Vieni renkasi muziką ir pravirą langą, kiti – pašnekesius ar burbuliukus: kaip su nuovargiu prie vairo kovoja žinomi žmonės?

Prieš 1 metus 71

Aktyvūs žmonės skuba, lekia, keliauja automobiliu. Vairuotojai, norėdami išlikti energingi, neretai griebiasi kavos puodelio. Tačiau specialistai sako, jog budinti save besaikiais kavos puodeliais nieko gero sveikatai nežada. Tad LRT TELEVIZIJOS laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ kūrėjai pasidomėjo, kaip mus veikia įvairūs skysčiai prie vairo: kava, arbata, vanduo, gazuoti gėrimai. Ar tikrai jie išbudina ir teikia susikaupimo kelyje?

Kovoja muzika ir praviru langu

Vairuotojams dažnai tenka atsidurti įvairiose, neplanuotose gyvenimo situacijose, pavyzdžiui, vairuoti naktį ar pavargus. Besigalynėjantys su nuovargiu išbando įvairiausius būdus, tarkime, griebiasi tonizuojamųjų gėrimų.

Dainininkas Algirdas Radzevičius sako, jog pagrindinis jo ginklas kovoje su nuovargiu – muzika ir praviras langas.

„Kažkada bandžiau skaičiuoti, tai Žemės rutulį, ko gero, apvažiavęs esu labai daug kartų, jeigu taip imtume nuo pirmųjų vairavimo dienų. Aš esu ryto žmogus ir kuo anksčiau, tuo smagiau man. Bet naktiniai važinėjimai yra sunkiausia mūsų darbo dalis. Iš tiesų kelionės tamsiuoju sezonu, žiemą, rudenį, pavasarį, dar laikas pasisuka, yra tikrai labai sudėtingas dalykas.

Kaip aš su tuo tvarkausi? Kiek bandau prisiminti, nėra buvę, kad užmigčiau tikrai. Nesu iš tų, kurie stoja degalinėje 15 minučių pamiegoti, nėra taip pasitaikę. Kol kas su tais dalykais tvarkausi, bet kuo tolyn, tuo labiau stengiuosi, jeigu tai yra ilgesnė negu 200 km kelionė, toje vietoje ir likti“, – patirtimi dalijasi žinomas atlikėjas.

Svarbu stebėti savijautą

Kardiologas Mykolas Biliukas teigia, kad vienas pavojingiausių dalykų prie vairo – juntamas nuovargis ir mieguistumas.

„Nuovargis ir mieguistumas kelionėje yra žymiai blogiau negu girtumas. Vokiečių duomenimis, yra nustatyta, kad automagistralėse tokių tragiškų įvykių dėl mieguistumo ir užmigimo, kad ir vienai sekundėlei, yra daugiau, negu jų padaro girti vairuotojai“, – kalba specialistas.

O kad nuovargio ar mieguistumo neliktų, dažnas vairuotojas puola prie kavos. Pavyzdžiui, jei laukia ilga kelionė, o akys merkiasi, tai yra lengviausiai prieinamas sprendimas. Jos gausu bet kurioje degalinėje ar pakelės kavinėje.

„Kava iš karto mus aktyvina. Priverčia sukaupti dėmesį, dažnina širdies plakimą. Na, tik tiek, kad praeina kuris laikas ir norime į tualetą. Tad kavos poveikis yra kaip ir teigiamas, turbūt ne vienas vairuotojas, pavargęs ar norėdamas pertraukėlės, stoja būtent kavos.

Tačiau yra tokia paradoksali reakcija, kai išgėrus kavos puodelį jos veikimas išsivadėja, nustoja mus aktyvinti ir mes galime užsinorėti miego. Vairuotojai pastebi, kad po kurio laiko, užuot buvę aktyvūs 200 ar 300 km, mes norime dar labiau miegoti nei iki tol, kol tą kavą gėrėme“, – dėsto Gabija Mikulevičienė, klinikinės toksikologijos gydytoja.

