Vaistininkai ramina: ligoninėse pacientams antibiotikų nepritrūks – gelbėja sukauptas rezervas

Prieš 1 metus 93

„Būtų juokinga, jeigu nebūtų graudu, bet dabar, atrodo, kad teks gultis į ligoninę, jei norėsiu gauti antibiotikų“, – mintimis apie tai, jog vaistinėse trūksta populiariausių antibakterinių vaistų, taip pat ir kai kurių antibiotikų, pasidalino kaunietė Livija Varnagurienė, prieš porą savaičių apvažiavusi didžiąją dalį miesto vaistinių ir tik poroje radusi reikiamą kiekį gydytojo paskirto antibiotiko. 

Tokios mintys ne tik jai, bet ir kitiems pacientams kyla susidūrus su bakterinės kilmės liga, kuriai gydyti reikia antibiotikų. Jau daugiau nei porą mėnesių Lietuvoje esančiose vaistinėse jų trūksta.

LRT.lt jau rašė, jog Lietuva, kaip ir kitos Europos Sąjungos šalys, jau kurį laiką susiduria su antibiotikų stygiumi. Ypač trūksta vaistų, kurių veiklioji medžiaga amoksicilinas.

Vaistų kontrolės tarnybos teigimu, pagrindinė priežastis – padidėjęs šių vaistų poreikis, atsiradęs po COVID-19 pandemijos, kai sumažėjus sergančiųjų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, buvo sumažinti gamybos pajėgumai.

Nors daugelyje vaistinių šiuo metu sudėtinga rasti populiariausių antibiotikų, ligoninės ramina, jog stacionare gydomi pacientai šių medikamentų stygiaus tikrai nejaučia.

Spręsti problemas padeda sukauptas vaistų rezervas.

„Spaudoje teko matyti pranešimų, kad visuomenės vaistinės susiduria su vaistų, kurių veiklioji medžiaga yra amoksicilinas, trūkumu. Kitaip tariant, į vaistinę atėję pacientai šiuo metu turi ribotą galimybę nusipirkti tam tikrų antibiotikų. Tačiau Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (VRUL) su antibiotikų trūkumu šiuo metu nesusiduriame – turime sukaupę rezervą, kurio užteks keliems ateinantiems mėnesiams.

COVID-19 pandemija ir karas Ukrainoje lėmė, kad reaguodami į situaciją turime didesnį nei anksčiau antibiotikų rezervą. Žinoma, kasdien atidžiai sekame situaciją ir vaistų atsargas planuojame iš anksto, taip pat turime galimybę ieškoti kitų tiekėjų ir alternatyvių vaistinių preparatų“, – LRT.lt sakė RVUL Vaistinės vedėjo pavaduotoja Kristina Indriūnienė.

Kad antibiotikų ir kitų būtinų stacionare gydomiems pacientams vaistų netrūksta, patvirtino ir Respublikinės Šiaulių ligoninės vaistinė.

„Atsargų yra [keliems mėnesiams], jokių problemų dėl to nekyla“, – teigė ligoninės komunikacijos specialistė Zita Katkienė.

Nesiima prognozuoti, kada visi tiekimo sutrikimai bus išspręsti

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė patvirtino, kad šiuo metu sutrikęs kai kurių antibiotikų, vaistų, kurių veiklioji medžiaga natrio valproatas, taip pat vaistų, skirtų gydyti kvėpavimo takų ligas, tiekimas.

Anot jos, su vaistų tiekimo sutrikimų problema susiduria visa Europa: „Štai pavyzdžiui, su kai kurių antibiotikų tiekimo problemomis šiuo metu be mūsų šalies susiduria net 26 Europos Sąjungos valstybės narės. Taigi, tai nėra tik Lietuvos problema.“

Teigiama, kad vaistų tiekimo sutrikimai dažniausiai būna susiję su gamybos problemomis, pavyzdžiui, kai trūksta veikliųjų ar kokių nors kitokių medžiagų. Taip pat vaistų tiekimas gali sutrikti ir dėl logistikos problemų, padidėjusio vaistų poreikio, taip pat ir dėl komercinių priežasčių.

Paskutiniuoju metu vaistų tiekimo sutrikimams nemažai įtakos turėjo ir geopolitiniai įvykiai, t. y., karas Ukrainoje, energetikos krizė, aukšti infliacijos rodikliai. Primename, jog antibiotikų, kurių veiklioji medžiaga amoksicilinas, trūkumo pagrindinė priežastis – stipriai padidėjęs šių vaistų poreikis, kuris atsirado po Covid-19 pandemijos.

Pandemijos metu buvo sumažėjęs sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, todėl ir gamybos pajėgumai buvo sumažinti. Šiuo metu esant šių ligų šuoliui, gamintojai nebespėja patenkinti šių vaistų poreikio, tad dauguma ES šalių patiria minėto vaisto stygių.

„Kad pacientai nejaustų vaistų tiekimo sutrikimų pasekmių ar šios pasekmės būtų mažesnės, gali būti tiekiami Lietuvoje neregistruoti vaistai, taip vadinamieji vardiniai (jei jie registruoti bent vienoje kitoje EEE valstybėje arba gamintojo valstybėje), taip pat vaistai registruoti vaistai užsienio pakuotėmis. Šios priemonės padeda sumažinti tiekimo sutrikimų problemas“, – teigė A. Tautvydienė.

VVKT interneto svetainėje galima pasitikrinti, ar nėra tiekiami kitų gamintojų tos pačios veikliosios medžiagos vaistai. Taip pat verta prisiminti, kad, jei vaisto nėra vaistinėje, tačiau jis yra tiekiamas didmenininkų, vaistinė privalo pasiūlyti tokį vaistą užsakyti.

Jei konkretaus vaisto apskritai nėra, o pacientui jo reikia, tokiu atveju reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju, aptarti alternatyvaus gydymo galimybes.

Jei trūksta konkretaus vaisto konkrečios farmacinės formos, pavyzdžiui, nėra tablečių, bet yra suspesija, žvakutės, verta su gydytoju ar vaistininku aptarti kitokios vaisto farmacinės formos vartojimo galimybę, patariama VVKT atsiųstame atsakyme.

Skaityti visą pranešimą