – labai sklandžiai“, – rašė meras.

Jis pridūrė, kad pridėti dar 9 proc. nebūtų jokio pagrįstumo, o ir finansiškai nepakeliama VVT ir miestiečiams.

„Mieste viešasis transportas yra esminis poreikis, tačiau juk ne vienintelis, o kelti bilietų kainos irgi nesinori. Todėl dar kartą kviečiu VVT profesinę sąjungą dar šiandien pasirašyti kolektyvinę sutartį, kuri jau tinka abiem pusėms, nebekelti naujų finansinių reikalavimų ir nuo rytojaus stabdyti streiką. Visi vilniečiai to laukia, dalis vairuotojų jau patys grįžta iš streiko į darbą (vien šiandien tokių turime apie 30). Streiką laikas stabdyti ir visiems ramiai taikoje eiti ruoštis šventėms“, – dėstė R. Šimašius.

Skaityti visą pranešimą