Veryga neabejoja, kad baudos vaistinėms už susitarimą dėl antkainių bus įskaičiuotos į vaistų kainas ir juos dar brangins

Prieš 1 metus 97

Konkurencijos taryba šią savaitę paskelbė, kad Vaistinių asociacija ir 8 vaistinės susitarė dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių, teigia, kad galėjo būti nustatyti mažesni antkainiai. Skirta ir rekordinė vienoje byloje bauda – beveik 73 milijonai. Tačiau, jei antkainiai ir galėjo būti mažesni, aišku, kad niekas išleistų pinigų gyventojams negrąžins. Greitų pokyčių dėl antkainių politikos ministras Arūnas Dulkys nežada – pirmiausia aiškinsis situaciją. Be to, vaistai netrukus gali dar brangti. 

Buvęs sveikatos ministras Aurelijus Veryga svarsto, kad vaistinės gautas baudas gali užkrauti ant pirkėjų pečių. Pačios vaistinės teigia, kad pakilus algoms, perkamajai galiai, antkainiai liko nekeisti.

2017 metais prezidentė Dalia Grybauskaitė dėl vaistų kainų susitiko su tuomečiu sveikatos apsaugos ministru A. Veryga. Tada gan griežtą prezidentės poziciją persakė jos atstovė Daiva Ulbinaitė.

„Konkurencijos tarybos ir Valstybės kontrolės tyrimai byloja apie korupcijos ir neteisėto lobizmo apraiškas kompensuojamųjų vaistų rinkoje. Dėl neskaidrios kainodaros ir vaistų kompensavimo tvarkos už daugumą kompensuojamųjų vaistų tiek valstybė, tiek žmonės permoka“, – kalbėjo D. Ulbinaitė.

Praėjo penkeri metai ir Konkurencijos tarybos tyrimas vėl byloja apie tą patį: vaistinės kaltinamos sudariusios kartelį dėl antkainių.

Kompensuojamųjų vaistų tvarka keista tais pačiais 2017-aisiais. Vietoj procentais išreikšto antkainio, nuspręsta nustatyti lubas.

Kaip ir kokias, skaičiavo Sveikatos ministerijos sudaryta darbo grupė.

Į ją pakviesta ir Vaistinių asociacija. Asociacijai priklausančios aštuonios vaistinės – konkurentės, kaip aiškina Konkurencijos taryba, antkainius derino tarpusavyje.

„Jei jos būtų teikusios savarankiškus pasiūlymus dėl antkainių, galėjo būti nustatyti mažesni antkainiai – nežinom, kokių antkainių būtų norėjusios individualiai įmonės, kokių būtų pakakę“, – dėstė Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotojas Elonas Šatas.

Vaistinėms skirtos baudos. Skaičiuojant bendrai – rekordinė bauda vienoje byloje – kone 73 milijonai eurų.

Skaičiuojant atskirai – pagal apyvartas – nuo 11 tūkst. iki 27,5 mln. eurų vienam vaistinių tinklui.

Nors vaistinės sako – nei ką pažeidė, nei į jų siūlymus dėl antkainio ministerija atsižvelgė.

„Buvo nustatytas mažesnis negu mes siūlėme, taip pat mes siūlėme indeksuoti. Tai taip pat pasiūlymas buvo atmestas. [...] Tarp asociacijos narių nevyko jokių susirašinėjimų, keičiantis konfidencialia informacija“, – kalbėjo Vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūnė-Gagė.

„Mes labai sąmoningai nebendraudavom su niekuo, tik su asocijuotom struktūrom, o dabar yra sakoma, kad čia negerai. [...] Kainos sumažėjo, priemokos sumažėjo už vaistus 60 procentų. Sakyti, kad susitarėm, tai kaip susitarė? Vaistinės susitarė, kad sumažėtų viskas? Logikos tame nematau“, – komentavo 2016-2020 metais sveikatos apsaugos ministros pareigas ėjęs A. Veryga.

Vaistinės teigia, kad nors baudas ir skundžia teismui, jas vis tiek turi sumokėti per 3 mėnesius. Jei teismas vėliau nuspręs, kad baudos skirtos be pagrindo, jas vaistinėms valstybė turės grąžinti. Buvęs ministras A. Veryga sako, kad tai nieko gero nežada ne vaistinėms, o pirkėjams, nes netrukus kainos vaistinėse gali didėti.

