VVKT: antibiotikų trūksta, nes COVID-19 pandemijos metu sumažėjo jų gamyba

Prieš 1 metus 88

Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos Sąjungos šalių, trūksta antibakterinių vaistų, ypač tų, kurių veiklioji medžiaga yra amoksicilinas. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVTK) atkreipia dėmesį, jog pastarojo vaisto trūkumo pagrindinė priežastis – stipriai padidėjęs šių antibakterinių vaistų poreikis, atsiradęs COVID-19 pandemijos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasak VVKT atstovų, pandemijos metu buvo sumažėjęs sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, todėl ir gamybos pajėgumai buvo sumažinti. Šiuo metu esant šių ligų šuoliui, gamintojai nebespėja patenkinti šių vaistų poreikio, tad dauguma ES šalių patiria minėto vaisto stygių.

Taip pat pažymima, kad vaistų tiekimą organizuoja vaistų gamintojai, didmeninio vaistų platinimo licencijos turėtojai, o ne Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) ar Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Šiuo metu esant tiekimo sutrikimams, VVKT operatyviai išduoda leidimus vaistus tiekti pakuotėmis, paženklintomis užsienio kalba. Jei tik registruotojas, lygiagretaus importo leidimo turėtojas ar didmenininkas turi galimybę tokį vaistą patiekti iš kitos EEE valstybės ir kreipiasi į VVKT, leidimas išduodamas per kelias dienas. Tiekti antibiotikus užsienio pakuotėmis jau buvo išduoti keli leidimai.

Taip pat registruotojai gali tiekti taip vadinamus vardinius vaistus. Juos tiekiant, leidimas nereikalingas. Be to, tarpininkaujant EVA, šiuo metu VVKT bendradarbiauja su vienu iš gamintojų, kuris svarsto galimybę patiekti Lietuvoje neregistruotų amoksicilino vaistinių preparatų.

VVKT ir SAM pacientams ir sveikatos priežiūros specialistams primena, kad trūkstant tam tikro vaisto, reikėtų rinktis kitą gydymo alternatyvą.

Skaityti visą pranešimą