Vilniaus kalėdinės mugės prekeiviai už vietą mokėdami 4 200 eurų nesiskundžia: karštas vynas kainuoja ir 8 eurus, bet klientų netrūksta

Prieš 1 metus 69

Sostinėje nuo savaitgalio pluša prekybininkai – Katedros ir Vinco Kudirkos aikštėse yra įkurti Kalėdų miesteliai. Juose gyventojai, miesto svečiai gali įsigyti šiltų užkandžių, karšto vyno, šventinės atributikos. Pastebima, jog yra ir tokių, kurie už prekę nori ir bent kiek nusiderėti. Visgi už maisto gaminimo vietą, kurioje prekiaujama ir karštu vynu, prekybininkams tenka pakloti 4 200 eurų.

Nuo kisieliaus iki karšto šokolado

Prekeivė Karolina LRT.lt sakė, kad per pirmąsias mugės dienas prekiauti sekasi puikiai.

„Gaminame keptus kaštonus, karštą vyną, kompotą. Čia esame jau ne pirmus metus“, – sakė moteris.

Pasak jos, šiemet kainų jų prekybos namelis nekėlė.

„Klientai viską perka, ypač alkoholinį vyną. Dar mėgsta karštą šokoladą, kavą, arbatą – viską. Per savaitgalį dar daugiau buvo žmonių“, – komentavo prekybininkė.

Jų kiosko meniu kainos yra įvairios: karšto vyno kaina – nuo 4 iki 8 eurų, tai priklauso nuo puodelio dydžio, kepti kaštonai – 4 eurai, kava kainuoja 2,50 euro, karštas šokoladas – 3–5 eurus, kalėdinė, imbierinė arbatos įkainotos po 3 eurus.

Kitas prekybininkas sakė vakare sulaukiantis kiek mažiau pirkėjų – daugiau apsilanko dieną.

„Verdame vyną, kisielių, turime baltojo, juodojo šokolado, obuolių punšo, kakavos vaikams. Kainos svyruoja nuo 4 iki 6 eurų. Spurgas irgi vietoje kepame – kainuoja 5–7 eurus. Nesušalome per šias dienas – viduje šilta“, – sakė vyras.

Stengiasi kurti naują tradiciją

Pardavėjas Paulius LRT.lt sakė, kad geriausia išgirsti, kaip jiems sekasi, galima klausantis, kaip kepa jų gaminami karšti ledai.

„Karšta, šilta, gera. Prekiaujame keptais ledais, karštu vynu, gliunklinadu – nealkoholiniu kalėdiniu gėrimu. Kainos vyrauja palankios ir pirkėjui, ir pardavėjui. Balansas svarbiausia“, – šypsojosi prekybininkas.

Pasak jo, karšti ledai paruošiami kiek anksčiau, o patys karštų ledų pardavėjai yra naminių ledų gamintojai.

„Tada ledus susukame į rutuliuką, pavoliojame cukruje, aplipdome žemės riešutais ir kukurūzų dribsniais. Tuomet kokius keturis kartus šaldome ir būname pasiruošę juos mesti į įkaitintą aliejų. Jeigu prakiūra kokia viena ledo dalis, tada pradeda žiauriai čirkšti. Pats ledas atrodo kaip Mažojo Princo planeta, ant kurios jis skrenda. Jeigu juokautume iki galo, kepti ledai atrodo kaip Kyjivo kotletas“, – sakė Paulius.

Pasak prekybininko, vyno kaina siekia 4–6 eurus, o labiausiai perka tai, kas jau seniai tapę tradicinėmis vaišėmis – vyną, šaltalankių, svarainių arbatas.

„Bandome įvesti naują tradiciją – keptus ledus. Ketvirtus metus iš eilės pardavinėjame, klientai grįžta, kai kurie eidavo valgyti spurgyčių arba vafliukų, dabar ateina ledų. Ledas viduje lieka šaltas. Kaip ir visur gyvenime – svarbiausia harmonija. Šiluma ir šaltis draugauja kaip vienis, užpildo mūsų širdis šiluma ir meile. (...) Pasižiūrėkime, kokia graži eglė, koks gražus tortas, šventė, žmonės vaikšto, džiaugiasi, švenčia“, – pozityvią gaidą išlaikė Paulius.

