Vilniečiai įsiutę: neprasidėjus šildymo sezonui, vien už „gyvatuką“ – ir daugiau nei 100 eurų

Prieš 1 metus 64

Ketvirtadienį sostinės savivaldybė pranešė, kad kitą savaitę gyventojams bus įjungtas šildymas. Vis dėlto, dar net nesulaukę sąskaitų už šildymą, kai kurie vilniečiai jau dabar griebiasi už galvų – vien už „gyvatuką“ tenka pakloti ir beveik 100 eurų. 

Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos, tačiau ramina, kad spalį kainos bus mažesnės.

Baiminasi šildymo sezono

Į LRT GIRDI besikreipęs vilnietis Jonas piktinosi, kad už bute esantį „gyvatuką“ gavo 60 eurų sąskaitą.

„Dar neprasidėjęs šildymo sezonas pranašauja tikrai sunkią žiemą. Vien už „gyvatuką“ – 60 eurų. Kai žiemą prisidės karštas vanduo, šildymas, elektra, nežinau, kiek reikės pakloti vien už komunalinius mokesčius. Suprantu, kad kainos pakilo, bet vien tik už „gyvatuką“ tokia suma nėra adekvati“, – stebėjosi vyras.

Vilnietis svarsto, pagal ką yra apskaičiuojamas mokestis už „gyvatuką“, turint omenyje, kad jo sąnaudos nėra niekaip fiksuojamos.

„Iki šiol kantriai mokėdavau, bet dabar nebežinau, kaip elgtis“, – piktinosi jis.

Savo patirtimi su LRT.lt pasidalijo ir vilnietė Monika, kuriai „gyvatukas“ rugsėjį kainavo 96 eurus.

„Negalėjau patikėti savo akimis. Galvojau, kad kažkokia klaida, gal pati susimaišiau, bet ne. Vien tik už „gyvatuko“ šildymą 96 eurai su centais. Ir kaip reaguoti? Pamatuot nepamatuosi, kiek jis iš tiesų sunaudoja“, – stebėjosi moteris.

Vilnietė baiminasi artėjančios žiemos ir kitą savaitę prasidėsiančio šildymo sezono. „Reikia pradėti rimtai ruoštis žiemai ir taupyti“, – sako ji.

Savo patirtimi socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo ir vilnietis Evaldas.

„Spalis, šildymo sezonas Vilniuje dar neprasidėjo, bet Vilniaus šilumos tinklai serviruoja 163,70 euro sąskaitą. Iš pradžių galvojau, kad suklydau su karštu vandeniu, gal rugsėjį netyčiomis deklaravau kokius 15 kūbų? Bet ne. Viskas tvarkoje, įprastiniai 5.

Vienok sąkaitoje yra toks dalykas, kaip priskirtas šilumos kiekis karšto vandens temperatūrai palaikyti. Populiariai sakant – gyvatukas. Ir jis rugsėjį spindi visais 108 eurais! Kaip kodėl už ką? Neaišku. Bet spindi rekordiškai“, – stebėjosi vyras.

„Su dar didesniu nekantrumu ir susidomėjimu ėmiau laukti naujo šildymo sezono pradžios“, – taip pat rašo jis.

Praėjusių metų gruodį iš Vilniaus šilumos tinklų vyras pasakoja gavęs rekordinę 338 eurų sąskaitą, šiemet tikisi ir 700.

„Nebent mažasieris mazutas sukliudys. O gal ne? Žodžiu, maksimaliai intriguojanti intriga. Turim dėl ko gyvent. <...> Manau, kad geriausiai reikalo esmė pamatoma lyginant vieną daiktą su kitu. Tad imam ir lyginame: rugpjūtį gyvatukas šildė namus už 55,90 euro, rugsėjį – už 108. Nu tai ar ne gyvatė?“ – rašo vyras.

„Man smalsu, kodėl keičiasi gyvatuko kiekybiniai parametrai – priskirtas šilumos kiekis karšto vandens temperatūrai palaikyti? Rugpjūtį jis buvo 0,469, o rugsėjį – 0,651. Per visą namą karšto vandens buvo suvartota tik 6 kubais daugiau rugsėjį nei rugpjūtį. Tad tikrai įdomu, kokia metodika naudojasi VŠT apskaičiuodami“, – sako jis.

Teigia apgailestaujantys dėl situacijos

Paklaustas, pagal ką apskaičiuojamas mokestis už šilumos kiekį karšto vandens temperatūrai palaikyti arba „gyvatuką“, Vilniaus šilumos tinklų atstovas Laurynas Jakubauskas atsako – pagal teisės aktų nustatytą metodiką, kuri šildymo ir ne šildymo sezono metu skiriasi.

