Valandai elektros kaina Lietuvoje bus „kosminė“: kiek tuo metu namuose kainuos įkrauti savo elektromobilį?

Prieš 1 metus 93

Trečiadienio vakarą „Nord Pool“ elektros biržos Lietuvos, Latvijos ir Estijos kainų zonose nuo 18 iki 19 valandos didmeninė kaina pasiekė istorines aukštumas – 4 eurus už kilovatvalandę (kWh). LRT.lt primena, kad šiuo metu fiksuotos elektros kainos planus turintys vartotojai įprastai moka apie 0,20–0,30 euro centų už kWh. Kadangi tokiu laiku lietuviai grįžę namo neretai krauna savo elektromobilius, eksperto paprašėme paskaičiuoti, kiek įprastai išauga vienos įkrovos kaina, jei pasirinktas kintamos biržos kainos planas.

80 eurų už 100 kilometrų

Kaip LRT.lt komentavo elektromobilių įkrovimo sprendimus kuriančios įmonės „Inbalance grid“ vadovas Simonas Stankus, elektromobilių įkrovimo rinka šiandien dar nėra pilnai veikianti pagal laisvos rinkos ekonominius dėsnius, tad elektromobilių vairuotojai, besikraunantys savo transporto priemones viešajame tinkle, trečiadienio vakaro elektros kainų šuolio nepajus.

„Kadangi kainą už kilovatvalandę vartotojams įkrovimo tiekėjai pateikia fiksuotas, patirtą nuostolį šie ir dengs patys. Vis dėlto ateityje, augant tokių pikų skaičiui, tikėtina, kilovatvalandės kainos įkrovimo tinkluose taps kintančios – kaip kuro degalinėse“, – kalbėjo S. Stankus.

Kas vis dėlto gali šiandien patirti nuostolį, tai vairuotojai, kurie, anot eksperto, savo elektromobilius kraunasi ne viešajame tinkle, o namuose, ir nėra pasirašę fiksuotos elektros kainos sutarties su elektros tiekėju.

Kadangi vidutinis elektromobilis 100 kilometrų atstumui suvartoja apie 20 kWh elektros, tai įprastai šį atstumą įveikti kainuoja apie 7–9 eurus priklausomai nuo dabartinių elektros kainų.

„Bet jei jie nuspręs elektromobilį krauti būtent kainos šuolio metu, gali sumokėti ir 80 eurų už 100 kilometrų nuvažiuoti reikalingas kilovatvalandes, kai, pavyzdžiui, mūsų tinkle tuo pat metu elektra šiam atstumui nuvažiuoti vis tiek kainuotų apie 7 eurus“, – aiškino S. Stankus.

LRT.lt primena, jog „Nord Pool“ biržos Lietuvos, Estijos ir Latvijos zonose trečiadienį vienai valandai elektros kaina pasiekė iki šiol nefiksuotą piką – 4000 eurų už megavatvalandę (MWh). Iki šiol buvęs rekordas bus „pagerintas“ kone dukart – kiek anksčiau aukščiausia didmeninė elektros kaina buvo fiksuota liepos 21-ąją, kai siekė 2100 eurų už MWh.

Kaltas algoritmas?

Trečiadienį „Ignitis grupės“ išplatintame pranešime žiniasklaidai teigiama, kad aukštas elektros kainas lemia ne tik stipriai išaugusios gamtinių dujų kainos, sąlygojančios brangią dujinę elektros gamybą, bet ir biržos algoritmai.

„Dėl jų net ženkliai pigesnę elektros energijos gamybą siūlantys įrenginiai nelaimi aukcionų ir neturi galimybės gaminti elektros energijos, taip sumažinant didmeninę elektros energijos kainą“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Savo ruožu energetikos ministrui antradienį suabejojus, ar elektros biržos algoritmas nėra dar viena aukštų kainų Lietuvoje priežastis, trečiadienį Dainius Kreivys BNS sakė, jog algoritmas bus pakoreguotas, tačiau elektros kainas diktuos augančios dujų kainos.

Ministras: kainos kol kas nemažės

Ministras D. Kreivys taip pat pabrėžė, kad artėjant žiemai nereikia tikėtis, jog dujų ir elektros kainos mažės.

„Tikėtis, kad kainos dujų reikšmingai mažės artėjant žiemai, to neverta. Jei elektros kainos tiesiogiai susijusios su dujom, automatiškai visos elektros kainos važiuos į viršų – tokią padėtį turim šiai dienai. Turbūt tokios sidabrinės kulkos, kaip spręsti šituos klausimus, nėra. Be abejo, algoritmą pataisysim, bet dujų kainos diktuos elektros kainą“, – Darbo partijos frakcijos posėdyje trečiadienį kalbėjo D. Kreivys.

„Vakar dujų kaina šokinėjo nuo 220 iki 260 (eurų už megavatvalandę – BNS), 20 proc. per dieną – tokių kosmosų nėra buvę. Kaina prieš dvi savaites buvo 150, kai pasakė, kad Putinas nepriima iš „Siemens“ turbinos, kaina iš karto virš 200, vakar dėl neaiškių priežasčių pakilo iki 250“, – BNS citavo ministrą.

Pasak D. Kreivio, antradienis buvo „baisiausia diena elektros energetikos istorijoje“, kai elektros kaina pasiekė 823 eurus už megavatvalandę, be to, biržoje pritrūko elektros, todėl trečiadienį „Litgrid“ aktyvavo papildomus rezervus.

„Pritrūko, nes „Igničio“ didžiulio kiekio elektros iš devinto bloko (Lietuvos elektrinės – BNS) pasiūlymas buvo atmestas dėl vadinamo paradokso, kai „Ignitis“ ateina su kaina, kuri yra žemesnė – apie 500 (eurų už megavatvalandę – BNS), bet kiekis numuša kainą tiek, kad kaina tampa per aukšta, jeigu tokį kiekį paima“, – sakė ministras.

Skaityti visą pranešimą