„Vienam būtų buvę liūdnoka“ – Estijoje privalomą karinę tarnybą jaunuoliai gali atlikti su draugais

Prieš 1 metus 86

Estijoje nuo šios vasaros privalomąją karinę tarnybą jaunuoliai gali atlikti su draugais. Vyriausybė viliasi, kad taip tarnyba taps patrauklesnė.

Dabar privalomoji karo tarnyba Estijoje prasideda klausimu, ar žmogus atvyko vienas, ar su draugų grupe. Nuo šios vasaros draugų grupėms siūloma tarnauti kartu.

Pavyzdžiui, bičiulių ketvertas atvyko į pėstininkų batalioną Veru mieste.

„Prieš pusmetį nusprendėme karo tarnybą čia atlikti kartu su bendraklasiais. Taip lengviau“, – pasakoja šauktinis Kristoferis Kirotaras.

„Aš pats to neplanavau, bet Hanesas ir Kristoferis sutarė tarnauti kartu, tad aš tiesiog prie jų prisijungiau. Kartu tarnauti daug smagiau“, – pritaria Rasmusas Raamatas.

Iki šiol privalomąją karo tarnybą, galinčią trukti nuo 8 iki 11 mėnesių, buvo leidžiama atlikti tik bendraklasiams.

„Reikėtų kalbėti ne tik apie drąsą, bet ir apie pažangą. Pastaruosius 4–5 metus jaunimas karo tarnybą gali atlikti kartu su bendraklasiais. Bet kartais draugai būna ne tik bendraklasiai. Kad karo tarnyba jaunuoliams ir merginoms būtų patrauklesnė, jie pirmą kartą ją gali atlikti kartu su draugais“, – pasakoja Gynybos resursų agentūros vadovė Anu Rannaveski.

Šią vasarą privalomąją tarnybą Estijoje pradėjo beveik 2 tūkst. jaunuolių. Iš jų – 29 bendraklasių ir 21 draugų grupė.

„Vienam būtų buvę liūdnoka, ypač, kai nieko aplink nepažįsti“, – teigia šauktinis Karlas Kristjanis.

Estijos gynybos resursų agentūros teigimu, prasidėjus karui Ukrainoje, auga ir savanorių skaičius. Šį mėnesį į šalį atlikti tarnybos estai grįžo iš Suomijos, Australijos, Tailando ir Jungtinės Karalystės.

Skaityti visą pranešimą