„Ne šildymo sezono metu iš bendro namo suvartoto šilumos kiekio atimamas šilumos kiekis, kuris sunaudotas karštam vandeniui paruošti. Likęs šilumos kiekis proporcingai dalinamas namo butų skaičiui. Suvartotas šilumos kiekis konkrečiam butui dauginamas iš šilumos kainos. Taip gaunama suma, kurią reikia mokėti už šią paslaugą, nurodo bendrovės atstovas.

„Pavyzdžiui, bendro namo suvartotas šilumos kiekis per mėnesį buvo 15,341 MWh. Šilumos kiekis, sunaudotas karštam vandeniui paruošti buvo 6273 kWh (6,273 MWh). Vadinasi, 15,341 MWh – 6,273 MWh = 9,068 MWh arba 9068 kWh – toks šilumos kiekis buvo panaudotas cirkuliacijai name palaikyti. Name iš viso yra 40 butų. Taigi šilumos kiekis, panaudotas cirkuliacijai name, dalinamas iš butų skaičiaus –9,068 MWh : 40 butų = 0,2267 MWh arba 226,7 kWh.

Jeigu šilumos kaina su PVM tą mėnesį buvo 17,56 ct/kWh, sunaudotą šilumos kiekį dauginame iš šilumos kainos. 226,7 kWh x 17,56 ct = 39 Eur 81 ct“, – paaiškina L. Jakubauskas.

Jo teigimu, šio mokesčio dydžiui tiesioginę įtaką turi šilumos kaina ir suvartotas faktinis šilumos kiekis, kuris yra individualus. Suvartojimą lemia namo vidaus karšto vandens sistemų būklė bei vidaus šildymo sistemos sureguliavimas.

„Didesnes sąskaitas už rugsėjo mėnesio paslaugas lėmė gerokai pakilusi šilumos kaina. Jeigu rugpjūčio mėnesį šilumos kaina buvo 11,89 ct/kWh (su PVM), tai dėl padidėjusių gamtinių dujų ir biokuro sąnaudų rugsėjo mėnesį šilumos kaina jau siekė 17,56 ct/kWh (su PVM)“, – LRT.lt teigia L. Jakubauskas.

Vilniaus šilumos tinklų atstovas teigia suprantantis klientų nepasitenkinimą ir nerimą dėl šildymo sezono.

„Apgailestaujame, jog Rusijos karo prieš Ukrainą sukelta energetinių išteklių krizė lemia tokią situaciją.

Vis dėlto norime nuraminti klientus. Spalio mėnesį Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) patvirtinta šilumos kaina yra 9,70 ct/kWh (su 9 proc. PVM) arba 8,90 ct/kWh (be PVM). Dėl sumažėjusios šilumos kainos turėtų sumažėti ir mokestis už „gyvatuką“. Mažesnė šilumos kaina lėmė ir sumažėjusią karšto vandens kainą – 6,99 Eur/m3 (su PVM) ir 6,41 Eur/m3 (be PVM)“, – ramina L. Jakubauskas.

Skaičiuojant spalio mėnesio šilumos kainą, anot jo, bendrovė jau įtraukė mažasierio mazuto sąnaudas, kaip vienos iš kuro rūšies, kas leido ženkliai sumažinti šilumos kainą.

„Be to, spalio mėnesį įsigalios PVM lengvata centralizuotam šildymui, kuri sąskaitas už šilumą turėtų sumažinti beveik dešimtadaliu“, – nurodo L. Jakubauskas.

Bendrovės atstovas primena, kad mažesnes pajamas gaunantys gyventojai į Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyrių gali kreiptis kompensacijų už būsto šildymą ir karštą vandenį.

„Taip pat AB Vilniaus šilumos tinklai šį šildymo sezoną sudarys galimybę mokėti 50 proc. einamosios sąskaitos, o likusią dalį apmokėti lygiomis dalimis per 6 mėnesius pasibaigus šildymo sezonui“, – komentavo L. Jakubauskas.

Kitą savaitę įjungs šildymą

LRT.lt primena, kad šildymas vilniečiams bus įjungtas spalio 17 d.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės, šiluma gyventojus pasieks per keletą artimiausių dienų, pirmiausia šildymas bus įjungtas Fabijoniškių, Šeškinės, Pilaitės, Senamiesčio, Šnipiškių, Karoliniškių, Lazdynų, Naujosios Vilnios, Baltupių ir Grigiškių mikrorajonuose.

Antrą ir trečią dienomis centralizuotas šildymas bus pradedamas tiekti Antakalnio, Žirmūnų, Pašilaičių, Viršuliškių, Justiniškių, Žvėryno, Naujamiesčio, Kirtimų mikrorajonuose, trečią-ketvirtą – Panerių, Naujininkų, Rasų, Vilkpėdės ir Verkių mikrorajonuose.

Skaityti visą pranešimą