Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre prasideda naujo korpuso statybos

Prieš 1 metus 96

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro laukia kardinalūs pokyčiai – 2022 metų gruodžio mėnesio pabaigoje buvo pasirašyta statybų sutartis su viena iš didžiausių statybų bendrove „Naresta“, kuri įsipareigojo iki 2024 m. II ketvirčio pastatyti naują 3 aukštų 4150 kv. m modernų ligoninės korpusą.

Šiandien į būsimo pastato pamatus įkasta simbolinė kapsulė ateities kartoms.

Į naująjį Psichikos sveikatos centro korpusą persikels Ūmios psichiatrijos, Psichosocialinės reabilitacijos ir Gerontopsichiatrijos skyriai. Jie iki šiol veikia dar praėjusio amžiaus pradžioje statytuose pastatuose, kurie neatitinka ne tik šiuolaikinėms psichiatrijos ligoninėms keliamų reikalavimų, tačiau ir neleidžia taikyti daugelio pažangių gydymo metodų.

Pastate pacientams bus įrengtos 53 palatos (vienvietės ir dvivietės). Efektyviam pacientų gydymui bus įkurtos psichosocialinės reabilitacijos patalpos, audiovizualinės, šviesos terapijos kabinetai, dailės terapijos, muzikos terapijos ir darbo terapijos kambariai, kompiuterinio raštingumo klasė, sporto terapijos patalpos, sporto salė, masažo kabinetai, biblioteka – skaitykla, užimtumo kambariai pacientams, gydytojų ir konsultacijų kabinetai, susitikimų kambariai, konferencijų salė, jaukūs kiemeliai. Taip pat planuojama, kad naujame korpuse atsiras ir unikali miego sutrikimų diagnostikos ir gydymo laboratorija. Ženkliai pagerės ir personalo darbo sąlygos bei saugumas.

„Įgyvendinus naujo korpuso statybos projektą bus galima kokybiškai užtikrinti pacientų poreikius, orumą, žmogaus teises“, – sako Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius.

Jis pabrėžė, kad per visą Nepriklausomybės laikotarpį, tai antrasis naujas tokios apimties korpusas, skirtas psichikos ligomis sergantiems pacientams, ir pirmasis, skirtas suaugusiems pacientams (pirmasis – prieš keletą mėnesių duris atvėręs Vaiko raidos centras Santaros klinikose). Įgyvendinus projektą, sostinėje atsiras moderniausia visoje Lietuvoje psichiatrijos ligoninė, turinti plačiausią paslaugų spektrą ir palankias sąlygas pacientams bei darbuotojams.

Ligoninė taip pat yra mokymo bazė įvairių psichikos sveikatos sričių specialistams. Dabartiniuose pastatuose veikia vieninteliai Lietuvoje Valgymo sutrikimų centras ir  Savižudybių prevencijos centras.

Prasidėjus karui Ukrainoje per keletą mėnesių įkurtas vienintelis Lietuvoje Psichotraumatologijos centras, teikiantis kvalifikuotą psichiatrinę ir psichoterapinę pagalbą pabėgėliams iš Ukrainos. Ligoninėje veikia vieninteliai Vilniaus regione Krizių intervencijos bei Psichoterapijos dienos stacionaro skyriai.

„Užtikrinu, šiame naujame korpuse tikrai netrūks modernių, naujų, neregėtų Lietuvoje technologijų ir paslaugų. Esame medikai – todėl į visas statybas žiūrime pirmiausia kaip į naują gydymo paslaugų turinį, o ne tik naują, gražesnę ar patogesnę formą“– šypsosi įstaigos vadovas M. Marcinkevičius.

Skaityti visą pranešimą