Vienoje įmonėje – kelios ar keliolika šeimų: ateityje šeimų verslas bus vis populiaresnis

Prieš 1 metus 62

Vienoje įmonėje – kelios ar keliolika šeimų. Verslininkai prognozuoja, kad ateityje šeimų verslas bus vis populiaresnis, ypač regionuose. Vadybos konsultantų teigimu, nepainiojant darbo ir šeimos reikalų, problemų neturėtų kilti. Jie pastebi, kad toks modelis gali paskatinti jaunimą po studijų grįžti į mažesnius miestus.

Įmonėje Jonavoje Edvardas Velbasis dirba penkerius metus, prieš kelis mėnesius logistikos terminale įsidarbino ir žmona. Kartu jie važiuoja į darbą ir grįžta namo.

„Ir namie kartu. Ir nenusibosta, kai visą laiką kartu. Šiaip kas liečia darbą, tai ji dirba viename projekte, aš kitame projekte, tai nėra taip, kad darbo metu visą laiką matomės“, – pasakoja sandėlininkas Edvardas Velbasis.

Marina Velbasienė pripažįsta, kad pokalbių apie darbą neišvengia ir namuose, tačiau pradėdama darbą naujame kolektyve jautėsi ramiau.

„Privalumas buvo ir pradedant čia, jei kažko nesuprasdavau, tai paskambindavau, paaiškindavo, padėdavo“, – dalijasi prekių priėmėja Marina Velbasienė.

Dabar įmonėje dirba penkios šeimos – sutuoktiniai, broliai, tėvai su vaikais. Vadovas sako, jų prašo namų problemų nesinešti į darbą.

„Šeimų darbas vienoje įmonėje tik augs, bet įžvelgiu, kad tai daugiau įvyks regionuose nei miestuose, nes regionuose yra mažiau patikimų ir patikrintų darbdavių“, – mano „TALGOS“ direktorius Justas Karoblis.

Vadybos konsultantė sako, tokių įmonių kaip ši yra ir daugiau, o šeimos nariams dirbant skirtinguose didelės įmonės padaliniuose problemų dažniausiai nebūna.

„Darbuotojai patys juokauja, kad per vasaros atostogas mūsų vaikai nuo 14–15 metų bėga dirbti į kokį cechą ar krauti dėžių, taip susipažįsta su įmone, supranta, kad čia visai patraukli darbo vieta, renkasi studijas pagal tai ir tada sugrįžta“, – sako „Primum esse“ direktorė Solveiga Grudienė.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų viceprezidentas sako, kad regionų įmonėse verslininkai darbina ir saviškius, ne tik kitų šeimų narius.

„Jei kalbame apie verslo savininkus, vadovus, verslo dalininkus, tai vis tiek yra didesnio atsakingumo, didesnio išsilavinimo reikalaujantis darbas ir regionuose ne taip lengva rasti darbuotojus motyvuotus ir galinčius tai daryti“, – kalba Kauno pramonės ir amatų rūmų viceprezidentas Arūnas Tarnauskas.

Ekspertai pastebi, kad, šeimoms dirbant vienoje įmonėje, atsiranda ir daugiau lojalumo, mažėja darbuotojų kaita, toks modelis itin populiarus Vakarų Europoje.

Skaityti visą pranešimą