Užklupus žiemos iššūkiams, vilniečiai pagalbos kartais nesulaukdavo: aplinką prižiūrinčios įmonės padarė 6 tūkst. pažeidimų, dalies pinigų negavo

Prieš 1 metus 85

Žiemos laikotarpis gatves ir šaligatvius prižiūrinčioms įmonėms pametėjo sunkumų – buvo ir gausių snygių, ir kitų negandų. Savivaldybė teigė, kad sumoka tik už kokybiškai atliktas paslaugas, todėl įmonės dėl pažeidimų negavo dalies suplanuotų lėšų.

Straipsnis trumpai

  • „Ekonovus“ teigė, kad tiek dėl žmogiško faktoriaus, dėl itin didelio snygio, kitų nenumatytų aplinkybių nesusipratimų neišvengta – jie išspręsti sutartyje numatyta tvarka.
  • „Stebulė“ sakė, kad priežiūra kontroliuojama reikliai, retkarčiais nustatomi tik smulkūs pažeidimai.
  • Gatvių priežiūros pažeidimų „Grinda“ neužfiksavo.
  • Dėl pažeidimų žiemą savivaldybė sumokėjo maždaug 302 tūkst. eurų mažiau (be PVM) nei numatyta sutartyse.

Naudojo išankstinio barstymo taktiką

UAB „Grinda“ Komunikacijos departamento vadovas Egidijus Steponavičius LRT.lt kalbėjo, kad įmonė nuolat stebi paslaugų teikimo rodiklius, komunikuoja su gatvių valymą kuruojančiais Vilniaus miesto savivaldybės bei viešojo transporto eismą koordinuojančiais savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ specialistais.

„Operatyviai ieško sprendimų, todėl gatvių priežiūros pažeidimų 2022–2023 m. žiemos sezono metu nebuvo fiksuota. Taip, šiuo sezonu buvo atvejų, kai intensyviai sningant atskirose atkarpose laikinai buvo sutrikęs viešojo transporto eismas, tačiau bendrovė vykdo įsipareigojimus nuvalyti pagrindines intensyvaus eismo gatves per 3, 4 ar 5 val. snygiui pasibaigus“, – akcentavo jis.

Pasak pašnekovo, tam buvo pasitelkiama taktika, pritaikyta konkrečiam žiemos epizodui.

„Naudojame išankstinio barstymo taktiką – ji plačiai taikoma tiek Baltijos, tiek Skandinavijos šalyse bei kalnuotose Centrinės bei Vakarų Europos vietovėse. Prevenciškai dar iki snygio pradžios išberta druska neleidžia susidaryti suplūkto sniego sluoksniui, todėl sniegui tirpdyti reikalingas mažesnis veikliosios medžiagos kiekis. Be to, prevenciniai barstymai leidžia gatvių priežiūros technikai išvengti rytinių ir vakarinių eismo srautų, o per piką ji gali būti iš anksto priskirta budėti ruožuose, kur dėl reljefo ypatumų dažniau formuojasi sudėtingesnės eismo sąlygos“, – sakė pašnekovas.

Budėjo ir barstytuvai

Kaip teigė E. Steponavičius, sniegą valyti verstuvais „Grinda“ pradėdavo nelaukdama snygio pabaigos, o žiemą pažeidimų dėl įmonei patikėtų gatvių valymo nenustatyta.

„Esant sudėtingesnei eismo situacijai, ypač per vakarinius eismo srautus, barstytuvai budi ties didžiausiomis Vilniaus įkalnėmis: Šeškinės, T. Narbuto, Olandų, V. Kudirkos, Popieriaus g., Savanorių pr. Esant lijundros ar plikledžio pavojui, naudojamos ne sniegą tirpinančios, o sukibimą su keliu užtikrinančios medžiagos (smėlio ir druskos mišinys)“, – kalbėjo vadovas.

Anot pašnekovo, vykdant didesnius projektus, pavyzdžiui, remontuojant ilgesnes gatvių atkarpas, kartais pasitaiko, kad oro sąlygos neleidžia užbaigti darbų rudens sezono metu.

