Viceministrė: branduolinė energetika – vienas pasirinkimų Lietuvai po 2030-ųjų

Prieš 1 metus 71

Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė sako, kad Lietuvoje po 2030 metų išaugsiant elektros poreikiui branduolinė energetika gali būti vienas pasirinkimų užtikrinant bazinę jos gamybą. 

Pasak viceministrės, sprendimai dėl branduolinės energetikos bus priimti Lietuvos ir JAV specialistams atlikus Lietuvos energetikos transformacijos studiją.

„Bendradarbiaujant Lietuvai ir JAV šiuo metu rengiame transformacijos studiją ir modelį. Tikimės, kad ši studija ir modeliavimas parodys Lietuvai tolesnį kelią po 2030-ųjų. Mano požiūriu, branduolinė energetika yra vienas iš pasirinkimų, kuris turi būti įvertintas atsinaujinančios energetikos kontekste, kadangi, kaip mes puikiai žinome, negalime būti užtikrinti, kad visą laiką pūstų vėjas ar šviestų saulė“, – Vilniuje vykstančioje konferencijoje, skirtoje vėjo energetikai, ketvirtadienį sakė D. Garbaliauskaitė.

„Todėl ateityje mums reikės tam tikros bazinį elektros poreikį užtikrinančios gamybos“, – pridūrė ji.

„Taigi, branduolinė energetika yra ant stalo ir mes svarstome apie ją. Manau, kad sprendimai bus priimti, kuomet analizė ir modeliavimas parodys, koks yra efektyviausias ir ekonomiškai patraukliausias kelias Lietuvai vystant elektros gamybą“, – teigė viceministrė.

Pasak jos, Lietuvoje ir kitose šalyse augant elektros vartojimui vien atsinaujinančių energetikos išteklių neužteks.

„Europoje, pavyzdžiui, Vokietijoje, taip pat ir Lietuvoje, matome, kad elektros poreikis išaugs didžiuliais kiekiais. Lietuvai ir kitoms šalims neužteks vien atsinaujinančių energetikos išteklių. Būtent apie tai Europoje dabar diskutuojama ir matome, kad šalys jau pereina prie branduolinės energetikos“, – sakė D. Garbaliauskaitė.

Viceministrė pažymėjo, kad iki 2030 metų Lietuva vystys vietinę gamybą iš atsinaujinančių energetikos šaltinių.

„Mūsų kelias yra aiškus, kad investuojame į vietinės gamybos, kuri yra žalia ir iš atsinaujinančių išteklių, kūrimą, ir tai yra labai aiški vizija iki 2030-ųjų“, – teigė D. Garbaliauskaitė.

„Mūsų tikslas yra pasiekti 100 procentų elektros suvartojimą iš atsinaujinančių išteklių, todėl siekiame ir investuojame į gamybą ir tinklo plėtrą“, – pridūrė ji.

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau taip pat teigė, kad dekarbonizuojant pramonę, transporto sektorių ir augant elektros vartojimui, Lietuvai po 2030 metų gali prireikti mažų branduolinių reaktorių. Anot jo, 2030-aisiais planuojamam 18 teravatvalandžių (TWh) suvartojimui padengti pakaks atsinaujinančios energetikos, tačiau vėliau poreikis didės.

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) ir JAV Nacionalinė atsinaujinančios energetikos laboratorija pernai lapkritį pasirašė susitarimą dėl Lietuvos energetikos sektoriaus transformacijos studijos rengimo. Jos pagrindu bus rengiama trečioji Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategija po 2030-ųjų metų. Ją tikimasi patvirtinti 2024 metų pradžioje.

Skaityti visą pranešimą