Vienas geriausių pasaulio restoranų „Noma“ užveria duris

Prieš 1 metus 77

O jūs manėte, kad sunku rezervuoti staliuką „Nomoje“, rašo bloomberg.com.

Kopenhagoje įsikūręs vienas garsiausių pasaulyje restoranų, tapęs populiaria maisto turizmo kryptimi, pranešė visam laikui užveriantis duris lankytojams.

Vienintelė gera žinia prašmatnių vakarienių mėgėjams – restorano uždarymas numatytas tik 2024 metų pabaigoje.

Gandai, kad „Noma“ planuoja užsidaryti, sklandė jau keletą mėnesių. Restorano šefas ir savininkas Rene Redzepi pirmadienį sakė, kad prabangaus viešojo maitinimo verslo matematika tokia, jog jis nebepajėgus išlaikyti restorano ir jame dirbančių beveik 100 darbuotojų. „Turime permąstyti savo veiklą šioje sferoje“, – sakė jis leidiniui „The New York Times“.

2021 m. restoranas, siūlantis pietus už 700 JAV dolerių, patyrė nemenkų nuostolių, net ir gavęs Vyriausybės paramą, o 2022 m. teigia tikėjęsis geresnių rezultatų. Šiuo metu restoranas siūlo sezoninį degustacinį meniu, kuriame be kita ko yra patiekalų iš dėmėtųjų elnių, laukinių paukščių ir šiaurės elnių mėsos, pagardintos miško grybais ir uogomis už 3500 Danijos kronų (500 JAV dolerių) su derančiu vynu už 1800 kronų (260 JAV dolerių). „Noma“ atstovai neatsakė į prašymą pakomentuoti situaciją.

Nuo šiol R. Redzepi daugiau dėmesio skirs „Noma Projects“ – laboratorijai ir fermentacijos studijai, kuri prekiauja tokiais produktais kaip didelio dėmesio sulaukęs rūkytų grybų garumas – pagardas iš šaltai rūkytų miško grybų, fermentuotų su druska ir ryžių grybu koji. R. Redzepi ir jo komanda ketina plėsti šio ir panašių produktų gamybą.

„2024 m. žiema bus paskutinis „Nomos“, koks jis yra dabar, sezonas, – sakoma R. Redzepi pareiškime, paskelbtame restorano svetainėje. – Mes atveriame naują skyrių – „Noma 3.0“.

Skaityti visą pranešimą