Kioske gliunklinadas įkainotas 4 eurais, arbata taip pat kainuoja 4 eurus, masalos arbata – 5 eurai. Tokia pati kaina ir keptų ledų.

Nori ir nusiderėti

Prekybininkė Karolina teigė, jog prekyba sekasi puikiai.

„Prekiaujame eglutėmis, vainikais, žvakėmis. Kainos skirtingos – priklauso nuo dydžio, dekoracijų. Vainiko kaina būtų apie 30 eurų. Žvakių yra įvairių formų“, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, pirmadienį klientai pirko kiek vangiau, tačiau savaitgalį žmonių buvo daugiau.

„Tikrai buvo daug šypsenų, daug prekių. Nesušalome, nes kai dirbi, judi, tai gerai, šilta. Kai nėra darbo ir stovi, aišku, šiek tiek sušąli. Šiaip nameliai yra šildomi, tai galima ateiti pasišildyti, tikrai smagu. Žmonių yra skirtingų: vieni nori iš karto nusiderėti, kiti palieka arbatpinigių“, – kalbėjo Karolina.

Odiniais daiktais prekiaujantis Jonas LRT.lt pasakojo, kad per pirmąsias prekybos dienas yra maloniai nustebęs dėl pirkėjų aktyvumo.

„Tikrai baimių buvo visokių: ir ligos, ir karai, negandos visokios. Atėjo žmonės, domėjosi ir pirko. Aišku, ne taip lengvai, kaip norėtųsi, bet vis tiek gerai“, – kalbėjo gamintojas.

Pasak pašnekovo, visos prekės yra jų pačių pagaminti dirbiniai, o su oda jie dirba ne pirmus metus.

„Aš 1975 metais stojau į Lengvosios pramonės technikumą Vilniuje, mokiausi odos ir avalynės technologijos. Tai su avalyne, galanterija dirbu iki šiol, šiek tiek gaminu ir dailės dirbinių. Dirbu su ta pačia medžiaga, bet produktas keitėsi. Žinoma, visaip būna, pabosta, juk ir grikiai pabosta vieną dieną. Neišeina numesti visai į šoną, nes gamyba yra pragyvenimo šaltinis“, – kalbėjo Jonas. Jis prisipažino, kad pasiilsi tik per atostogas.

„Ką nors sugalvoji, kokį modelį, produktą, atnaujini ir pačiam atsiranda interesas. (...) Kainas didinti liepė gyvenimas, kaip sakė vienas rusų humoristas, „man pinigų nereikia, bet iš manęs visi jų prašo“. Piniginės kaina varijuoja tarp 30–40 eurų, kuprinės maždaug 120–150 eurų“, – pasakojo prekybininkas.

Vilniaus kultūros centro vadovas Paulius Jurgutis LRT.lt sakė, kad šiemet prekyba vykdoma trijose vietose: Katedros, Vinco Kudirkos aikštėse ir Odminių skvere.

„Kainos yra segmentuotos, nes yra suvenyrų, maisto produktų ir maisto paslaugų su karštu vynu formatai. Kainos vyrauja nuo 2 200 eurų iki 4 200 eurų už prekybinį namelį. Reikia atkreipti dėmesį, kad kaina nelabai kinta pastaruosius 3–4 metus. Žiūrėsime, kaip šiais metais išsiteksime“, – komentavo pašnekovas.

Pasak P. Jurgučio, prekybininkams vykdomas konkursas, atrenkami tie dalyviai, kurie atitinka kalėdinį konceptą.

„Dėl plėtros – turbūt reikėtų įsivertinti bendrą kontekstą, perkamąją galią ir patį renginių formatą. Šiais metais suplanuota trijose vietose, kitais metais bus matyti, kokia bus pati idėja ir kaip ji bus vystoma“, – kalbėjo vadovas.

Skaityti visą pranešimą