Veryga apie vaistų pardavėjų susitarimą dėl antkainių: jeigu ir tarėsi, susitarė labai prastai

Prieš 1 metus 91

Vaistinėms, kitiems vaistų pardavėjams ir asociacijai už susitarimą dėl antkainių Konkurencijos taryba skyrė beveik 73 mln. eurų baudą. Dydis nustebino buvusį sveikatos apsaugos ministrą. Aurelijus Veryga sako, jeigu susitarimas ir buvo, tai prastas, nes priemokos už kompensuojamus vaistus žmonėms tada gerokai sumažėjo. Vaistinių asociacija pareiškė esanti sukrėsta, baudą skųs. 

Prieš 5 metus Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ėmėsi keisti vaistų mažmeninės ir didmeninės prekybos antkainius.

Galiojantis tam tikras procentas nuo apyvartos, tuometinis sveikatos apsaugos ministras sako, neatrodė logiškas. Nes vieniems gyventojams, perkant kompensuojamąjį vaistą, tekdavo primokėti kelis centus, o kitiems – kelis šimtus eurų. Žmonės skundėsi, kad neįperka vaistų.

Buvo sudaryta darbo grupė, vaistinių asociacijos paprašyta skaičiavimų. Konkurencijos taryba sako, galimus antkainius 8 asociacijos narės derino tarpusavyje. O tai – neteisėta.

„Blogybė tame, kad įmonės suderino savo pasiūlymus ir pateikė vieną pasiūlymą dėl to, kokie antkainiai kompensuojamiems vaistams turėtų būti taikomi“, – aiškina Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotojas Elonas Šatas.

Tarybos teigimu, ministerijai pateikti tokie galimi antkainiai, kurie turėjo ne tik padengti kaštus, bet ir užtikrinti papildomus pelnus. Neliko konkurencijos tarp bendrovių.

Vaistinių tinklams, tinklų valdytojams, vaistų didmenininkams – iš viso 8 bendrovėms – ir Vaistinių asociacijai skirta bendra beveik 73 mln. eurų baudų. Tai – didžiausia bauda vieno tyrimo dalyviams.

Tada ministru dirbęs A. Veryga sako, jog bendravimas su organizacija, kuri vienija vaistų pardavėjus, pasirinktas būtent dėl skaidrumo – kad niekas negalėtų apkaltinti, jog išskiriamas vienas ar kitas tinklas. O ar jie ką derino tarpusavy – nežino.

„Tai gal ir tarėsi, bet, jeigu tarėsi, sakyčiau, labai prastai susitarė. Nes ta situacija pacientams tikrai gerėjo tada“, – įsitikinęs A. Veryga.

Pasak jo, 2018-aisiais įvedus lubas, pacientų priemokos už kompensuojamus vaistus sumažėjo daugiau nei 60 proc.

„Ir ta tvarka egzistuoja. Tai jeigu Konkurencijos taryba sako, kad čia yra negeros priemokų lubos, reikia kažkokių gal mažesnių, tai tegu pasiūlo. Tai tegu suskaičiuoja ir pasiūlo“, – aiškina buvęs ministras.

SAM žada įvertinti Konkurencijos tarybos siūlymą, ar reikia kainodaros pakeitimų, o Vaistinių asociacija sako sprendimą skųsianti teismui.

Bylinėjimasis dėl baudų, prognozuojama, truks bent 3 metus.

Skaityti visą pranešimą