Viešbučių ir restoranų savininkai apie planus naikinti lengvatinį PVM: teks rinktis tarp bankroto ir šešėlio

Prieš 1 metus 99

Verslas protestuodamas prašo pratęsti lengvatinio PVM galiojimą: restoranams, kavinėms – dar bent metams, o viešbučiams – visam laikui. Finansų ministrei praėjusią savaitę LRT TELEVIZIJAI pasakius, kad maitinimui lengvata pratęsta nebus, o dėl apgyvendinimo dar sprendžiama, įmonės tokį požiūrį vadina verslo genocidu. Sako, jog liks du keliai: bankrotas arba šešėlis. Valdžia kartoja, kad bus kitokia parama, o verslininkai teigia, jog ji nėra nemokama ir galiausiai valstybei sumokama netgi daugiau.

Antradienį aikštę priešais Vyriausybę užpildė kavinių, restoranų, barų, viešbučių atstovai. Taip pat ir įmonių savininkai bei darbuotojai. Patys verslininkai sako, kad jų čia norėjo atvykti tūkstančiai, bet tada jau būtų išėjęs piktas mitingas. O kol kas su valdžia nori kalbėti taikiai. Protesto akcija su muzika, bet nuotaikos, anot jų pačių, jau laidotuvių.

Verslas Lietuvos valdžios prašo lengvatinį PVM palikti ir po Naujųjų: maitinimo verslui – dar bent metams, o viešbučiams – visam laikui.

Vienos didžiausių šalyje restoranų ir kavinių grupių savininkas sako, didesnis PVM pasijaus labai stipriai.

„4,5 mln. eurų per metus. Tai yra neišsivaizduojami skaičiai“, – sako restoranų grupės „Amber Food“ savininkas Gediminas Balnis.

Verslininkai sako, kad nėra turistų, vietiniai į restoranus eina mažiau, liko per pandemiją atidėtos milijoninės mokesčių sumos, kurias reikia sumokėti, išaugo sąskaitos už elektrą, dujas – bendros sąnaudos jau viršija pajamas.

Dėl to, ką daryti su PVM lengvata, Vyriausybėje nuomonės išsiskiria.

„Yra restoranų, kurie už elektrą anksčiau mokėjo kelis eurų vasarą, dabar moka tūkstančiais. Tai bent toks pratęsimas nedidelis, manau, būtų prasmingas“, – įsitikinusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Kiekvienas ministras savo kuravimo srityje turbūt rastų daug lengvatų, kurios galėtų padėti jo kuruojamai sričiai. Ir vienam ar kitam sektoriui, kuris patenka į tos ministerijos kuravimo sritį. Tačiau finansų ministerijai reikia matyti visą bendrą vaizdą ir suvesti visus pageidavimus ir lūkesčius į tokį biudžeto projektą ir į tokį biudžeto deficitą, kuris nevestų iš proto skolintojų“, – aiškina finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, jog PVM lengvata maitinimo verslui nuo pat pradžių atsirado kaip terminuota – tol, kol per karantiną įmonės negalėjo veikti.

„Lietuvoje yra tokia įdomi mada: jeigu kažkokį dalyką sutari, paskui, kai ateina to sutarimo pabaiga, visi apsigalvoja ir sako – ne, mes taip nesusitarėm, mums taip nebeįdomu“, – pastebi ministrė pirmininkė.

Savo ruožtu verslininkai atkerta, kad nuo susitarimo pradžios įvyko itin daug nepalankių pokyčių.

„Gal ir buvo sutarta, bet tada nežinojom, kas įvyks. O įvyko tiek daug dalykų, mes tiesiog neplanavome nei to karo, nei to energetikos kainų šuolio“, – pastebi restorano „Žuvinė“ savininkė Rūta Sakalauskienė.

Dėl PVM lengvatos viešbučiams, finansų ministrė sako, bus aišku, parengus kitų metų biudžeto projektą.

Jeigu neliks mažesnio tarifo ir apgyvendinimui, verslas piešia niūrią ateitį. Pajūris esą liks be nakvynės ir pavalgymo taškų, o valdžiai teks iš biudžeto mokėti išmokas bedarbiams.

„Ir aš nežinau kaip rinkėjams pasižiūrės į akis, kai bus sugriautas sektorius, kai greičiausia mes pateksime į vadovėlius Europos, kai tokios krizės įkarštyje mes didiname mokesčius“, – sako G. Balnis.

Finansų ministrė sako, jog energetinė krizė kamuoja visus, ne tik protestuojančiuosius verslus, todėl visiems tikriausiai bus leista atidėti mokesčius, jeigu sąnaudos energijai viršija dešimtadalį visų sąnaudų. Dabar kaip tik dabar skaičiuojama, kiek tokių įmonių gali būti. Verslas sako, mokesčių atidėjimas būtų gerai, jeigu nekainuotų.

„Mums vis tiek palūkanas skaičiuoja ir mes tampame dar daugiau skolingi. Ėmėme paskolas, kad išliktume, bet mes tampame įsipareigoję ir mus kiekvieną dieną pavėluotą peiliais narsto (...), atrodo, kad mes vagys jau čia esam“, – piktinasi Barų ir kavinių asociacijos vadovas Raimondas Pranka.

Ministrė sako, kad jau nustatytos mažesnės palūkanos, kurias reikės mokėti, atidėjus mokesčius.

Skaityti visą pranešimą