Vokiečiui už Z raidę ant automobilio – 4000 eurų bauda

Prieš 1 metus 85

Hamburgo teismas skyrė 4 000 eurų baudą vyrui už tai, kad jis ant savo automobilio galinio lango pakabino simbolį Z. Šį ženklą Rusijos propaganda naudoja kaip paramos karui Ukrainoje ženklą, skelbia „Deutsche Welle“.

Antradienį Hamburgo teismas 62 metų vyrui skyrė 4 000 eurų baudą už Rusijos propagandos simbolio Z demonstravimą. Kaltinamajame akte teigiama, kad kovo mėnesį, praėjus maždaug mėnesiui nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios, vyras prie savo automobilio galinio lango pritvirtino baltą A4 formato popieriaus lapą su mėlynai nupiešta Z raide ir su juo važiavo per Hamburgą.

Prokuroras nustatė, kad tokiu būdu vyras norėjo išreikšti paramą Rusijos karui. Tiesa, nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs, jį galima apskųsti.

Rusijos karo pradžioje simbolis Z buvo matomas ant rusų tankų ir kitų karinių transporto priemonių Ukrainoje. Tačiau Rusijoje jis greitai buvo priimtas kaip propagandinis agresyvaus karo palaikymo ženklas. Jis dažnai buvo naudojamas ant drabužių arba reklaminiuose stenduose.

Vokietijoje už šio simbolio naudojimą atitinkamame kontekste baudžiama, nes jis reiškia pritarimą agresyviam karui, pažeidžiančiam tarptautinę teisę.

Tai grindžiama Baudžiamojo kodekso straipsniu, draudžiančiu platinti pritarimo nusikaltimams išraiškas, jei tai daroma tokiu būdu, kuris gali trikdyti „viešąją taiką“.

Skaityti visą pranešimą