Vilnietę nustebino kainų skirtumas: litras dyzelino pajūryje kainavo 20 centų pigiau

Prieš 11 mėnesius 93

Sostinės gyventoja per kelionę į pajūrį pastebėjo, kad Vilniuje už degalus teko sumokėti daugiau nei prie Palangos buvusioje degalinėje. Ekonomistas paaiškino, kad skirtumus lemia tai, už kokią kainą degalinės papildė atsargas, todėl pokyčių vyksta kasdien.

Degalinėse – didelis kainų skirtumas

Ilguosius savaitgalius lietuviai neretai išnaudoja kelionėms po šalį ar trumpoms atostogoms pajūryje. Ne išimtis ir skaitytoja Vilma, kuri su LRT GIRDI pasidalijo savo pastebėjimu apie degalų kainas šalies degalinėse.

„Praėjusią savaitę turėjau galimybę vykti į pajūrį – kelionę pradėjau sekmadienį, o sugrįžau trečiadienio vakarą. Vienas dalykas šioje kelionėje sukėlė nemenką nuostabą – tai degalų kainos. Vilniuje savo automobilio degalų baką pildžiau vieno degalinių tinklo degalinėje ir už litrą dyzelino mokėjau apie 1 eurą 45 centus ir savo akimis negalėjau patikėti vienos mažos degalinės, įsikūrusios tarp Klaipėdos ir Palangos, švieslentėje pamačiusi, kad litro dyzelino kaina tik 1 euras 25 centai“, – rašė skaitytoja ir pridūrė, kad sekmadienio pavakarę prie šios degalinės buvo nutįsusi nemenka automobilių eilė.

Po kelių dienų grįždama į sostinę moteris įsitikino, kad matyta žema degalų kaina nebuvo tik pardavimus pagerinti padedantis triukas: „Važiuodama Klaipėdos link dar kartą dirstelėjau į minėtos degalinės švieslentę – kaina buvo ta pati, tiesa, pati degalinė jau buvo tuščia, bet gal ir logiška, tai buvo darbo dienos vidurys.“

Vykstant iš pajūrio į Vilnių Vilmą nustebino ir dar vienos degalinės ties Abromiškėmis kainos – čia litras dyzelino kainavo 1 eurą 27 centus.

„Vilniuje tokių kainų niekur neteko matyti ir panašių kainų sunku tikėtis net ir naudojantis degalinių tinklų nuolaidų kortelėmis. Kaip suprasti tokią situaciją, kai kainų skirtumas siekia net 20 euro centų už litrą? Pildama į baką 40 litrų dyzelino pajūryje galiu sutaupyti net 8 eurus, arba, pažvelkime į situaciją iš pesimisto pozicijų – tiek pat eurų permokėti Vilniuje“, – ironizavo pašnekovė ir pridūrė, kad vargu ar kas nors ryšis kelionei iš sostinės į pajūrį vien dėl pigesnių degalų, tačiau natūraliai kyla klausimų, kaip gali atsirasti tokių skirtumų?

Kainą lemia ir ankstesnis atsargų kiekis

Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas LRT.lt teigė, kad pagrindinis aspektas, pagal kurį yra nustatoma galutinė kaina, yra degalinių marža.

„Kitas aspektas – ar dažnai degalinės perka degalų iš didmenininkų, t. y. iš „Orlen Lietuvos“. Realiai Lietuvoje mes turime vieną didmenininką, degalų tiekėją, iš kurio tuos degalus po to parduoda privatūs mažmenininkai. Čia labai didelės laisvės koreguoti galutines kainas mūsų privačios degalinės neturi. Sakyčiau, tai labai priklauso nuo to, kaip dažnai degalinės išnaudojo iš „Orleno“ nupirktų degalų atsargas ir kaip dažnai perka naujų degalų“, – kalbėjo ekspertas.

Anot jo, Lietuvoje mes turime nemažą konkurenciją degalų rinkoje.

„Aš įsivaizduoju, kad degalinių maržos, nepriklausomai nuo regiono, yra labai panašios, nes netgi važiuojant iš Vilniaus į Klaipėdą nėra sudėtinga surasti degalinę – tai reiškia, kad konkurencija yra gana didelė. Čia labai didelės įtakos turi naftos kaina rinkose ir atitinkamai, sakykime, senų degalų atsargos degalinėse“, – akcentavo A. Izgorodinas.

Pasak pašnekovo, net ir dvidešimties centų skirtumas tarp degalinių susidaro tik dėl vienos priežasties – viena degalinė nupirko ir pardavinėjo tuos didmeninius degalus, kuriuos pirko iš „Orlen Lietuvos“ už aukštesnę kainą, kita degalinė galbūt anksčiau ar vėliau pirko degalų iš „Orlen Lietuvos“ ir didmeninė degalų kaina buvo mažesnė.

„Dėl to ir susidaro toks skirtumas. Aišku, visada, kalbant apie kainų palyginimą, ko gero, svarbiausias aspektas yra ta diena ir ta valanda, kada buvo užfiksuoti kainų rodikliai, nes nuo didmeninės kainos, žaliavų kainos situacija finansų rinkose keičiasi kiekvieną dieną. <...> Jeigu mes darome tiesiog momentinę nuotrauką tam tikrą dieną ir tam tikrą valandą, tai dar nereiškia, kad iš tiesų toje degalinėje yra pigiau arba kad kitoje degalinėje yra brangiau. Čia labai svarbūs ir statistiniai aspektai“, – pabrėžė A. Izgorodinas.

Lietuviškų degalinių sąjunga nepanoro komentuoti šios temos.

Skaityti visą pranešimą