Vairuotojai dėl chaoso kaltina kelininkus, nors patys pažeidžia KET: daliai automobilių policija panaikino techninę apžiūrą

Prieš 1 metus 83

Praėjusią savaitę šalį užklojus sniegui, kai kurie vairuotojai negailėjo kritikos kelininkams, esą šie tinkamai nepasiruošė žiemai. Todėl, anot vairuotojų, automobiliai klimpo, slydo, neišvengta spūsčių ir avarijų. Visgi policija pažymi, kad dėl kilusių iššūkių dalis kritikų turėtų kaltinti ne kelininkus, o save. Nors nuo lapkričio 10-osios eisme dalyvaujančios transporto priemonės privalo būti su žiemos sezonui tinkamomis padangomis, aiškėja, jog dar ne visi tuo pasirūpino.

Pagal Kelių eismo taisyklių reikalavimus vasarines padangas į žiemines privaloma pasikeisti nuo lapkričio 1 iki 10 d. Antraip už padarytą pažeidimą vairuotojams gresia baudos nuo 50 iki 100 eurų. Be to, pareigūnai gali panaikinti transporto priemonės techninės apžiūros galiojimą.

Visgi nei tokios sankcijos, nei grėsmė patekti į eismo įvykį dalies vairuotojų negąsdina. Kaip LRT.lt teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas, sostinės pareigūnai dar praėjusią savaitę surengė specialią priemonę, kurios metu buvo tikrinami vairuotojai bei jų transporto priemonių apavas.

„Pareigūnai patikrino 320 automobilių, nubaudė 5 vairuotojus. Per priemonę pareigūnai techninės apžiūros nepanaikino nei vienai transporto priemonei“, – informavo T. Bražėnas.

Pareigūno pasiteiravus, ar Vilniaus apskrityje jau buvo fiksuota eismo įvykių, kuriuos galėjo nulemti netinkamos padangos, T. Bražėnas patikino, kad tokios statistikos neturi. Tačiau jis atkreipė dėmesį, jog pareigūnai įvykus eismo įvykiui ir įforminant reikalingus dokumentus visuomet atkreipia dėmesį į padangas.

„Jei jos nebūna pakeistos į sezonui tinkamas, pareigūnai surašo administracinio pažeidimo protokolą“, – sakė Vilniaus policijos atstovas.

Savo ruožtu Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė portalui teigė, kad lapkričio 10–24 d. laikotarpiu visoje Klaipėdos apskrityje surašyta 10 administracinių nusižengimų protokolų dėl padangų.

„Aštuoni protokolai surašyti dėl važiavimo žiemai neskirtomis padangomis ir du protokolai dėl per mažo padangų protektoriaus rašto gylio. Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos pareigūnų duomenimis, visais atvejais už šiuos pažeidimus buvo anuliuotas automobilių techninės apžiūros galiojimas“, – teigė A. Grauslienė.

Ji taip pat pažymėjo, jog per minimą laikotarpį Klaipėdos mieste nebuvo užregistruota nei vieno eismo įvykio, kurį galėjo nulemti netinkamų padangų eksploatavimas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Reda Zarauskienė LRT.lt informavo, jog pareigūnai Laikinojoje sostinėje kol kas neorganizavo specialių priemonių padangoms tikrinti, tačiau tokia yra suplanuota kitą savaitę.

Vairuotojams primenama, jog nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti motorines transporto priemones, išskyrus mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius, ir priekabas su vasarinėmis padangomis.

Mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėnesiais, taip pat kovo–lapkričio mėnesiais, jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.

Netinkamos būklės padangos gali kelti grėsmę eismo saugumui ir būti viena iš eismo įvykio priežasčių, lemti jo padarinius. Žiemos sezonui padangas reiktų rinktis atsižvelgiant į tai, kokiais keliais dažniausiai tenka važinėti. Padangos užtikrina tinkamą sukibimą su kelio danga, todėl labai svarbu, kad padangos būtų nenudėvėtos, protektoriaus gylis, kaip reikalauja Kelių eismo taisyklės, būtų ne mažesnis nei 3 mm.

Skaityti visą pranešimą