Turi savų metodų

Žurnalistas ir rašytojas Giedrius Drukteinis pasakoja, jog kavos puodeliu mėgaujasi retai. Kava jam ne gėrimas prabusti, o tam tikras pasimėgavimo ritualas. Etiketo žinovas nėra iš tų žmonių, kurie negali pradėti ryto be kavos puodelio. Ilgose kelionėse vyriškis save budina kitais būdais.

„Neretai tenka važiuoti ilgus atstumus, ypač tamsoje, monotonišku Lietuvos peizažu, kai atrodo, kad tos visos lygumos, tas malonus ir vėlgi monotoniškas variklio ūžimas labai migdo. Atrodo, kad kava turėtų būti kaip papildomas stimuliatorius. Tačiau įvertinus mūsų kavos kokybę, stimuliacinis efektas labai trumpalaikis ir kava bent jau man yra labiau socialinis instrumentas – kad rankos būtų užimtos ir aš kažką veikčiau.

<...> Mano pagrindinis ginklas kovojant su snauduliu arba nuovargiu yra tiesiog veikla. Arba tu su kuo nors kalbi, be abejo, per laisvų rankų įrangą, arba tu kažką geri, galbūt kramtai gumą, galbūt kažką valgai, bet, mano manymu, žmogus visada turi veikti“, – sako G. Drukteinis.

Gali pridaryti daugiau žalos

Stiprioje kavoje yra medžiagų, dėl kurių gali sutrikti širdies ritmas ir pakilti kraujospūdis. Tai ypač pavojinga, jei išgeriama daugiau nei vieną puodelį ir jei tai daroma vairuojant.

Štai kiti vairuotojai pasikliauja energiniais gėrimais. Tikimasi, kad jie suteiks energijos ir stipriai tonizuos. Tačiau gydytojai sako, jog šie gėrimai yra netgi pavojingesni ir apgaulingesni nei kavos puodelis. Su šeimos gydytoju, kurio specializacija yra nuovargio sritis, Valerijumi Morozovu paanalizuokime, koks šių gėrimų poveikis žmogaus organizmui?

„Jie veikia panašiai. Tik kitaip negu toks gana natūralus produktas kaip kava, ten yra pridėta kitų stimuliuojančių medžiagų: cukraus, kitų aminorūgščių. Dažniausia problema su jais yra ta, kad jie geriami tada, kai reikėtų jų nebegerti ir nei mokytis, nei vairuoti.

Jeigu mes geriame energinius gėrimus, nes mūsų laukia ilga kelionė ir mes norime būti žvalesni, išgeriam ir vairuojam, yra vienas dalykas. Bet jeigu mes vairavome visą dieną ir mums dar liko vairuoti per naktį ir mes galime neužmigimą prie vairo užtikrinti tik su energiniu gėrimu, tai blogai, vietoj jo turėtų būti poilsis“, – perspėja gydytojas.

Gera išeitis – vanduo

G. Drukteinis kelionės metu mėgsta gaivintis mineraliniu vandeniu. Sako, tai geriausias ir sveikiausias būdas. „Burbuliukai pažadina“, – juokiasi jis.

Mitybos specialistė Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė sako, jog kelionėse automobilio porankyje privalo būti mineralinio ar paprasto, negazuoto vandens buteliukas. Vanduo – pagrindinis energijos šaltinis, o jei jo organizmas gauna per mažai, vairuotoją gali pradėti kamuoti silpnumas.

Sultys ir saldūs, gazuoti gėrimai populiarūs norint gauti greitos energijos. O cukrus tą padaro puikiai. Tačiau specialistai sako: jei jau negalite ištverti kelionės be saldžių gėrimų, bent jau skieskite juos vandeniu.

Plačiau – laidos reportaže.

Skaityti visą pranešimą