Vokietija prognozuoja, kad šiemet jai pavyks išvengti recesijos

Prieš 1 metus 48

Vokietijos ekonomikai 2023 m. galimai pavyks išvengti recesijos.Tokią prognozę trečiadienį paskelbė šalies ekonomikos ministerija. Ji pareiškė, kad šiais metais numato 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą.

Pernai rudenį buvo numatomas 0,4 proc. BVP susitraukimas. Tada šalyje buvo smarkiai nuogąstaujama dėl Rusijos karo prieš Ukrainą pakurstyto energijos kainų augimo.

Sprendimas pakeisti prognozę galimai rodo, kad Vokietijos ekonomika su karo padariniais tvarkosi geriau, nei manyta.

Pozityvesnės nuotaikos šalyje įsivyravo po to, kai federalinė vyriausybė Berlyne priėmė didžiulį paramos paketą energetikos krizei pažaboti. Jis, be kita ko, apėmė elektros ir dujų kainų lubas. Negana to, teigiamas tendencijas paskatino ir pastaruoju metu stebimi palyginti švelnūs žiemos orai bei mažėjančios didmeninės dujų kainos.

Vokietijos ekonomika jau 2022 m. gruodį nustebino analitikus, nes sugebėjo išvengti susitraukimo. Valstybės BVP per visus 2022-uosius išaugo 1,9 proc. – tai taip pat sukėlė analitikų nuostabą, nes šie prognozavo mažesnę ekspansiją.

Tačiau ekonomistai teigia, kad visa tai dar nereiškia, jog Vokietija jau visiškai išbrido iš sunkumų. „Viena yra kalbėti apie išvengtą šuolį nuo skardžio, tačiau stiprus atsigavimas yra visai kas kita“, – tvirtino banko ING ekonomistas Carstenas Brzeski. Nors jis nurodė, kad į eksportą orientuotos Vokietijos ekonomikai bus naudingas Kinijos atsidarymas, pramonės gamybos apimtys esą išliks ikipandeminiame lygyje.

Ekonomikos ministerija Berlyne pripažino, kad ateityje Vokietijos ekonomikos dar laukia daugybė iššūkių.

Skaityti visą pranešimą