Vilniaus oro uostas rengiasi naują rūbą: po dvejų metų už 50 mln. eurų iškils išvykimo terminalas

Prieš 1 metus 62

Antradienį Vilniaus oro uoste pradedamos naujo išvykimo terminalo statybos. Planuojama, kad naujasis terminalas pradės veikti 2025 m. pradžioje. 

Terminalą už 50,2 mln. eurų (su PVM) statys konkursą laimėjusi bendrovė „Eikos statyba“.

Pastačius 14,4 tūkst. kv. metrų terminalą, bendras Vilniaus oro uosto keleivių terminalų plotas išaugs trečdaliu, o keleivių pralaidumas dvigubai – nuo 1 200 keleivių per valandą iki 2 400.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis akcentavo, kad senasis išvykimo terminalas jau išaugo savo rūbą, neatitinka dabartinių standartų.

„Vilniaus oro uostą visi įsivaizduoja įvairiai. Patirtys pačios įvairiausios. Tačiau viena – įeiname į oro uostą ir matome daug žmonių. Jau prieš pandemiją Viliaus oro uostas išaugo savo rūbą. Naujasis terminalas leis tuos pajėgumus padidinti du kartus“, – antradienį žurnalistams teigė M. Skuodis.

Anot ministro, naujasis išvykimo terminalas padės kokybės bei aptarnavimo kartelę pakelti į kitą lygį bei ateityje integruoti „RailBaltic“ vėžę į oro uosto infrastruktūrą.

Lietuvos oro uostų vadovas Aurimas Stikliūnas statybų pradžios renginyje pabrėžė, kad iki šiol Vilniaus oro uosto terminalai vystyti neteisingai, o naujai statomas leis išspręsti pralaidumo bei kitas problemas.

„Naujas terminalas bus inovacijų diegimo platforma. <...> Turime nusidėvėjusią infrastruktūrą, mūsų terminalai braška per siūles. Tačiau jau po dvejų metų keliautojai dar sklandžiau galės pereiti visas patikras.

Su šiuo projektu dedame pagrindą klaidoms taisyti, padarytoms vykdant Vilniaus oro uosto plėtrą anksčiau. Visa plėtra buvo orientuota į perono pusę, o tai sukėlė daug iššūkių. Šis etapas pažymi, kad keičiame strategiją“, – kalbėjo A. Stikliūnas.

Kartu su naujojo terminalo statyba bus vykdoma ir priešais Vilniaus oro uostą esančių transporto prieigų pertvarka: bus atnaujinti inžineriniai tinklai, keičiama danga, įrengtos stoginės ir kuriama nauja, kur kas pralaidesnė transporto schema.

Naujasis pastatas bus dviejų aukštų, pirmajame planuojama keleivių registracijos erdvė su savitarnos zona. Taip pat bus įrengtos bendros viešos erdvės, kavinės ir kitos komercinės zonos bei oro bendrovių biurai.

Dar šiais metais Lietuvos oro uostai bei susisiekimo ministras M. Skuodis išreiškė norą griauti dabartinį atvykimo terminalą, nes jis nepatogus. Siūlyta kartu su nauju išvykimo terminalu statyti ir atvykimo, tačiau tokiems siūlymams pritarta nebuvo.

Skaityti visą pranešimą