Vaistinių darbuotojų profesinė sąjunga kritikuoja Farmacijos įstatymo pataisas

Prieš 1 metus 80

Verdant aistroms dėl Farmacijos įstatymo pataisų, kuriomis siekiama leisti vaistininkų padėjėjams (farmakotechnikams), baigusiems mokslus iki 2006 m., dirbti vaistinėje su nuotoline vaistininko priežiūra, savo nuomonę šiuo klausimu pateikė Vaistinių darbuotojų profesinė sąjunga. Anot jų, kitų Europos šalių praktika pabrėžia komandinį darbą – vaistinėse dirba vaistininkas ir farmakotechnikas. Taip užtikrinama aukščiausios kokybės paslauga pacientams, rašoma Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pranešime žiniasklaidai.

LRT.lt primena, kad Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas kartu su kitais valdančųjų atstovais Seimui pateikė siūlymą pakeisti Farmacijos įstatymą taip, kad didelį stažą turintys vaistininkų padėjėjai galėtų ir toliau mažose vaistinėse dirbti vieni, nuotoliniu būdu padedant vaistininkui.

Projektui po pateikimo pritarė 69 Seimo nariai, prieš buvo 29, su­si­lai­kė 25. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

Pirmadienį išplatintame Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pranešime toks siūlymas kritikuojamas.

„Pasak įstatymo projekto autorių, Lietuvoje yra ypatinga situacija ir reikia ypatingo sprendimo, leidžiančio vaistinei veikti be vaistininko. Šiai ypatingai situacijai susidaryti padeda vis keliama vaistininkų trūkumo problema, nors pagal statistiką Lietuvoje jų 30 proc. daugiau nei Europos Sąjungos vidurkis. Tačiau vis tiek pas mus yra „ypatinga“ situacija“, – rašoma Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pranešime.

Sąjungos atstovai primena, „ką atskleidė Konkurencijos taryba rekordine 72 mln. eurų bauda pasibaigusiame tyrime. Lietuvos vaistinių asociacijos, vienijančios vaistinių tinklus, ir bendrovių susirašinėjimas atskleidė jų siekį akcentuoti, kad jeigu antkainiai nebus pakeisti, esą dėl nuostolingos vaistinių veiklos dalis jų bus uždaryta (kalba netaisyta): „(...) mintis naudoti komunikacijai, kad turėsime užsidaryti, atleisti vaistininkus, miesteliuose vaistinių neliks ir pan.“ Panašu, kad derinant antkainius vaistininkų pakako, net būta nemenko pertekliaus“, – teigiama pranešime.

Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos nuomone, žiniasklaidoje dirbtinai keliama problema, skelbiant, jog trūksta vaistininkų.

„Komunikacija tokia, o kokie faktai? Per tą laiką farmacijos studijas baigė per 300 naujų specialistų. Aišku, kažkiek vaistininkų išėjo į pensiją ar dėl „puikių“ sąlygų pabėgo iš vaistinių. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, vaistininko licencijų skaičius per trejus metus išaugo daugiau nei dviem šimtais. Metai bėga, o antraštėse tebetrūksta tų pačių 150 vaistininkų. Toks įspūdis, kad keliami tie patys straipsniai, net nepasivarginus pakeisti skaičių.

Žodžiu, komunikacinė aukso gysla rasta. Vis tiek niekas nieko neprisimena. Panašu, kad su šita žinute bus dar ne vienas išstojimas ir visiškai nesvarbu, kokiu klausimu. Gali būti, kad vėl išvysime antraštes, jog farmacijos specialistai per trumpai dirba ir per ilgai atostogauja. Kitaip tariant, reikia jiems sutrumpinti atostogas ir prailginti darbo laiko trukmę. Juk „trūksta 150 vaistininkų“. Nors gal šįkart skaičius pakeis, nes, velnias, pastebėjo <...>“, – nurodoma Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pranešime žiniasklaidai.

Komentaro šia tema portalas paprašė ir Lietuvos vaistinių asociacijos. Gavę jų atsakymą, publikaciją papildysime.

Skaityti visą pranešimą