Vilniuje surengtoje apskritojo stalo diskusijoje finansų rinkos lyderiai diskutavo sankcijų režimo įvedimo ir nacionalinio saugumo temomis

Prieš 1 metus 118

Finansinių nusikaltimų padaryta žala vien Lietuvoje pernai viršijo 10 mln. Eur, o sukčiavimo mastai išaugo penktadaliu. Spręsdami augančią finansinių nusikaltimų problemą Lietuvos finansų rinkos dalyviai susidūrė su dar vienu iššūkiu – sankcijų Rusijai įgyvendinimu. Siekiant tobulinti kovos su finansiniais nusikaltimais priemones, Europoje pradėtas projektas „SIFMANet“, kurio pirmasis renginių ciklas buvo surengtas Vilniuje. Lietuvos finansų rinkos ekspertai pirmieji ES su tarptautine organizacija RUSI diskutavo ir dalinosi žiniomis apie veiksmingą ES sankcijų Rusijai įgyvendinimą.

„Nors pastaraisiais metais visos ES valstybės narės patobulino savo kovos su finansiniais nusikaltimais priemones, neteisėtų finansų keliama grėsmė nacionaliniam saugumui vis dar nepakankamai pripažįstama – šį faktą išryškino Rusijos pradėtas karas Ukrainoje. Drauge su partneriais, Lietuvos pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centru (PPPKC) ir kitų ES institucijų konsorciumu pradėjome įgyvendinti naująjį projektą, kad atkreiptume dėmesį į būtinybę kovoti su šiomis grėsmėmis, kurios kelia pavojų nacionaliniam šalies saugumui bei siekia pakenkti mūsų demokratijai, visuomenės nariams“, –  sako Tomas Keatinge, Jungtinio Karališkojo tarnybų instituto (RUSI) Finansinių nusikaltimų ir saugumo studijų centro (CFCS) direktorius.

RUSI yra seniausia pasaulyje gynybos ir saugumo lauko idėjų kalvė, tad jos atstovų apsilankymas Lietuvoje yra reikšmingas visam šalies finansų sektoriui. Naujasis RUSI projektas – tai ne pirmoji partnerystė su Lietuvos PPPKC.

„Jau kurį laiką sėkmingai bendradarbiaujame su PPPKC ir jų partneriais, diskutuojame viešojo ir privataus sektorių partnerystės plėtros bei kovos su teroristų finansavimu stiprinimo klausimais, dalinamės gerosiomis praktikomis. Naujausias mūsų projektas vyksta Rusijos agresijos Ukrainoje akivaizdoje, todėl būtent šiuo metu yra ypatingai svarbu suburti įvairius šalies ekspertus bei skatinti jų tarpusavio dialogą tiek Lietuvoje, tiek ir kitose ES šalyse”, – sako Kinga Redlowska, RUSI Europe projektų vadovė.

Sankcijų režimo įvedimas, kaip nacionalinio saugumo elementas

„Šių dienų kontekste, kai Ukrainoje vyksta karas, visos šalies institucijos, kiekvienas finansų rinkoje dirbantis ekspertas prisiima didžiulę atsakomybę užtikrindamas suinteresuotų šalių informavimą apie tinkamą sankcijų Rusijai įgyvendinimą.  Šiandien apskritojo stalo diskusijos dalyviai pirmieji ES turėjo išskirtinę galimybę Lietuvoje diskutuoti dėl sankcijų įgyvendinimo ir užtikrinimo tvarkos bei taikomos praktikos. Esame užmezgę glaudų bendradarbiavimą su organizacija RUSI, kuri renginių rezultatus vėliau pristatys Briuselyje“, – sako Eimantas Vytuvis, Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovas.

Pasak jo,  valstybės atsparumo neteisėtam finansavimui didinimas bei efektyvus ES sankcijų įgyvendinimas yra nacionalinio saugumo klausimas, o projekto „Euro SIFMANet“ apvaliojo stalo diskusijos organizavimas Vilniuje drauge su istorine organizacija RUSI mūsų šaliai yra svarbus žingsnis sprendimo link”, – teigė E. Vytuvis.

Finansų rinkos lyderiai diskutavo sankcijų režimo įvedimo ir nacionalinio saugumo temomisApie apskritojo stalo diskusijas

Vykdydami projektą „Euro SIFMANet“, PPPKC  drauge su RUSI, rugsėjo 27 d. Vilniuje surengė apskritojo stalo diskusijas sankcijų režimo įvedimo ir nacionalinio saugumo temomis. Diskusijose dalyvavo ekspertai iš Užsienio reikalų ministerijos, Europos komisijos, Lietuvos Banko, FNTT bei finansų sektoriaus.

T. Keatinge moderavo diskusiją su nacionaline sankcijų architektūra iš teisinės ir politinės perspektyvų bei paaiškino viešojo ir privačiojo sektorių partnerystės svarbą. Aptarti nauji veiksmai, leisiantys pagerinti sankcijų Rusijai įgyvendinimą, taip pat, diskutuota kaip karas Ukrainoje keičia nacionalinį požiūrį į neteisėtų finansų problemos svarbą.

Apie projektą „Euro SIFMANet“

Projektas „Euro SIFMANet“ vienija Europos mokslinių tyrimų institucijas ir siekia informuoti politikos formuotojus apie kovą su neteisėtais finansiniais srautais, žalojančiais demokratiškas valstybes, o taip pat – padeda identifikuoti ir šalinti trūkumus, spręsti iššūkius, su kuriais susiduria ES valstybės narės įgyvendinant taikomas sankcijas.

Šiuo projektu visų pirma siekiama skatinti veiksmingą ES sankcijų Rusijai įgyvendinimą, stiprinant ES valstybių narių pajėgumus, kurie kol kas nepakankami. Antra, per nacionalinio saugumo prizmę siekiama pabrėžti neteisėto finansavimo keliamas grėsmes ES ir su ja susijusioms valstybėms bei jų demokratinėms sistemoms. Trečia, siekiama sukurti ES akademinių ir mokslinių tyrimų institucijų tinklą, kuris bendradarbiautų siekdamas užtikrinti, kad sankcijos ir neteisėtas finansavimas ir toliau išliktų svarbiausiu ES saugumo ir politikos darbotvarkės klausimu.

Skaityti visą pranešimą