Veiverių gyventojai piktinasi avarinės būklės gatvėmis: į mokyklą vaikus vedam per miškus, o valdžia imasi tvarkyti kelius saviškiams

Prieš 1 metus 72

Į LRT GIRDI kreipėsi Prienų rajono Veiverių gyventojai. Jie skundžiasi, kad kai kurios seniūnijos gatvės – avarinės būklės, čia neprivažiuoja greitoji pagalba, mokykliniai autobusai. Dešimtmečius prašę valdžios pagalbos, gyventojai sužinojo, kad pirmiausia asfaltuojama bus į vietos verslininko įmonę vedanti gatvė.


„Bjaurus vaizdas. (...) Sėda džipai, traukia juos su traktoriais. Va, koks kelias į Veiverius“, – pasakoja Prienų rajono Tarputiškės kaimo gyventoja Dalia Grėblikienė, vaikščiojanti su lazda. Nuo jos namo iki žvyrkelio, vedančio į Veiverius, keli šimtai metrų. Rudenį ir pavasarį, o kartais tiesiog po geros liūties, gatvė jai tampa neįveikiama.

„Tai ir sėdim namuose užsidarę, nepasiekiam vaistinių, nepasiekiam daktarų. Atvažiavo greitoji, užklimpo, tai atvažiavo kaimynas su džipu, ištraukė ir šiaip ne taip, vos plakančia širdimi, mane išvežė į Kauną.

Buvau čia užsisakius prekių per kurjerį, atvežė prekes ir pasakė: „Daugiau neužsisakinėkit, nes nevešim“. Va taip ir gyvenam, skęstam. Ir niekam neįdomu“, – LRT RADIJUI guodžiasi Prienų rajono gyventoja.

Su tokiais sunkumais susiduria dar apie 100-tas Kampinių, Šilėnų, Tarputiškės ir Padrečių kaimų gyventojų. Savo vaikus į mokyklą jie pėsčiomis lydi per mišką, nes autobusas privažiuoti negali. Anot D. Grėblikienės, išasfaltuoti kelius vietos valdžia žadėjo dar prieš 14 metų.

„2009 m. pas seniūną buvo paruošti dokumentai, kad šitas žvyrkelis turėjo būti asfaltuojamas. Bet paskui dokumentai kažkaip labai staigiai pradingo. Yra dabar merui dokumentai paruošti, turiu surinkus virš 40 parašų. Yra tikrai daug pensininkų, daug neįgalių žmonių“, – tvirtina Tarputiškės kaime gyvenanti moteris.

Asfalto laukia ir keletas Veiverių miestelio kelių. Lauko gatvė pripažinta avarinės būklės, buvo įtraukta į remontuotinų sąrašą, tačiau netrukus iš to sąrašo buvo išbraukta.

Gyventojų kantrybė trūko, sužinojus, kad asfalto sulauks žvyrkelis iš Veiverių į Juodbūdį, nors šias gyvenvietes jau jungia kita, asfaltuota gatvė. Gyventojai įtaria, kad Kaštonų gatvę vietos valdžia ruošiasi asfaltu nukloti dėl čia įsikūrusių jai palankių žmonių.

„Norėčiau išsiaiškinti, kuo šita gatvė yra išskirtinė, jeigu joje, mano žiniomis, yra 8 sodybos, ir pagal Prienų rajono savivaldybės reglamentus, kriterijus ji neturėtų būti prioritetine tvarka asfaltuojama. Be to, (...) ji yra patenkinamos būklės.

Kiek žinom, čia gyvena ir ūkininkas, kuris yra labai suinteresuotas, kad ta gatvė būtų išasfaltuota, ir pono mero, ir pono seniūno bendrapartietė, dabartinė tarybos narė. Visus faktus sudėjus peršasi tokia nuomonė, kad būtent tas 900 metrų ruožas yra asfaltuojamas tiems žmonėms“, – situaciją išdėsto seniūnaitė Aurelija Žitkuvienė.

Įmonę šalia kelio link Juodbūdžio turintis Vidas Ruseckas sako, kad asfaltuotos Kaštonų gatvės reikia ne tik jo verslui, bet ir šalia įsikūrusiems ūkininkams.

„Čia ne vienintelis privažiavimas į mūsų įmonę, bet iš tikrųjų čia ir ūkininkų daug yra, ir įmonės yra 4-ios įsikūrusios. Čia būtina, kad būtų asfaltuotas kelias. Higieniškai reikalingas pieno išvežimas iš ūkininkų, negali dulkių būti, daug įvairių pravažiuotojų čia važiuoja. Yra daug geresnis gyvenimas, kada važiuoji geru keliu“, – LRT RADIJUI sako verslininkas.

