Vilniaus gatves troleibusu skrodžia pirmoji ukrainietė: džiaugiasi šiltu kolektyvu, o lietuvių kalbos mokosi iš stotelių pavadinimų

Prieš 1 metus 166

Lietuvoje jau daugiau nei 14 tūkstančių ukrainiečių rado darbą. Daugelis jų dirba prekybos, paslaugų, statybų sektoriuje. O štai Vilniuje ukrainietė Iryna Petrenko sėdo prie troleibuso vairo ir jau keli mėnesiai vežioja vilniečius.

Su I. Petrenko LRT žurnalistė susitiko troleibusų parke. Ji aprodo savo darbo vietą. Ketvirtu numeriu pažymėtas troleibusas išskirtinis ne tik dėl ukrainietiškos simbolikos, bet ir dėl to, kad jį vairuoja pati ukrainietė.

„Man labai patiko, kaip mane priėmė kolektyvas. Vairuotojai prieidavo, siūlėsi pagelbėti. Valdžia rūpinasi, davė tokį šaunu troleibusą su užrašu „Šlovė Ukrainai“, visa tai labai palaiko. Žinote, santykiai – geriausi vaistai, kai esi toli nuo tėvynės“, – LRT TELEVIZIJAI pasakojo troleibuso vairuotoja I. Petrenko.

„Reikia palaikymo, žmogus iš viso nieko nežino, visiems čia reikia padėti, nesvarbu, kad iš Ukrainos. Visada laukiam kuo daugiau, nes pas mus daug vairuotojų trūksta“, – mintimis dalijosi Irynos kolegė Danuta.

„Padedam, kiek galim stengiamės padėt. Čia viskas puikiai sekasi, dirba, nusiskundimų nėra didelių“, – kalbėjo dar vienas kolega Skirmantas.

Trijų suaugusių vaikų mama yra iš Kyjivo. Ukrainos sostinėje liko du jau suaugę vaikai, sūnus laukia šaukimo ginti tėvynę, dukra dirba, dar kita dukra nuo karo laikiną prieglobstį rado Italijoje.

Iryna prisimena, kad lemtingąją, vasario 24-tąją nieko neįtardamos su dukra išvyko atostogauti. „Mes išskridome į Egiptą, o kai nusileidome, mums pranešė, kad Kyjivą sprogdina. Mums buvo didžiulis šokas, atostogos nuėjo velniop. Mums buvo labai sunku, nes negalėjome išskristi iš Egipto, buvome toli nuo įvykių“, – pasakojo moteris.

Tada likimas Iryną atvedė į Lenkiją, o iš jos – į Vilnių. Ji savanoriavo pabėgėlių centre, vėliau, kaip pati sako, sugalvojo atnaujinti troleibuso vairuotojos įgūdžius.

Moteris nevairuoja automobilio, net neturi B kategorijos vairuotojo teisių, tačiau troleibusą bei tramvajų vairavo Ukrainoje.

„Čia kaip dviratis – išmoksti, ir viskas. Žinote, jis nenaujas, ir tai gerai, nes Ukrainoje aš kaip tik tokius mokiausi vairuoti. Tai buvo seniai, bet rankos atsimena, kojos atsimena, galva irgi. Taisyklės šiek tiek skiriasi, tačiau eismo taisyklės galioja ir kitur Europoje, ir Ukrainoje, todėl man nebuvo sunku priprasti“, – tvirtino ji.

Vilniaus viešojo transporto generalinis direktorius Darius Aleknavičius sako, kad be Irynos įmonėje dirba dar keli ukrainiečiai. Besimokantiems vairuoti mokamos stipendijos, karo pabėgėliai aprūpinami būstu.

„Šiuo metu įmonėje dirba septyni ukrainiečiai, du vairuoja troleibusus, trys dirba vairuotojais, tačiau dar tik įmonės teritorijoje, mokosi. Jiems reikia išlaikyti kvalifikacinį pažymėjimą. Ir dar valytoja. Dirbame su ukrainiečių bendruomenėmis ir norime paskleisti tą informaciją, kad yra galimybės mūsų įmonėje įsidarbinti ukrainiečiams“, – sakė Vilniaus viešojo transporto generalinis direktorius D. Aleknavičius.

Troleibuse ant vairuotojos kabinos durų yra ir iškaba, kad vairuotoja nekalba lietuviškai. Iryna pasakoja, kad bilietus kartais parduoda su keleiviais susikalbėdama ir rankų gestais. Lietuvių kalbos ji mokosi iš stotelių pavadinimų.

„Kartą matau – Kražių stotelė, pasižiūriu į žodynėlį, rašo „pokštas“. Kas per pokštas? Tada man šeimininkė lietuvė, pas kurią gyvenu, pasakė, kad čia apie žydus, žuvusius per Antrąjį pasaulinį karą. Buvo jų lageris, getas, todėl stotelė taip vadinasi. Tada Vingis. Galvoju, kodėl. O ten, pasirodo, upės vingis ir todėl tokia stotelė. Labai įdomu“, – pasakojo Iryna.

Važiuodama Vilniaus gatvėmis Iryna sako laukianti tos akimirkos, kada galės grįžti namo pas šeimą. Dabar dėkoja lietuviams bei šeimai, pas kurią gyvena, prieš kelias savaites ją priglaudę lietuviai nepamiršo pasveikinti gimtadienio proga.

„Vidurinioji dukra specialiai iškepė man tortą, vyresnioji paėmė vaizdo kamerą, pasikvietė mane prie stalo. Tai daug ką pasako, buvo labai jautru“, – tęsė ji.

Ukrainietė Iryna kol kas pirmoji troleibusu skrodžia sostinė gatves. Kaune trys ukrainiečiai jau vairuoja viešąjį transportą, kiti du dar mokosi. Klaipėdoje kol kas nėra ukrainiečių, panorusių vairuoti miesto autobusus.

Skaityti visą pranešimą