„Vilniaus šilumos tinklai“ paneigė, kad šildymui naudojamas mazutas gali būti kilęs iš Rusijos

Prieš 1 metus 64

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasklidus spėjimams, kad AB „Vilniaus šilumos tinklų“ (VŠT) šį šildymo sezoną šilumos gamybai kaip viena iš kuro rūšių naudojamas mažasieris mazutas gali būti kilęs iš Rusijos, bendrovė penktadienį paneigė šią informaciją.

Anot bendrovės pranešimo, visas mažasieris mazutas „į Lietuvą importuojamas iš nesankcionuotų šalių“.

„Primename, kad AB Vilniaus šilumos tinklai dar 2022 m. kovo mėnesį priėmė sprendimą nebeįsigyti JOKIŲ prekių ir / ar darbui naudojamų medžiagų, priemonių, įrangos, įrengimų ir/ar paslaugų iš:

- tiekėjų, tiekiančių prekes ir/ar medžiagas, priemones, įrangą, įrengimus ir/ar teikiančių paslaugas, kurių kilmės šalis yra sankcionuotos valstybės (įskaitant Rusijos Federaciją ir Baltarusijos Respubliką);

- sankcionuotų įmonių, t. y. įmonių, kurių galutiniai naudos gavėjai yra asmenys, esantys sankcionuotų asmenų sąrašuose.

Ne išimtis ir šilumai gaminti reikalingas kuras, todėl inicijuojant mažasierio mazuto pirkimą viena iš esminių sutarties su „Glencore Energy UK LTD“ sąlygų – visas mažasieris mazutas į Lietuvą importuojamas iš nesankcionuotų šalių“, – teigiama bendrovės pranešime žiniasklaidai.

Anot „Vilniaus šilumos tinklų“, kiekvieną kartą, sulaukus mažasierio mazuto laivo, Vilniaus šilumos tinklams „Glencore Energy UK LTD“ „pateikia mažasierio mazuto kilmės dokumentus, kuriuose nurodoma mažasierio mazuto kilmės šalis“. Teigiama, kad iki šiol įmonė yra gavusi tris mažasierio mazuto siuntas. Nurodyta pirmosios siuntos kilmė – Norvegija ir ES. Antrosios – Norvegija ir Jungtinė Karalystė, trečiosios – Jungtinė Karalystė ir Italija.

Taip pat, prieš pasirašant sutartį su „Glencore Energy UK LTD“ AB Vilniaus šilumos tinklai gavo patvirtinimą iš tiekėjo atstovų, kad mažasieris mazutas bus tiekiamas tik iš nesankcionuotų valstybių ir teritorijų. Bendrovė pateikdama informaciją pabrėžė, jog yra kotiruojama Londono (LSE:GLEN), Johanesburgo (JSE:GLN) akcijų biržose, reguliuojama finansų reguliuotojų, todėl visas dvišalis sandoris tarp įmonių atitinka aukščiausius keliamus finansinius ir etikos standartus, rašoma pranešime.

Vilniaus šilumos tinklai anksčiau skelbė, kad nuo 2022 m. lapkričio 9 d. šilumos ir karšto vandens gamybai kaip vieną iš kuro rūšių pradėjo naudoti ir mažasierį mazutą, kuris spalio pabaigoje iš Klaipėdos atgabentas į sostinę.

VŠT mažasierį mazutą pradėjo naudoti išaugus klientų šilumos poreikiui ir nukritus lauko oro temperatūrai. Mažasierio mazuto poreikis priklausys ir nuo to, kaip veiks nepriklausomi šilumos gamintojai (NŠG), tiekiantys iš biokuro pagamintą šilumos energiją.

Skaityti visą pranešimą