Visoje ligoninėje – tik viena specialistė, kitur – neaprėpiamos eilės: vaikų psichikos specialistų trūkumas regione išlieka sudėtingas

Prieš 1 metus 101

Vaikų ir paauglių psichikos sveikatos priežiūros paslaugų pasiekiamumas regionuose kelia iššūkių – trūksta vaikų psichologų, psichiatrų, o paslaugų poreikis po karantino vis dar didelis – tenka laukti eilėse. Vis dėlto, tikimasi, kad kokybiškas psichikos sveikatos paslaugas vaikams padės teikti beveik po dešimtmečio atidarytas Vaiko raidos centras.

Dar beveik prieš 8 metus Vilniaus vaiko raidos centrą lankanti tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė kritikavo Vyriausybę ir ragino centrą iškraustyti į naujas patalpas. Tąkart, praėjus pusantrų metų nuo centro stogo įgriuvimo ir uždarius pagrindinį pastato korpusą, vaikai ir darbuotojai vis dar glaudėsi likusioje įstaigos dalyje.

Antradienį jau kerpama juosta – šalia Santaros klinikų Vaikų ligoninės naujame korpuse įkurtas Vaiko raidos centras. Pasak buvusios prezidentės, galutinis rezultatas džiugina – atsirado vienas moderniausių Europoje vaiko raidos centrų.

„Tik kiek apmaudu, kad biurokratinis šabakštynas, dalies politikų neveiklumas kainavo beveik devynerius metus to centro statybose“, – pripažįsta D. Grybauskaitė.

Tačiau pasiekti psichikos sveikatos priežiūros paslaugas ypač sudėtinga regionuose.
Šiaulių ligoninės Vaikų ir paauglių psichiatrijos skyriaus vedėja sako, dar po karantino vaikų su psichikos, elgesio sutrikimais kasmet daugėja, bet mažėja specialistų.

„Šitame krašte praktiškai galima suskaičiuoti ant rankų pirštų, jeigu paėmus Šiaulių, Mažeikių kraštą, Akmenės rajoną. O Šiaulių mieste, Šiaulių ligoninėj dirbu tik viena, aptarnauti reikia ir stacionarą, ir polikliniką“, – niūrią situaciją apibūdina Respublikinės Šiaulių ligoninės skyriaus vedėja Silvija Gauronskytė.

Jai antrina ir Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

„Net didžiuosiuose miestuose reikia laukti paslaugos ir galbūt net nėra specialistų, arba kai kurie specialistai sako – net negaliu statyti jūsų į eilę, nes negaliu apibrėžti, kuriam laikotarpiui gali reikėti laukti“, – sako ji.

Kauno klinikų Vaikų ir paauglių psichiatrijos sektoriaus vadovas Darius Leskauskas sutinka, kad po pandemijos krūvis išaugo, nors specialistų čia ir pakanka. Sako, psichologų ir psichiatrų trūksta jau pirminėje grandyje.

„Dalis konsultacijų, kurias gydytojas turi atlikti ligoninėje, skubios pagalbos skyriuje, yra tokios, kurios galėtų būti išsprendžiamos ambulatoriškai“, – tikina D. Leskauskas.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, galimybės ir finansavimas, kad būtų įdarbinta daugiau specialistų, jau padidinti, tačiau pokyčiams reikia laiko.

Skaityti visą pranešimą