„Viskas sugriuvo“: mobilizacija traiško Rusijos smulkųjį verslą

Prieš 1 metus 66

Ką tik duris atvėrusioje bendradarbystės erdvėje centrinėje Rusijos dalyje esančiame Čeliabinske verslininkas Maksimas Novikovas skaičiuoja tuščias vietas, rašo tinklalapis themoscowtimes.com, cituodamas AFP.

Paprastai čia knibždėte knibžda dizainerių, programuotojų ir savo startuolius tobulinančių jaunų rusų.

Tačiau praėjus mėnesį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus apie šimtų tūkstančių rusų mobilizaciją, 33 metų verslininkas prarado didesnę dalį savo klientų.

„Daugelis nebeateina“, – telefonu AFP sakė jis.

Jie arba pildo išretėjusias Rusijos kariuomenės gretas, arba yra tarp dešimčių tūkstančių, pabėgusių į pietus, į kaimyninį Kazachstaną.

Kremliaus mobilizacija įnešė neužtikrintumo ir sukėlė dar daugiau chaoso sunkiai nuo sankcijų nukentėjusiam ir po pandemijos dar nespėjusiam atsigauti verslui. Per pastarąsias tris savaites M. Novikovo bendradarbystės erdvėje buvo užimta kiek daugiau nei pusė iš 77 vietų.

Jis „neįsivaizduoja“, ar žmonės, kurie pabėgo arba buvo pašaukti į karo tarnybą, ir toliau mokės abonentinius mokesčius, kurie siekia nuo 70 iki 130 JAV dolerių.

Todėl M. Novikovas nerimauja, kaip reikės išsimokėti skolas.

„Šiemet apyvarta jau sumažėjo daugiau nei 40 proc., – sakė architektūrą baigęs verslininkas. – Norėjau nusipirkti patalpas trečiajai erdvei, bet šiuo metu negaliu prisiimti tokios rizikos.“

Tačiau jis toli gražu nėra vienintelis verslo savininkas Rusijoje, imantis vis labiau nerimauti dėl darbo jėgos trūkumo.

„Tai reiškia, kad projektai stabdomi, o privačios įmonės bijo investuoti“, – sakė Maskvos valstybinio universiteto ekonomistė Natalija Zubarevič.

Rusijos ekonomikai šiemet jau smogė precedento neturinčios Vakarų sankcijos – atsakas į V. Putino sprendimą vasario 24 dieną pasiųsti karius į Ukrainą.

Tačiau anot N. Zubarevič, mobilizacija yra „papildomas sunkinantis veiksnys“.

Ji teigė nesistebinti, kad į kariuomenę eina jauni vyrai iš provincijos, kuriuos vilioja mėnesinės išmokos, kartais siekiančios beveik jų metinį atlyginimą.

Tuo tarpu išblizgintame Maskvos centre dirbanti 45 metų Jelena Irisova sutriko suvokusi, kad prabangias odines rankines siuvančiai jos įmonei teks stabdyti gamybą.

Smulkiame versle dirba apie 10 žmonių, tačiau pastarosiomis savaitėmis įmonę paliko du meistrai – vienas darbuotojas išėjo baimindamasis mobilizacijos, o kita – kad galėtų padėti dukrai, kurios vyras buvo išsiųstas į frontą.

„Po rugsėjo 21-osios viskas sugriuvo, – sakė J. Irisova. – Mūsų pardavimai sumažėjo tris kartus – nuo dešimties iki trijų užsakymų per dieną.“

Skaityti visą pranešimą