Vilnietis piktinasi – norėdamas išlaikyti gaunamą kompensaciją už šildymą, yra priverstas pritarti daugiabučio renovacijai

Prieš 1 metus 76

Į LRT girdi kreipėsi vilnietis, kuris piktinasi, kad norėdamas išlaikyti gaunamą kompensaciją už šildymą, turi pritarti daugiabučio renovacijai. Aplinkos ministerija pabrėžia, kad nepasiturintiems gyventojams priklauso kompensacija ir už renovaciją. 

Kai kurie teisininkai sako, kad socialiai pažeidžiamiems butų savininkams vertėtų numatyti išimtis, kada jie gali nepritarti renovacijai.


Į LRT Girdi kreipėsi vilnietis Robertas, kuriam priklauso būsto šildymo kompensacija. Pašnekovo daugiabutį planuojama renovuoti.

„Tie žmonės, kurie turi šildymo išlaidų kompensaciją, yra priversti balsuoti už renovaciją. Kitaip tariant, jeigu jie balsuos prieš renovaciją, tada jie netenka šildymo išlaidų kompensacijos dalinai, o po to ji panaikinama“, – sako vyras.

Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto politikos grupės vyresnioji patarėja Laura Lukoševičienė pabrėžia, kad nepasiturintiems gyventojams renovacijos išlaidos kompensuojamos.

„Teisė į paramą dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijų yra suteikiama asmenims, kurie dalyvauja priimant sprendimus susirinkime dėl daugiabučio namo atnaujinimo, modernizavimo projekto įgyvendinimo.

Svarbu žinoti, kad daugiabučių renovacijos išlaidos, pačios renovacijos, kaip tokios, išlaidos, įskaitant kredito ir palūkanų įmokas nepasiturintiems gyventojams yra taip pat kompensuojamos“, – LRT RADIJUI sako L. Lukoševičienė.

Anot ministerijos atstovės, valstybė kelia tikslą, kad iki 2050 metų pastatų ūkyje energija būtų vartojama efektyviai.

„Turi sudaryti sąlygas pertvarkymui į beveik nulinės energijos pastatus. Dėl šios priežasties šiuo metu taikomos įvairios paskatos patiems renovacijos proceso dalyviams, tame tarpe ir daugiabučio namo butų savininkams“, – atkreipia dėmesį L. Lukoševičienė.

Kalbintas advokatas Renaldas Baliūtis teigia, kad įstatyme vertėtų numatyti išimtis, kada šildymo kompensaciją gaunantis asmuo gali atsisakyti renovacijos.

„Turėtų būti aiškiai nustatytos išimtys, dėl kokių priežasčių gali būti atsisakoma dalyvauti daugiabučio namo atnaujinimo modernizavimo projekte ir nebūtų daromas kompensacijos mažinimas.

Manau, kad vis dėlto tikslesnis, aiškesnis reglamentavimas šios situacijos būtų naudingesnis ir aiškesnis daugiabučių butų savininkų, siekiant apginti jų interesus“, – sako teisininkas.

Skaityti visą pranešimą