Gyventojų priekaištus, esą valdžia kelius tiesia saviems, Veiverių seniūnas atmeta. Anot Vaclovo Ramanausko, kurias gatves taisyti pirmiausia, sprendžia ne seniūnija, o Prienų rajono valdžia.

„Taip, seniūnas visą laiką nori visų gatvių asfaltavimo. Kaštonų gatvė jungia kaimus ir tuo pačiu verslas vykdomas. Matyt, savivaldybės komisija nusprendė dėl reikalingumo tą gatvę asfaltuoti. Ūkininkai ir gyventojai ten aktyvūs, savo verslą vykdo. Tikrai prasminga ta gatvė yra“, – sako V. Ramanauskas.

Paklaustas apie, gyventojų teigimu, 2009 m. pradingusius dokumentus dėl Kampinių kaimą su Veiveriais jungiančios gatvės asfaltavimo, Veiverių seniūnas tvirtina, kad planų asfaltuoti šią gatvę tuomet išvis nebuvo.

„Aš neatsimenu tokio skaičiaus tų metų, kad galėtų būt planuota tą gatvę išasfaltuoti. Tikrai ne“, – sako jis.

V. Ramanauskas tvirtina negalintis pasakyti, kada gyvenvietėje atsiras asfaltuota gatvė. Visgi, jo įsitikinimu, situacija ten nėra tokia bloga, kokią žmonės ją nupasakoja.

„Per mišką ten tikrai neveda (vaikų iki mokyklinio autobuso – LRT.lt). Negalima sakyti, kad tas kelias blogas yra“, – pabrėžia Veiverių seniūnas.

Tuo metu Prienų rajono valdžia tvirtina, kad nuspręsti, kurias gatves taisyti pirmiausia, yra ne savivaldybės komisijos, o pačių gyventojų ir seniūno reikalas.

„Lemiamą balsą, kokias gatves pasiūlyti, turi jie. Jie nusprendžia, jie pasiūlo, jiems yra nurodyti terminai, iki kada jie turi pristatyti tuos sąrašus paprastajam ar kapitaliniam remontui. Pagal tai jau po to komisija dirba, žiūri ir sudarinėja 3 metų prioritetinį sąrašą, kuris yra kasmet peržiūrimas ir papildomas naujais“, – aiškina administracijos direktorė Jūratė Zailskienė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) 2019 metais rengtoje analizėje konstatavo, jog Prienų rajono savivaldybė, rengdama kelių rekonstrukcijos planus, neužtikrina sprendimų nuoseklumo ir skaidrumo.

Prienų rajono meras, socialdemokratas Alvydas Vaicekauskas neneigia, jog Kaštonų gatvėje įsikūrę jo bendrapartiečiai, tačiau tikina, kad gatvės asfaltuojamos pagal griežtai nustatytus, skaidrius kriterijus.

„Patys gyventojai, patys seniūnaičiai pasiūlė tą atkarpą, nes ten ir verslo atstovai pravažiuoja. Tai irgi svarbūs kriterijai, įtraukiant gatves į sąrašą. Mes turim labai daug žvyrkelių, beveik 1000 kilometrų, tai tikėtis, kad visus sutvarkysim tinkamai, per keletą metų, negalima, nepaisant to, kad praeitais metais mes paskyrėm iš savivaldybės biudžeto virš 1,2 mln. eurų. Aišku, į kiekvieną vienkiemį [kelio] nesutvarkysim, taip nebus“, – dėsto A. Vaicekauskas.

Tarputiškės kaimo gyventoja D. Grėblikienė pasakoja, kad šių metų kovo 2 d., prieš pat rinkimus, galimai norėdamas pasirodyti prieš rinkėjus, seniūnas lyginti žvyrkelio, vedančio į Veiverius, atsiuntė greiderį.

„Bandė jie čia kažką daryt, pasirodyt, prieš rinkimus pasigerint. Ir ką jie pasirodė? Nieko. Iškasė dar didesnius griovius ir viskas, tuo pasibaigė. Vieną pusę palyginę išvažiavo. Dingo ir seniūnas, dingo ir greideris“, – piktinasi moteris.

Veiverių seniūnijos gatvėmis ėmus domėtis LRT žurnalistams, rajono valdžia rinkimų pažadus prisiminė – gyventojams atsiuntė raštą, kuriame pažadėjo ne asfaltą, o greiderį ir skaldos žvyrkeliams išlyginti.

Viso reportažo klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą