Vakarų pareigūnai mano, kad Rusija turi naują taikinį – kitąmet puls Odesą

Prieš 1 metus 68

Vakarų pareigūnai mano, kad Rusija kitų metų pradžioje pradės dar vieną didelį puolimą, šįkart bandydama užimti strategiškai svarbų Odesos uostamiestį Ukrainos pietuose ir taip visiškai atkirsti Ukrainą nuo jūros, remdamasis 4 dabartiniais ir buvusiais JAV pareigūnais rašo „Foreign Policy“.

Jei Rusijai pavyktų užimti Odesą, tai suduotų didelį smūgį Ukrainai, o Rusijai leistų dar labiau gniaužti pasaulines maisto grandines, mano leidinio kalbinti pareigūnai.

„Prielaida tokia, kad jų (ukrainiečių) kitais metais gali laukti dar vienas labai rimtas Rusijos puolimas, – sakė vienas Vakarų pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga. – Ir mes turime padaryti viską, ką galime, kad jiems suteiktume ne tik įrangą, bet ir žmones – naujus žmones, gerai parengtus žmones – pasistengti tai ištverti.“.

Stiprus ukrainiečių pasipriešinimas ir Vakarų karinė pagalba gali sutrukdyti Maskvai užimti Odesą, net jei tai ir taptų sekančiu tikslu.

„Įvertinus, kiek laiko Ukraina turėjo tos pietinės vietovės sutvirtinimui, kol kovos vyksta toliau rytuose ir šiaurėje, rusams bus sunku nueiti ir užimti Odesą, ypač dėl vakarietiškų gynybinių sistemų, kurios Rusijos laivynui gali neleisti priartėti“, – sakė buvęs JAV Gynybos departamento pareigūnas Jimas Townsendas.

Ukrainos parlamentaras iš Odesos regiono Oleksijus Gončarenko taip pat sakė, kad Vladimiras Putinas „veikiausiai suvokia, kad negali užimti Kyjivo. Odesa veikiausiai yra didžiausias taikinys“.

Skaityti visą pranešimą