VMI primena: liko 3 savaitės deklaruoti pajamas, turėtų suskubti pardavę NT arba automobilį

Prieš 1 metus 63

Artėja pajamų deklaravimo galutinis terminas – gegužės 2-oji. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad 2022 m. transporto priemonę ar nekilnojamojo turto (NT) objektą pardavę gyventojai turi įsivertinti, ar dėl šių sandorių jie turi pareigą teikti pajamų mokesčio deklaraciją bei sumokėti gyventojų pajamų mokestį. Pajamas deklaravo jau daugiau nei 1,1 mln. gyventojų.

Vilniaus apskrities Mokesčių inspekcijos viršininkė Virginija Ginevičienė teigia, kad kai kuriems gyventojams reikėtų paskubėti užpildyti dokumentus.

„Suskubti turėtų tie, kuriems privalu deklaruoti pajamas: vykdantys individualią veiklą ir pardavę nekilnojamąjį turtą arba transporto priemones“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ minėjo ji.

Pirmadienio duomenimis, Lietuvoje pajamas deklaravo per 1 mln. 100 tūkst. gyventojų.

VMI duomenimis, nekilnojamąjį turtą iš viso deklaruoti turėtų 50 tūkst. gyventojų. Pirmadienį deklaracijas buvo pateikę 18 tūkst. apie (32 proc.) jų.

Transporto priemones pardavusių gyventojų buvo daugiau – 152 tūkst. gyventojų turėtų pateikti pajamų deklaracijas, tai jau padarė apie 50 proc. Visgi esama išimčių, kada pardavus NT nereikia nei pildyti deklaracijos, nei susimokėti.

„Ne visi pardavę nekilnojamąjį turtą turėtų deklaruoti ir mokėti pajamų mokestį. Pirmiausia, reikėtų atsakyti į klausimą – kiek metų aš turiu tą turtą? Jei turiu daugiau nei 10 metų – ramu, nei deklaruoti, nei mokėti nereikia. O jei turėjau trumpiau negu 10 metų, yra kitos sąlygos“, – sako V. Ginevičienė.

Štai jeigu asmuo turi nekilnojamojo turto objektą ir ten deklaravo savo gyvenamąją vietą bent 2 metų laikotarpiu, o vėliau būstą pardavė, tai būtina užpildyti pajamų deklaraciją, bet mokėti nereikės.

Tuo tarpu NT objekte gyvenę trumpiau nei 2 metus, bet per 1 metus įsigiję kitą NT objektą ir ten deklaravę gyvenamąją vietą, gyventojai taip pat neturės mokėti gyventojų pajamų mokesčio (GPM), nurodo Vilniaus apskrities VMI viršininkė.

Primenama, kad NT kategorijai priklauso įvairūs objektai: butas, namas, garažas, sklypas, sandėliukas ir pan.

GPM apskaičiuojamas iš NT objekto pardavimo kainos atimant kito objekto įsigijimo kainą, pridedamos patirtos išlaidos, sako V. Ginevičienė.

„Dalis žmonių parduoda pasistatytą turtą, pavyzdžiui, namą. Tuomet jie gali įtraukti statybos išlaidas“, – paaiškina ji.

Transporto priemones pardavusiems asmenims galioja kiek kitokios sąlygos.

„Jeigu turėjau transporto priemonę turėjau ilgiau negu 3 metus, tai man mokėti ir deklaruoti nereikia“, – primena V. Ginevičienė.

Jos teigimu, jei transporto priemonę savininkas eksploatavo trumpiau nei 3 metus, gali tekti susimokėti GPM.

„Turėčiau pasiskaičiuoti, ar uždirbau pelno. Jeigu pardaviau brangiau nei įsigijau, taip pat taikomas 15 proc. GPM tarifas“, – sako ji.

VMI pastebi, kad pamažu keičiasi gyventojų elgsena – vis daugiau savarankiškai deklaruoja pajamas. Primenama, kad VMI teikia konsultacijas, kaip užpildyti deklaraciją, ši paslauga prieinama ir nuotoliu, pavyzdžiui, per ZOOM platformą. V. Ginevičienė teigia, kad negalintiems prisiskambinti VMI konsultantams, galima užsisakyti skambutį.

Liko 3 savaitės – pakankamas terminas pateikti pajamų deklaraciją. Skirkite tam laiko, pabandykite savarankiškai. Tikiu, kad pavyks daugumai.

Skaityti visą pranešimą