„Vis dėlto reikia pabrėžti, kad transporto eismas remontuojamose gatvėse nenutrūksta: sudaromos kaip įmanoma geriausios sąlygos eismui vykti be didesnių trikdžių: eismui pritaikomas apatinis asfalto sluoksnis, o ten, kur neįmanoma, gatvės danga reguliariai patikrinama ir sutvarkoma laikinosiomis priemonėmis. Tokios gatvės žiemą valomos ir barstomos taip pat, kaip ir kitos to paties priežiūros lygio gatvės“, – sakė E. Steponavičius.

Šaligatvius tvarkė ir visą parą

UAB „Ekonovus“ komunikacijos vadovė Vilma Balčiauskaitė LRT.lt teigė, kad ši žiema buvo intensyvi, buvo ir sudėtingų orų sąlygų, kai gatvės bei šaligatviai valyti ir barstyti ištisą parą.

„Vykdydami sutartį siekiame maksimaliai įgyvendinti visus įsipareigojimus, tačiau tiek dėl žmogiško faktoriaus, dėl itin didelio snygio, kai iškrito daugiau kaip 40 cm sniego, tiek dėl kitų nenumatytų aplinkybių nesusipratimų neišvengta – jie išspręsti sutartyje numatyta tvarka“, – sakė pašnekovė.

Pasitikslinus, kokių būta nesusipratimų, vadovė kalbėjo, kad šaltuoju sezonu, kai vyravo permainingi ir gausūs kritulių orai, ne visada buvo užtikrintas pakankamas gatvių ir šaligatvių valymas bei jų barstymas, o šios situacijos spręstos pagal sutartyje numatytas sąlygas.

Anot jos, jei gatvių remontas nebaigtas, jų priežiūra užsiima statytojas, atsakingas už tvarką statybos aikštelės teritorijoje, kai baigia statybos darbus. Pasak įmonės atstovės, jei statytojas perka paslaugą, tada teritorijų priežiūrą perima „Ekonovus“.

UAB „Stebulė“ LRT.lt komentavo, kad visos „Stebulės“ sutartys yra viešos, tad jose nurodytos ir prižiūrimos teritorijos bei jų plotai, įkainiai, atsiskaitymo ypatumai.

„Vilniaus miesto savivaldybė nuolat reikliai kontroliuoja „Stebulės“ darbą, retkarčiais nustatomi tik smulkūs pažeidimai“, – teigiama atsiųstame komentare. Pasak įmonės, „Stebulė“ nuolat prižiūri visas jai priskirtas teritorijas, todėl neprižiūrimų ar netvarkomų teritorijų nėra.

„Ecoservice“ atstovė Jūratė Raišelienė kalbėjo, kad negalėjo įvardyti pažeidimų skaičiaus – šią informaciją tvarko savivaldybė.

„Ji kontroliuoja visų paslaugų teikėjus. Įprastai nustačius defektą fiksuojamas pranešimas, iš kurio kyla finansinės atsakomybės tiekėjams, tačiau „UAB Ecoservice“ šios informacijos nevaldo“, – sakė ji.

Pasak pašnekovės, įmonė prižiūri Lazdynų ir Karoliniškių mikrorajonų šaligatvius, kiemus, želdinius, bet gatvių nevalo.

„VSA Vilnius“ ir „Šilėja“ į užklausą dėl pažeidimų per žiemos sezoną neatsakė.

Sumos – trejų metų laikotarpiui

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas LRT.lt sakė, kad visų savivaldybei priklausančių gatvių važiuojamąją dalį prižiūri „Grinda“.

„Tam šį žiemos sezoną savivaldybės biudžete „Grindai“ buvo numatyti 7,19 mln. eurų, į kuriuos įskaičiuotas ne tik valymas, bet ir druskos įsigijimas“, – kalbėjo Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas.

Anot jo, šaligatvių, laiptų, kiemų, skverų bei aikščių valymu nuo sniego ir ledo rūpinasi penkios įmonės, su kuriomis savivaldybė yra sudariusi sutartis. Miesto teritorija yra suskirstyta į 13 tvarkymo objektų.

Pasak pašnekovo, su įmonėmis sutartys pasirašomos trejų metų laikotarpiui, jos apima ne tik teritorijų tvarkymą, bet ir želdynų priežiūrą.

