Vietname įsikūrusiai įmonei išduotas leidimas tiekti naminių svirplių miltus ES rinkai

Prieš 1 metus 61

Praėjusią savaitę Europos Komisija (EK) suteikė patvirtinimą vienai Vietname įsikūrusiai įmonei tiekti Europos Sąjungos rinkai naminių svirplių miltus, pagamintus su sumažintu riebalų kiekiu. Leidimas patvirtina, kad šiuos naminių svirplių miltus ES galima įsigyti ir naudoti maisto produktų gamyboje, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

„(...) Leidimas suteiktas tiekti konkrečios įmonės gaminamus naminių vabzdžių miltus su sumažintu riebalų kiekiu. Tokių produktų tvirtinimo procedūra pakankamai griežtai reglamentuota. Sprendžiant apie naujo produkto įtraukimą į naujų produktų sąrašą visada yra daromas rizikos vertinimas ir tik po jo, jei rizikų nėra nustatoma, jis yra patvirtinamas į naujų maisto produktų sąrašą bei leidžiamas naudoti žmonių maistui.

Lietuvoje produktai iš vabzdžių leidžiami gaminti ir tiekti rinkai nuo 2020 m. ir šia veikla mūsų šalyje užsiima jau 11 įmonių“, – komentuoja VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. specialistas-valstybinis maisto produktų inspektorius Deividas Kalinauskas.

Europos maisto saugos tarnybai (EFSA) atlikus išsamų gamintojo atliktų ir pateiktų mokslinių tyrimų ir duomenų vertinimą, nustatyta, kad naminių svirplių Acheta domesticus milteliai, iš kurių pašalinta dalis riebalų, yra saugūs, jei naudojami pagal siūlomas naudojimo sąlygas.

„Norime pažymėti, kad tokiems produktams galioja vienodos ženklinimo taisyklės kaip ir visiems maisto produktams. Produkto ženklinimo etiketėje vartotojams turi būti pateikta visa informacija apie produkto sudėtines dalis, taip pat jeigu ir ta sudėtinė produkto dalis yra vabzdžiai ar jų miltai ir pan. Maisto produktų etiketėse privaloma nurodyti taip pat ir alergenus.

Reglamento papildyme taip pat yra apibrėžta, kad konkrečių maisto produktų, kurių sudėtyje yra naujai patvirtintų naminių svirplių Acheta domesticus miltų, etiketėje turi būti nurodyta „naminių svirplių Acheta domesticus miltai, iš kurių pašalinta dalis riebalų“, – sako Deividas Kalinauskas.

VMVT atkreipia dėmesį, kad EFSA atliktuose rizikos vertinimuose pažymima, jog vabzdžių baltymai gali sukelti alergines reakcijas asmenims, alergiškiems vėžiagyviams, moliuskams ir dulkių erkėms, todėl tokie maisto produktai privalo būti aiškiai paženklinti kaip alergenas.

Skaityti visą pranešimą