Vokietija priėmė drąsų sprendimą: namų ūkiams ir pramonės įmonėms apmokės gruodžio sąskaitas už dujas

Prieš 1 metus 93

Po vienkartinės šimto procentų kompensacijos nuo pavasario, siekiant apriboti kainų augimą, Vokietijoje bus taikoma subsidijų schema, rašo theguardian.com.

Pagal laipsnišką dviejų etapų energijos kainų viršutinės ribos nustatymo schemą, kurią pirmadienį rekomendavo Vyriausybės paskirta ekspertų grupė, Vokietija ketina apmokėti gruodžio mėnesio dujų sąskaitas visiems namų ūkiams ir mažoms bei vidutinėms įmonėms.

Pagal šią sistemą, šimtu procentų išlaidos už dujas bus kompensuotos tik gruodžio mėnesį, o nuo pavasario bus taikoma labiau diferencijuota subsidijų schema, kuri ne tik turėtų apriboti kainų augimą, bet ir paskatinti žmones taupyti energiją.

Nuo 2023 m. kovo iki 2024 m. balandžio pabaigos privatūs namų ūkiai mokėtų 0,12 euro už kilovatvalandę už pirmuosius 80 proc. pernai sunaudotų dujų. Tuo tarpu pramonės įmonės nuo 2023 m. sausio 1 d. iki 2024 m. balandžio pabaigos mokėtų 0,07 euro už kilovatvalandę už pirmuosius 70 proc. praėjusiais metais sunaudotų dujų.

Viena iš ekspertų grupės pirmininkių dr. Veronika Grimm teigė, kad subsidijuojamos kainos sukurs „naują normą“, pagal kurią įmonės ir privatūs namų ūkiai galės planuotis išlaidas, dirbtinai negrįžtant prie žemų kainų, įprastų prieš Rusijai pradedant karą Ukrainoje ir apverčiant aukštyn kojomis Vokietijos energetikos politiką.

„Ateityje nebus taip, kad kaina nukris iki buvusių 7 centų, – sakė V. Grimm. – Rusiškų dujų dar ilgai negausime.“

Nors tikslias išlaidas sunku numatyti, ekspertų grupės nario ir Vokietijos pramonės federacijos prezidento Siegfriedo Russwurmo teigimu, siūloma dviejų etapų schema gali kainuoti apie 90 mlrd. eurų.

Skaityti visą pranešimą