Vaistinių asociacijos pirmininkė: esame šokiruoti Konkurencijos tarybos sprendimo

Prieš 1 metus 94

Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) pirmininkė sako esanti šokiruota Konkurencijos tarybos sprendimo organizacijai ir kai kurioms vaistinėms už draudžiamą susitarimą dėl antkainių skirti beveik 73 mln. eurų baudų. 

„Mes tikrai esame šokiruoti Konkurencijos tarybos sprendimu, to nesitikėjome, nes nepažeidėme nei konkurencijos teisės, nei sudarėme kokių nors neleistinų, negalimų susitarimų“, – spaudos konferencijoje sakė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Ji pabrėžė, kad Lietuvos vaistinių asociacija buvo pakviesta į Sveikatos apsaugos ministerijos sudarytą darbo grupę, todėl tarybos sprendimas kelia klausimų, kaip ateityje asociacijos galės dalyvauti teisėkūros procesuose.

„Pagal Asociacijų įstatymą tai yra galimybė dalyvauti teisėkūroje, tokiu būdu asociacijos teikia vienokius ar kitokius siūlymus ir tai daro per darbo grupes ir buvo ne vaistinės pakviestos į darbo grupę, o asociacija“, – sakė LVA vadovė.

„Jei tai laikoma kaip konkurencinės teisės pažeidimas, tai ant visų asociacijų pakimba kaip Damoklo kardas, kuris iškelia klausimą, kaip reikės veikti“, – pridūrė K. Nemaniūtė-Gagė.

Ji pabrėžė, kad SAM nusprendė pakeisti kompensuojamų vaistų antkainius bei tam sudarė darbo grupę, kurioje dalyvavo ir pacientų organizacijos, ir valstybinių institucijų atstovai, ir jų paprašė pateikti siūlymus.

„Natūralu, asociacija tam, kad pateiktų siūlymus, klausia savo narių vienokių ar kitokių siūlymų ir Lietuvos vaistinių asociacija tuos siūlymus patiekė. Svarbu akcentuoti, kad jokia konfidencialia informacija vaistinės tarpusavyje nesikeitė, visi skaičiavimai padaryti iš viešai prieinamų duomenų“, – teigė asociacijos pirmininkė.

„Šis kaltinimas mums pasako, kad mes negalėjome teikti duomenų Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupei, kas iš esmės iš viso eliminuoja asociacijų veiklą“, – pridūrė ji.

K. Nemaniūtė-Gagė pakartojo, kad Konkurencijos tarybos sprendimas bus skundžiamas teismui.

LRT.lt primena, kad kiek anksčiau LVA pareiškė, kad Konkurencijos tarybos sprendimas vaistinėms už susitarimą dėl antkainių skirti beveik 73 mln. eurų baudų yra nepagrįstas ir bus skundžiamas teismui.

„Gintarinė vaistinės“ ir „Limedikos“ vadovė Rūta Bagdonavičienė taip pat tikino, kad įmonės nepažeidė įstatymų ir neteisėtuose susitarimuose nedalyvavo, todėl sprendimas bus skundžiamas.

„Pasitikime nepriklausoma Lietuvos ir Europos Sąjungos teismų sistema – išnaudosime visas prieinamas galimybes ginti savo poziciją ir neabejojame, kad teisminiu keliu pavyks paneigti mums mestus kaltinimus bei atstatyti reputacinę žalą“, – pranešime teigė R. Bagdonavičienė.

Anot jos, Sveikatos apsaugos ministerija pati pakvietė vaistinių tinklus vienijančią asociaciją į darbo grupę dėl antlkainių, o „Gintarinės vaistinė“ teikė siūlymus asociacijai, parengtus pagal viešus rinkos duomenis.

„Nei „Gintarinė vaistinė“, nei „Limedika“ niekada nėra sulaukusi SAM kvietimo ar prašymo pateikti pasiūlymus dėl antkainių. Taip pat iki šios dienos nebuvau informuota apie tai, kad savo poziciją pateikėme netinkamu būdu ar forma“, – sakė R. Bagdonavičienė.

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė BNS taip pat tikino, kad tarybos sprendimas yra nepagrįstas.

„Šioje situacijoje visiškai neįžvelgiame konkurencijos teisės pažeidimo. Priešingai – asociacijų, kurios atstovauja su svarstomais teisės aktų pokyčiais susijusioms subjektų grupėms, įtraukimas į valstybės vykdomus teisėkūros procesus bei jų bendrų pozicijų išsakymas yra normali demokratinės valstybės praktika, ir tai neturi nieko bendra su įmonių konkurencija rinkoje“, – teigė R. Lipnevičiūtė.

„Tai yra itin neįprastas konkurencijos taisyklių aiškinimo ir taikymo atvejis, ir mes iš esmės nesutinkame su tokia Konkurencijos tarybos pozicija. Visiškai tikime savo veiksmų teisėtumu ir esame pasiruošę įrodyti tai teisiniu keliu“, – nurodė ji.

Konkurencijos taryba antradienį pranešė, kad asociacijai ir aštuonioms vaistų prekybos bendrovėms, susitarusioms dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių, skirta beveik 73 mln. eurų baudų.

„Eurovaistinei“ skirta 27,5 mln. eurų, „Gintarinei vaistinei“ – 16,7 mln., „Tamro“ – 9,2 mln., „Benu“ – 7,7 mln., vaistų tiekimo įmonei EVD – 2,7 mln., konsultacijų, valdymo, tyrimų ir rinkodaros bendrovei EVRC – 1,27 mln., „Limedikai“ – 7,4 mln., „Siromed Pharma“ – 11,2 tūkst., Lietuvos vaistinių asociacijai – 7,4 tūkst. eurų baudos.

Skaityti visą pranešimą