Vengrija piktinasi Zelenskio kritika ir teigia, kad šalis už karą „sumokėjo itin didelę kainą“

Prieš 11 mėnesius 70

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto, atsakė į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kritiką dėl Budapešto nenoro ukrainiečių matyti NATO gretose, skelbia „SkyNews“.

Vengrijos premjeras pareiškė, kad jo šalies gyventojai jau sumokėjo „itin didelę kainą už karą Ukrainoje“ po to, kai V. Zelenskis apkaltino Vengrijos vyriausybę netinkamu elgesiu.

„Manau, kad tai netinkamas elgesys. Pateikiu jums savo subjektyvią nuomonę. Sąjungininkas nėra tik žodis, tai yra turinys. Tai valstybių, turinčių vienodą požiūrį į saugumą ir vertybes, sąjunga. Tam tikrus momentus jos traktuoja skirtingai, tačiau tarp sąjungininkių, kurios saugo viena kitą ir savo vertybes, yra susitarimas“, – kalbėdamas apie Vengrijos nepritarimą dėl Ukrainos narystės NATO sakė V. Zelenskis.

Vengrija buvo labiausiai nenoriai sankcijas Rusijai taikanti ES narė ir išreiškė prieštaravimą dėl Vakarų valstybių ginklų siuntimo Ukrainai. Vengrija taip pat daug metų skundėsi dėl Ukrainos stojimo į NATO, daugiausia dėl vengriškai kalbančių žmonių teisių Vakarų Ukrainoje.

P. Szijjarto toliau komentuodamas V. Zelenskio komentarus aiškino, kad vengrai teikė nuolatinę pagalbą Ukrainai ir priėmė bei rūpinosi daugiau kaip milijonu pabėgėlių iš šios šalies. Jis pridūrė, kad šiame kare žuvo keli vengrai.

LRT.lt primena, kad praėjusį mėnesį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad visos sąjungininkės susitarė, kad Ukraina taps NATO nare.

Tačiau Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas vėliau tviteryje paskelbė nuorodą į straipsnį apie J. Stoltenbergo komentarus ir parašė: „Ką?!“.

Vėliau Vengrijos pareigūnai skelbė, kad su Ukrainos naryste NATO sutiktų tik tuo atveju, jei tam pritartų ir Rusija.

Skaityti visą pranešimą