Važiavo gelbėti, bet tapo auka: greitosios medicinos pagalbos vairuotoją žiauriai sumušė pacientas

Prieš 1 metus 79

„Aš to nesitikėjau. Atvažiavau padėti, bet pačiam prireikė pagalbos“, – taip situaciją, į kurią pateko dirbdamas savo darbą, pakomentavo Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties vairuotojas Viktoras. Daug metų šioje įstaigoje dirbantis vyras šeštadienį iškvietimo metu buvo sumuštas paciento. 

Nukentėjusiojo teigimu, vyriškis buvo galimai apsvaigęs nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų.

„Jis negalėjo pasakyti net savo vardo ir namų adreso, nesiorientavo aplinkoje. Norėjau jam padėti – laikiau, kad nenukristų, o jis pradėjo muštis, gavau spyrį į veidą, tada dar kokius tris ar keturis, jau nepamenu“, – LRT.lt portalui pasakojo stipriai sumuštas Vilniaus GMP vairuotojas.

Į iškvietimą Vilniuje, Antakalnio gatvėje, jis kartu su budinčia medicinos darbuotoja buvo iškviestas šeštadienį 7 val.

„Paskambino greičiausiai degalinės darbuotoja, kurios teritorijoje ir radome žmogų. Jis gulėjo ant žemės: kojos ant bordiūro, galva – ant asfalto. Pakėliau jį ir nusivedžiau į automobilį. Pasodinau prie šoninių durų. Čia felčerė ėmė pildyti kortelę, bet vyras nesiorientavo aplinkoje. Negalėjo pasakyti net savo vardo, kur jo namai. Klausiam, kur gyvena, sako: „Čia“. Paskui pradėjo grabalioti automobilio sienas. Aš ėmiau raminti. Sakau: „Raminkis, raminkis…“. Išgirdęs tai jis pašoko ir išbėgo į lauką. Aš – iš paskos“, – LRT.lt pasakojo Viktoras.

Lauke jis vyriškį prilaikė, kadangi šis nepastovėjo, ir bandė sugrąžinti į greitosios medicinos pagalbos automobilį.

„Tada jis pradėjo mušti mane rankomis į veidą. Gal pora smūgių buvo. Aš bandžiau suvaldyti jį viena ranka, kita vis dar laikiau. Po dar vieno smūgio pritūpiau ar atsisėdau, dabar jau nepasakysiu tikrai, ant žolės. Tą momentą tik „bach!“ – iš kojos smūgis. Paskui dar trys ar keturi... Man sakė, kad praradau sąmonę, bet aš atsimenu, kaip spardė“, – sunkiai rinkdamas žodžius kalbėjo paciento žiauriai sumuštas Vilniaus GMP vairuotojas.

Tą momentą tik „bach!“ – iš kojos smūgis. Paskui dar trys ar keturi... Man sakė, kad praradau sąmonę, bet aš atsimenu, kaip spardė.

Kol jis bandė sutramdyti neadekvatų pacientą, mašinoje likusi medicinos darbuotoja iškvietė pastiprinimą – kitą greitosios medicinos pagalbos komandą. Išgirdęs sirenas vairuotoją spardęs vyras pabėgo.

„Mačiau, kaip lekia į netoli esantį miškelį“, – sakė Viktoras J. Tuo metu jam kolegos iš Vilniaus GMP suteikė pirmąją pagalbą, o netrukus nugabeno į Lazdynų universitetinę ligoninę.

„Daug tų sužeidimų: mėlynės po akimis, galvą skauda, padarius tyrimą pasimatė ir tai, kad lūžo skruostikaulis. Į darbą tikrai neisiu dar dvi savaites“, – apie patirtas traumas sakė nukentėjęs vairuotojas.

Dėl įvykio jis dar savaitgalį kreipėsi į policiją. Tikina, jog sieks, kad būtų pradėtas tyrimas ir neabejoja, jog nusikaltėlis bus surastas, nors pabėgo ir kol kas nėra žinomi jo asmeniniai duomenys.

