Vilniuje atsiras vidutinio greičio matuokliai – aiškios judrios gatvės, kur jie fiksuos pažeidėjus

Prieš 1 metus 77

Sostinėje jau baigiama testuoti ir kalibruoti 16 naujų stacionarių greičio matuoklių. Anot savivaldybės, netrukus jie pradės fiksuoti pažeidėjus ir pastarųjų lauks baudos. Tačiau tai – ne vienintelė naujiena, laukianti vairuotojų netolimoje ateityje. Kaip LRT.lt informavo savivaldybės atstovas, jau numatytos vietos ir vidutinio greičio matuokliams, juos žadama įsigyti artimiausiu metu.

Judriose atkarpose fiksuos vidutinį greitį

Kalbos apie Vilniuje planuojamus diegti vidutinio greičio matuoklius sklandė jau kurį laiką. Panašu, kad jos buvo ne iš piršto laužtos. Aiškėja, kad Vilniaus valdžia būtent šia įranga ketina papildyti arsenalą priemonių, skirtų fiksuoti greičio viršytojus. Minėtą žinią portalui patvirtino savivaldybė.

„Yra paskelbtas viešasis vidutinio greičio matuoklių pirkimas“, – LRT.lt teigė Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas.

Jis taip pat atskleidė, kad netgi yra numatyti ir trys ruožai, kur bus matuojamas vidutinis transporto priemonių greitis. Dar vienas įrangos komplektas galės būti kilnojamas pagal poreikį.

„Šie matuokliai bus įrengti 4 stacionariose vietose: Geležinio Vilko gatvės atkarpoje nuo Vingio parko viaduko iki tunelio po Seimu abiem judėjimo kryptimis, Vakariniame aplinkkelyje ties Pilaitės prospektu ir T. Narbuto gatvėje link Sėlių gatvės. Dar vienas įrangos komplektas bus kilnojamas ir galės būti naudojamas įvairiose miesto vietose“, – detalizavo savivaldybės atstovas.

Kalbos – po numušto „inkilo“

LRT.lt primena, kad kalbos apie planus sostinėje įrengti vidutinio greičio matuoklius pasigirdo praėjusių metų vasarą, kai neblaivus vairuotojas numušė daugeliui vairuotojų puikiai žinomą stacionarų greičio matuoklį Geležinio Vilko gatvėje ties Vingio parku.

Tuomet liepos 19-osios rytą Šalčininkų autobusų parkui priklausančio mikroautobuso „Iveco“ vairuotojas Geležinio Vilko gatvėje, važiuodamas nuo Savanorių prospekto pusės, kliudė stulpą, ant kurio buvo sumontuota greičio matavimo įranga.

Kaip portalui sakė Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja, į įvykio vietą atvykę pareigūnai nustatė, jog mikroautobuso vairuotojas buvo neblaivus. Pirmuoju įpūtimu jam buvo nustatytas 2,57, antruoju – 2,73 promilės girtumas.

Po šio incidento Vilniaus miesto savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Rimantas Baravykas teigė, kad atstatomoji greičio matuoklio vertė siekia daugiau nei 39 tūkst. eurų be PVM. Atitinkamai savivaldybė sprendė, kuo pakeisti sugadintą matuoklį.

„Įvertinę esamo stacionaraus greičio matuoklio būklę spręsime, kokį naują greičio matuoklį šioje vietoje įrengti – stacionarų ar sektorinį“, – anuomet kalbėjo savivaldybės atstovas.

Baigiami bandymai

Savivaldybė informavo, kad jau baigiami neseniai įrengtų stacionarių greičio matuoklių bandymai. Tiesa, anot G. Grubinsko, tiksli greičio matuoklių testavimo pabaigos data nėra nustatyta.

„Jie buvo įjungti iškart po įrengimo, o gaunama medžiaga apie galimus pažeidimus yra naudojama matuokliams tikslinti ir tikrinti. 15 iš 16 naujų matuoklių jau baigiami testuoti ir bus visiškai įjungti artimiausiu metu, vyksta paskutiniai paruošiamieji darbai.

Vienas matuoklis, kuris įrengtas T. Narbuto gatvėje ties Sėlių gatve, pradės fiksuoti pažeidimus vėliau nei kiti, nes jo eksploatuoti kol kas nėra galimybių dėl vykstančių darbų, susijusių su dviračių ir pėsčiųjų tako įrengimu“, – LRT.lt sakė pašnekovas.

Savivaldybės atstovas patikino, kad matuokliams pradėjus veikti įprastai, bus nukabinti apie testavimą įspėjantys kelio ženklai.

Skaityti visą pranešimą