„Baisiausia, kas dabar gali atsitikti. Bauda tikrai didelė, tokios nelabai atsimena Lietuva, tai jinai neabejoju, bus įskaičiuota į vaistų kainas, tų, kur valstybė nereguliuoja, jei taip atsitiksd – jau dabar turi sumokėti vaistinės – jei taip atsitiks, kad teismas pasakys, kad visgi baudą reikia grąžint, ji jau bus atsiimta pinigine išraiška iš pacientų ir vaistinių tinklai gaus „bonusą“ 73 milijonų iš valstybės biudžeto“, – tikino A. Veryga.

Vaistinių asociacija sako, kad negali pasakyti, kaip elgsis kiekvienas tinklas, bet teigia, kad kompensuojamųjų vaistų antkainiai, kurių tvarka nekeista nuo tų pačių 2017-ųjų, nebeatitinka realijų.

„Na, tai įsivaizduokit prieš 5 metus. Kaip per šiuos 5 metus, kaip stipriai skyrėsi, tik išaugo kainos, infliacija, darbo užmokestis padidėjo. [...] Mums kyla tikrai daug labai klausimų ir tikrai galima sėsti ir svarstyti, kokia tinkamai galėtų būti šiandien, nes per 5 metus visos kainos pakilo, o vaistinių antkainiai liko tokie patys“, – svarstė Vaistinių asociacijos pirmininkė K. Nemaniūnė-Gagė.

Kad šiuo metu kompensuojamųjų vaistų antkainiai nėra dideli, pritaria ir sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

„Vienas milijonas gyventojų dalyvauja šioje sistemoje, vidutinė priemoka per metus vienam gyventojui yra 15 eurų – tai tikrai labai nedaug. Aštuoniems patiems populiariausiems vaistams, kurie sudaro apie 20 procentų kompensuojamųjų vaistų rinkos, žmonės nesumoka net euro“, – aiškino A. Dulkys.

O dėl to, kad, kaip sako Konkurencijos taryba, prieš penkmetį galėjo būti nustatyti mažesni antkainiai, dar nereiškia, kad tokie bus nustatyti dabar. Ministras A. Dulkys sako, kad prieš keisdamas kokias nors tvarkas, pirmiausia aiškinsis, kas įvyko.

„Reikia, visų pirma, išsiaiškinti Konkurencijos tarybos rekomendacijas, nes ten pasakyta – persižiūrėkite savo teisės aktus, jei reikia – koreguokite, nes nėra atsakyta į visus klausimus. [...] Reikia, kad visos pusės pasisakytų, plius reikia kelti 2017-2018 metų, kas ten dirbo, ką ten darė“, – tvirtino sveikatos apsaugos ministras.

Anot A. Dulkio, saugiklių, kad ateityje būtų nustatomi tinkami antkainiai, jau sudėta – kainos bus lyginamos su kitomis šalimis.

„Kaip tik parlamentas ir priėmė Farmacijos įstatymo pataisas, kuriomis įvesti svarbūs elementai, kad patektų į kompensuojamųjų vaistų kainyną, teikiantys paraiškas, kad tikrinsim kainas su penkiomis šalimis, bus vadinamasis kainų referavimas“, – teigė A. Dulkys.

Sveikatos ministerija sako, kad Konkurencijos tarybos sprendimas – signalas valstybei ir rinkai, kad reikia ir toliau skaidrinti vaistų kainodarą. Kad visoje sveikatos sistemoje labiausiai trūksta būtent skaidrumo, sako ir medikai.

„Lietuva yra maža šalis, yra ryšių, korupcija, politikų sąsajos su sistemos darbuotojais ir verslininkais. Yra labai daug lobizmo, kas išvadoje Konkurencijos tarybos ir ne vienoj srity, ne tik vaistų“, – kalbėjo Medikų sąjūdžio pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Pasak medikų sąjūdžio pirmininkės M. Gerkliakienės, nors bylų dėl to netrūksta.

„Bet bylų, pabaigtų ar nuteistų asmenų, už tokią veiklą yra ganėtinai mažai. Aš pasižiūrėjau vakar – apie 10 procentų tiktai“, – sakė ji.

Šioje – galimo vaistinių susitarimo – istorijoje galo toli gražu dar nematyti. Skaičiuojama, kad bylinėjimasis dėl baudų gali trukti bent trejus metus.

Skaityti visą pranešimą