„Viskas vyko degalinės teritorijoje, ten yra kameros. Tai padės tyrimui. Aš pats sieksiu, kad būtų baudžiamoji iškelta. Turėsiu advokatą, viską, ką reikės padaryti. Man tai svarbu“, – neslėpė darbe paciento žiauriai sumuštas Vilniaus GMP vairuotojas.

Policija pradėjo tyrimą

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR BK 138 str. 1 d., t. y. dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Jų turimi duomenys patvirtina vairuotojo pasakojimą.

Policijos duomenimis, šeštadienį 7:12 val. buvo gautas pranešimas, kad Antakalnio g. vyriškis užpuolė GMP brigados vairuotoją, vyksta muštynės. Atvykę pareigūnai pranešime nurodytu adresu rado nukentėjusį vairuotoją ir jam padėti atvykusią GMP brigadą.

„Nukentėjusiajam GMP medikų brigados darbuotojui (vyrui g. 1973 m.) buvo suteikiama pirmoji pagalba. Nukentėjęs asmuo paaiškino, kad atvyko adresu Antakalnio g. Vilnius pagal iškvietimą, nes nurodytu adresu degalinės teritorijoje gulėjo vyras (asmens duomenų nenustatyta).

Jiems atvykus minėtas pranešime vyras buvo pasodintas į GMP brigados automobilį, bet staiga minėtas vyras pradėjo elgtis agresyviai išlipo iš medikų automobilio ir iškart pradėjo mušti lauke prie medikų automobilio stovintį vairuotoją. Po suduotų smūgių vyras pasišalino. Nukentėjusiam medikai suteikti pirmąją pagalbą įvykio vietoje, vėliau vyras buvo nuvežtas į ligoninę tolimesniam gydymui,“ – rašoma policijos įvykių registre.

Kaip LRT.lt sakė paciento užpultas GMP vairuotojas, tai nėra pirmas kartas, kai jis ar kolegos nukenčia nuo agresyvių pacientų. Dažniausiai tokie žmonės būna apsvaigę.

„Jūs nepatikėtumėte, kokie skambina ir pas ką važiuojame. Buvo net prašymas atvežti šnapso... Žmonės nesupranta, kada galima kviesti greitąją“, – piktinosi pašnekovas.

Neturi teisės net gintis?

Nukentėjusio vairuotojo kolega, Vilniaus GMP skubios pagalbos specialistas Gintaras Vaišnoras LRT.lt sakė, jog būtinąją medicininę pagalbą teikiantys darbuotojai dažnai atsiduria situacijose, kuriose kyla grėsmė jų sveikatai. Jo teigimu, prieš keliolika metų greitosios medicinos pagalbos automobiliuose buvo galima vežiotis dujų balionėlius. Tai padėdavo jaustis saugiau. O, esant reikalui, ir apsiginti.

„Tuomet juos mums išdalino administracija, nes fizinio smurto atvejų vis pasitaikydavo. Tą balionėlį esu panaudojęs gal kartą, gal du. Tokių situacijų nėra kasdien, bet pasitaiko. Dažniau esame iškeikiami, nors būna, kad į darbą paleidžia ir rankas ar kojas, kaip kad šiuo atveju“, – teigė skubios medicinos specialistas.

Jo nuomone, gelbėti žmones vykstantys medicinos darbuotojai ir juos lydintys vairuotojai savo darbe turėtų jaustis saugūs, taip pat – turėti teisę apsiginti.

„Šiuo metu, mano žiniomis, mes negalime pasipriešinti agresyviam pacientui jokiais būdais. Tokiam, kuris, kaip kad mūsų vairuotoją, tiesiog suspardė, negalime nieko padaryti“ – piktinosi pašnekovas.

Skaityti visą pranešimą