„Visos šiuo metu galiojančios sutartys įsigaliojo 2022 m. lapkričio 1 d. Bendra su „Stebule“ sudarytų sutarčių vertė su PVM yra 47,57 mln. eurų, su „Ekonovus“ – 33,5 mln. eurų, su „Ecoservice“ – 7,84 mln. eurų, su „VSA Vilnius“ – 6,51 mln. eurų, su „Šilėja“ – 2,8 mln. eurų. Tai sumos už visą trejų metų laikotarpį“, – teigė G. Grubinskas.

Paklaustas, kokių pažeidimų buvo nustatyta žiemą, kai gatvės netinkamai ar nepakankamai prižiūrėtos, jis teigė, kad „Grindos“ atliekamo darbo pažeidimų nustatyta nebuvo.

„Vairuotojams gali susidaryti įspūdis, kad snygio metu gatvės nėra valomos arba kad yra valomos nepakankamai, tačiau savivaldybei priklausančios gatvės, atsižvelgiant į prognozuojamas ir realias oro sąlygas, buvo nuolat valomos ir barstomos. „Grinda“ vykdo prevencinius barstymus, valo gatves tiek dar nepasibaigus snygiui, tiek ir pasibaigus krituliams. Gatvių valymo ir barstymo prioritetas yra sudarytas pagal eismo intensyvumą gatvėse. Apie numatomas blogas oro sąlygas įspėjančius pranešimus skelbia tiek „Grinda“, tiek Vilniaus savivaldybė“, – komentavo savivaldybės atstovas.

Dėl pažeidimų išmoka mažesnę sumą

Anot G. Grubinsko, kalbant apie penkias teritorijų valymu pagal sutartis besirūpinančias įmones, šią žiemą iš viso nustatyta beveik 6,4 tūkst. pažeidimų.

„Pažeidimai labai įvairūs, jie apima ne tik šaligatvių, laiptų, viešojo transporto stotelių ir kiemų valymą nuo sniego, bet ir besimėtančių šiukšlių surinkimą bei šalia pėsčiųjų takų esančių šiukšliadėžių priežiūrą“, – vardijo atstovas.

Jo teigimu, už visus nustatytus pažeidimus įmonėms taikomi išskaitymai nuo sutartyje numatyto atlygio už nurodytus darbus.

„Kitaip tariant – už sutartyje numatytų darbų nevykdymą arba netinkamą vykdymą yra nemokama arba mokama mažiau, proporcingai pagal nustatyto pažeidimo mastą. Todėl raginame gyventojus apie pastebėtas problemas pranešti seniūnijoms arba savivaldybei, kad tokie atvejai būtų išaiškinti ir išnagrinėti operatyviau. Iš viso dėl pažeidimų šį žiemos sezoną savivaldybė sumokėjo maždaug 302 tūkst. eurų mažiau (be PVM), nei numatyta sutartyse“, – akcentavo G. Grubinskas.

Anot jo, gatvių sąrašai ir darbų apimtys yra atnaujinami ir patvirtinami kiekvieno žiemos sezono pradžioje.

„Visas savivaldybei priklausančias gatves ir teritorijas, kuriomis vyksta automobilių, pėsčiųjų ir kitų eismo dalyvių eismas, valo „Grinda“ ir penkios minėtos įmonės. Jei gatvių remonto darbai iki žiemos sezono pradžios nėra užbaigiami, gatvių dangos kiek įmanoma labiau pritaikomos eismui, taip pat nuolat tikrinama, ar žiemos sezonu jose nekyla pavojus eismo saugumui“, – sakė pašnekovas.

Pasak atstovo, dėl netinkamų oro sąlygų ar ilgalaikių projektų neužbaigti darbai neturi įtakos valant gatvėse ir teritorijose sniegą bei barstant, jas toliau valo „Grinda“ ir įmonės, su kuriomis savivaldybė yra sudariusi sutartis.

„Savivaldybė teritorijas ir gatves valančioms įmonėms moka tik už tinkamai ir laiku atliktas paslaugas. Atsiskaitymai vyksta pagal suteiktų paslaugų priėmimo–perdavimo aktus“, – pabrėžė G. Grubinskas.

Skaityti visą pranešimą