Valstybės kontrolė: svarbiausiose valstybės finansinėse ataskaitose – reikšmingos klaidos ir duomenų iškraipymai

Prieš 1 metus 77

Valstybės kontrolė, įvertinusi valstybės finansinių ataskaitų rinkinius, konstatavo, kad šie rinkiniai vis dar nepatikimi dėl juose nustatytų reikšmingų ir paplitusių duomenų iškraipymų, teigiama Valstybės kontrolės pranešime. 

Tokias išvadas Seime minėta įstaiga pateikė dėl 2021 m. nacionalinio finansinių ataskaitų rinkinio, valstybės ir penkių išteklių fondų – Privalomojo sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo, Garantinio, Ilgalaikio darbo išmokų ir Rezervinio (stabilizavimo) – finansinių ir biudžetų vykdymo ataskaitų rinkinių.

„Šias išvadas Valstybės kontrolė, vykdydama savo konstitucinę pareigą, rengia kasmet, o jų tikslas – įvertinti, ar ataskaitų duomenys parodo tikrą ir teisingą vaizdą apie valstybės finansinę būklę ir veiklos rezultatus. Vertiname pastangas tobulinti atskaitomybės rengimą, tačiau tenka konstatuoti, kad valstybės finansinių ataskaitų rinkiniai vis dar įvertinti kaip nepatikimi dėl juose nustatytų reikšmingų ir paplitusių duomenų iškraipymų. Tai lėmė, kad dėl 2021 metų nacionalinio ir valstybės finansinių ataskaitų rinkinių teikiamos neigiamos auditoriaus nuomonės“, – teigia valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.

Reikšmingų trūkumų nustatyta ir keturių socialinės apsaugos fondų (Privalomojo sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo, Ilgalaikio darbo išmokų ir Garantinio) finansinių ataskaitų rinkiniuose, todėl dėl jų pareikštos sąlyginės auditoriaus nuomonės. Dėl Rezervinio (stabilizavimo) fondo pareikšta besąlyginė auditoriaus nuomonė, reiškianti, kad rinkinys visais reikšmingais atžvilgiais yra teisingas, teigiama pranešime.

Vieno svarbiausių valstybės duomenų šaltinių – finansinių ataskaitų – kokybė pagerėtų, jei, įgyvendinus Valstybės kontrolės rekomendacijas, valstybės įstaigose būtų supaprastinami ir suvienodinami apskaitos procesai, vidaus kontrolės sistemos veiktų efektyviai, o metodinė pagalba būtų sisteminė ir suteikiama laiku.

Skaityti visą pranešimą