Vokietijos futbolo federacija teigia, kad dėl „OneLove“ raiščių buvo taikomas „ekstremalus šantažas“

Prieš 1 metus 60

Katare vykstančiame pasaulio čempionate septynių Europos rinktinių kapitonai žadėjo ryšėti kapitonų raiščius su LGBTQ+ vėliavos spalvomis ir užrašu „OneLove“, tačiau po FIFA grasinimų ir spaudimo nusprendė to atsisakyti. Dabar Vokietijos futbolo federacija (VFF) prabilo, kad dėl šių raiščių buvo taikomas „ekstremalus šantažas“.

Priminsime, kad Anglijos, Velso, Vokietijos, Danijos, Belgijos, Šveicarijos ir Nyderlandų futbolo federacijos išplatino vieša pranešimą, kuriame teigė, jog komandų kapitonams nurodė „nerizikuoti“ ir atsisakyti LGBTQ+ palaikančios simbolikos.

„FIFA aiškiai pasakė, kad mūsų kapitonai, ryšintys šiuos raiščius, sulauks sportinių sankcijų. Kaip nacionalinės federacijos, mes negalime pastatyti savo žaidėjų į situacijas, kuriose jiems grės sportinės sankcijos, kas gali būti parodytos kortelės. Tad mes paprašėme savo kapitonų neryšėti šių raiščių“, – rašoma bendrame 7 federacijų pranešime.

Anglijos žiniasklaida praneša, kad šalies Futbolo Asociacija (FA) jau prieš du mėnesius pranešė FIFA`i, kad toks protestas bus ir rinktinės kapitonas H. Kane`as ryšės būtent „One Love“ raištį. FA suprato, kad greičiausiai už tai iš FIFA gaus piniginę baudą, bet buvo pasirengusi ją mokėti.

Vis dėlto po sekmadienio FIFA sprendimo ima aiškėti, kad sankcijos gali būti skaudesnės – geltonos kortelės.

Tai didelė rizika komandoms, mat geltona kortelė reiškia įspėjimą, o dar viena geltona kortelė rungtynių metu – pašalinimą iš aikštės ir kito mačo praleidimą.

VFF žiniasklaidos atstovas Steffenas Simonas Vokietijos radijui „Deutschlandfunk“ teigė, kad komandoms buvo grasinama rimtomis sankcijomis.

„Turnyro direktorius atvyko pas Anglijos komandą ir papasakojo apie daugybę taisyklių pažeidimų bei pagrasino didžiulėmis sportinėmis sankcijomis, nenurodydamas, kokios jos būtų.

Praradome raiščius ir tai yra labai skaudu, tačiau esame tie patys žmonės, kaip ir anksčiau, su tomis pačiomis vertybėmis. Nesame apsimetėliai, kurie teigia turintys vertybes, o paskui jas išduoda.

Buvome atsidūrę ekstremalioje situacijoje, buvo taikomas ekstremalus šantažaas, manėme, kad turime priimti tokį sprendimą, patys to nenorėdami“, – teigė „Reuters“ cituojamas S. Simonas.

Tiesa, kaip pabrėžia „Reuters“ S. Simonas nepatikslino kam atstovavo minėtas „turnyro direktorius“ – FIFA ar vietiniams organizatoriams.

Sprendimas dėl LGBTQ+ palaikančių raiščių buvo priimtas jau kurį laiką prieš turnyrą, o to priežastis – Kataro pozicija seksualinių mažumų klausimu. Šalyje LGBTQ+ žmonės yra ne tik diskriminuojami, tačiau ir už įstatymo ribų.

Skaityti visą pranešimą