Vokietija ir Ispanija iš konflikto apimto Sudano evakavo po šimtą žmonių

Prieš 1 metus 50

Vokietija evakavo 101 žmogų iš Sudano, kur jau antrą savaitę vyksta įnirtingi mūšiai tarp konkuruojančių generolų, sekmadienį pranešė kariuomenė.

Apie vidurnaktį vietos ir Lietuvos laiku „Airbus A400M“ su evakuotaisiais „saugiai nusileido Jordanijoje“, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Bundesveras.

Jis pridūrė, kad sekmadienį Sudaną pasiekė trys lėktuvai A400M, kad paimtų šiuos žmones.

Kariuomenės atstovas spaudai teigė, kad lėktuvu skrido kitų šalių ir Vokietijos piliečiai.

Gynybos šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Vokietijos kariniai lėktuvai kilo iš Azrako Jordanijoje ir naudojosi Sudano oro uostu netoli sostinės Chartumo, esančio maždaug už trijų valandų skrydžio.

Užsienio reikalų ir gynybos ministerijos anksčiau teigė, kad jos vykdo „tebevykstančią evakuacijos operaciją... koordinuodamos veiksmus su mūsų partneriais“.

„Mūsų tikslas – išskraidinti kuo daugiau (Vokietijos) piliečių iš Chartumo šioje pavojingoje situacijoje Sudane“, – rašė ministerijos socialiniame tinkle „Twitter“.

„Atsižvelgdami į savo galimybes, su savimi taip pat pasiimsime ES ir kitų šalių piliečius“, – pridūrė jie.

Savo piliečius iš Sudano pradėjo evakuoti ir kelios kitos šalys, įskaitant Didžiąją Britaniją, Prancūziją ir Jungtines Valstijas.

Žurnalo „Der Spiegel“ duomenimis, trečiadienį Vokietija nusprendė laikinai sustabdyti evakuaciją.

Trys kariniai transportiniai lėktuvai, turėję evakuoti 150 Vokietijos piliečių, išskrido į Sudaną, bet buvo priversti grįžti.

Sekmadienį dienraštis „Bild“ pranešė, kad Vokietijos vyriausybė ketina surengti dvi misijas su kariniais transporto lėktuvais „Airbus A400M“.

„Bild“ nurodė, kad buvo susitarta dėl paliaubų gelbėjimo misijų metu.

„Bild“ taip pat pranešė, kad į Jordaniją buvo išsiųsti Vokietijos kariuomenės desantininkai, kurie galbūt prisidės prie tolesnių evakuacijos veiksmų.

Mūšiai tarp kariuomenės vado Abdel Fattaho al Burhano pajėgų ir jo buvusio pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo greitojo palaikymo pajėgų (RSF) prasidėjo balandžio 15 dieną dėl ginčo dėl planuojamo RSF integravimo į reguliariąją kariuomenę.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, dėl smurto Sudane žuvo mažiausiai 420 žmonių ir 3 700 buvo sužeisti.

Ispanijos vyriausybė sekmadienį paskelbė, kad iš karo nuniokoto Sudano išskraidino apie šimtą žmonių, tarp jų – 30 Ispanijos piliečių ir dar 70 žmonių iš Europos ir Lotynų Amerikos.

Užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad karinis orlaivis iš Chartumo išskrido į Džibutį netrukus prieš 23 val. (24 val. Lietuvos laiku).

Pareiškime priduriama, kad tarp kitų išskraidintų asmenų buvo žmonių iš Argentinos, Kolumbijos, Airijos, Italijos, Portugalijos, Lenkijos, Meksikos, Venesuelos ir Sudano.

Evakuacijos operacija praėjo be incidentų, teigiama pranešime.

Savo piliečius iš Sudano pradėjo evakuoti ir kelios kitos šalys, įskaitant Didžiąją Britaniją, Prancūziją, Vokietiją ir Jungtines Valstijas, kai kurios iš jų pasinaudojo Džibučiu kaip pirminiu tranzito punktu.

Skaityti visą pranešimą