Vokietijos ministras: manyti, kad Putinas atlaisvins Juodąją jūrą prilygsta tikėjimui Kalėdų seneliu

Prieš 1 metus 74

Kyjivo ir Briuselio pareigūnai yra skeptiški, kad pastangos išlaisvinti milijonus tonų grūdų, įstrigusių Rusijos blokuojamuose Ukrainos uostuose, bus vaisingos. Vokietijos žemės ūkio ministras Cemas Özdemiras pirmadienį palygino Vladimiro Putino patikinimus užtikrinti laivybos laisvę Juodojoje jūroje su „tikėjimu Kalėdų seneliu ar Velykų kiškiu“.

Turkija ir Jungtinės Tautos paskelbė apie „pamatinį, techninį susitarimą“, praėjusią savaitę pasiektą Stambule. Pagal jį turėtų būti išlaisvinti milijonai tonų Ukrainos grūdų, jie būtų eksportuojami per kitas valstybes. Dešimtys su ekonomikos problemomis susiduriančių valstybių visame pasaulyje yra priklausomos nuo ukrainietiškų grūdų, todėl Maskvos invazija grasina pasaulinio masto badu.

„Nemanau, kad iš to kas nors gausis, nes viskas paremta Putino žodžiu, kuris nevertas popieriaus, ant kurio tai parašyta. (...) Jei jūs vis dar tikite Putino žodžiais, tai tas pats, kaip tikėti Kalėdų Seneliu ar Velykų kiškiu. Tai maždaug taip pat rimta ir paremta faktais“, – pirmadienį ES žemės ūkio ministrų susitikime sakė C. Özdemiras, kurį citavo „Politico“.

Antradienį Irane pirmą kartą nuo karo pradžios V. Putinas susitiks su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoğanu, tai paskatino viltis, kad gali būti pasiektas proveržis derybose dėl grūdų eksporto.

Kitą savaitę Stambule susitiks Ukrainos, Rusijos, Turkijos ir JT atstovai, kurie turi pasirašyti atitinkamą susitarimą, „Politico“ sakė informuotas šaltinis. JT atstovai nurodė, kad dėl susitikimo nėra iki galo nutarta, bet JT sekretorius yra pasirengęs dalyvauti, „jei prireiks“

Skaityti visą pranešimą