Vaikų priklausomybių centro specialistus gąsdina tendencijos: plinta opiatai, o nuo dalies medžiagų vaikai atsiduria reanimacijoje

Prieš 1 metus 102

Vilniuje duris atvėrė Respublikinio priklausomybės ligų centro Vaikų ir jaunimo skyrius. Čia pagalbą gaus žalingas psichoaktyviąsias medžiagas vartojantys paaugliai. Pasak specialistų, nerimą ypač kelią naujos psichoaktyviosios medžiagos, kurių rūšis aptikti sudėtinga, o kai kurios gali greitai sukelti priklausomybę.

Pušų apsuptyje – pagalba paaugliams, pakliuvusiems į akistatą su žalingų psichoaktyviųjų medžiagų grėsmėmis. Kad nebūtų nueita į visuomenės paraštes, sako naujojo Vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriaus vadovė Giedrė Misiūnienė.

„Vieniems jaunuoliams, kaip jie pradeda patys, taip ir sekasi patys pabaigti. Bet deja, daliai jaunuolių reikia pagalbos, specialistų pagalbos, reikia ir jų aplinkai palaikymo“, – sako G. Misiūnienė.

Naujame skyriuje vienu metu galės gyventi iki šešių 14-18 metų amžiaus jaunuolių, bus teikiamos ir dienos stacionaro paslaugos bei anonimiškai konsultuojami tėvai. Tai – vienas iš 3 tokių centrų Lietuvoje.

„Mes buvome įsikūrę tipinėse ligoninės patalpose, kas vaikams pagal jų raidą, pagal brandą, nėra natūralu būti tipinėse palatose. Ligoninė, kaip aplinka, nėra įgalinanti, jūs ir patys žinote, kai ateinat į ligoninę, pirmas noras – iš jos kuo greičiau ištrūkti“, – pažymi G. Misiūnienė.

Respublikinio priklausomybės ligų centro direktorius sako, jog per pastarąjį dešimtmetį narkotinių medžiagų rinka pasikeitė – nerimą kelia naujos psichoaktyviosios medžiagos. Pasak jo, skaičiuojama per 200 skirtingų kanabinoidų rūšių, kurias aptikti sudėtinga – nėra tiek testų, kurie šias medžiagas aptiktų šlapime ar kraujyje.

„Šitos medžiagos dedamos į elektronines cigaretes ir pasitaiko apsinuodijimų. <...> Į reanimaciją pakliauna paaugliai stipriai apsinuodiję, kur tenka praleisti kelias dienas reanimacijoje, ir mūsų uždavinys – organizuoti tęstinę pagalbą, kad toks vaikas galėtų gauti paslaugas tokiame, panašiame skyriuje“, – tikina Respublikinio priklausomybės ligų centro direktorius dr. Emilis Subata.

Kad vartojamų medžiagų kokteilis įvairus ir ne visada jį įmanoma patikrinti, sako su į centrą ateinančiais vaikais dirbanti specialistė.

„Kas gąsdina specialistus, kad jie vartoja medžiagas, kurios yra opitiatinės, prie kurių yra labai lengva priprasti. 1 iš 4 žmonių pabandęs jau gali tapti priklausomu“, – įspėja socialinė darbuotoja Emilija Kvieskaitė-Makovejeva.

Psichoaktyviąsias medžiagas vaikai pasiekia ir per draugus, ir internetu. „Daug pokalbių kambarių, įvairiose socialinėse platformose jau sugalvoti kažkokie slaptažodžiai, kaip pavadinti tas medžiagas, kurias ne taip lengva susekti“, – sako E. Kvieskaitė-Makojeva.

Pasak specialistų, žalingų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas yra kompleksinė problema, kuri prasideda gerokai anksčiau nei pats medžiagų vartojimas – esant sudėtingiems santykiams šeimoje, vienišumui, ar patiriant sunkumų mokykloje.

Skaityti visą pranešimą