Už tūkstančius nepanaudotų gripo vakcinų poliklinikos moka baudas – negali prognozuoti, kiek žmonių norės skiepytis po metų

Prieš 1 metus 78

Kai baigsis gripo sezonas, gydymo įstaigoms, nepanaudojusioms valstybės lėšomis pirktų gripo vakcinų, Valstybinė ligonių kasa skirs baudas. Šeimos gydytojų atstovai sako, kad tiksliai suplanuoti metams į priekį – neįmanoma, o bijodamos baudų gydymo įstaigos ateityje vakcinų užsakinės mažiau.

Pernai gydymo įstaigos panaudojo trečdaliu mažiau gripo vakcinų, nei planavo. Vilniaus Antakalnio poliklinika taip pat, dėl to pirmą kartą mokėjo baudą.

„Mes dalį vakcinų gavom prieš sezoną ir visas jas suskiepijom, o kita partija vakcinų atvyko žymiai vėliau. Dėl to mes nespėjom visų vakcinų suskiepyti. Kita vertus, ir patys žmonės nenorėjo taip aktyviai skiepytis“, – sako Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Raimonda Kungytė.

Už likusias 60 tūkstančių gripo vakcinų pernai įstaigos ligonių kasai sumokėjo per 100 tūkstančių eurų.

„Pasiteisinimų galima rasti įvairių ir mes girdime iš gydymo įstaigų įvairių, tačiau vienos gydymo įstaigos užsisako ir sunaudoja viską arba beveik viską, kitos užsisako ir nepanaudoja praktiškai nieko“, – teigia VLK Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

Per pastaruosius dvejus metus sergamumo gripu rodikliai buvo nukritę į neregėtas žemumas, taip pat mažėjo ir norinčių skiepytis. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną nuo gripo pasiskiepijo vos 8 proc. gyventojų. Medikų teigimu, neteisinga visą atsakomybę dėl vakcinų perkelti gydymo įstaigoms.

„Jeigu pacientas griežtai atsisako, mes tikrai nepajėgūs įtikinėti. Mes negalim prognozuoti, kas bus po metų, nes metams į priekį skaičiuojam – kiek po metų žmonių bus pasiryžusių, norinčių skiepytis“, – aiškina Šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė Jurga Dūdienė.

Šiam sezonui gripo vakcinų valstybės lėšomis nupirkta trečdaliu mažiau nei pernai.

Nors šiemet sergamumas didelis, skiepijimosi tempai gydymo įstaigose – skiriasi. Vienos mato vangias tendencijas, kitos sako paskiepijančios daug ir dar perduodančios vakcinų kitoms įstaigoms.

„Mažesnėms įstaigoms tikriausiai yra sunku paskaičiuoti ir tam, kad nereikėtų mokėti baudos, jie užsisako mažiau. Turime galimybę jiems perduoti tam tikrą kiekį, jeigu matome, kad mums šiek tiek lieka“, – sako Panevėžio poliklinikos vyriausioji slaugos administratorė Aurelija Petronienė.

„Pacientai išdrąsėjo, pasitiki savo imunitetais ir tikrai besiskiepijančių nuo gripo yra ne tiek, kiek būdavo iki COVID-19 pandemijos, skaičius yra mažesnis, todėl tikrai liks nepaskiepytų vakcinų“, – tvirtina J. Dūdienė.

Jei liks, susimokėti teks ir vėl. Mokslininkų teigimu, gripo vakcinas reikia dažnai atnaujinti.

„Pakitusios atmainos įgija perdavimo pranašumą, paplinta ir dėl to tenka atnaujinti vakciną. Gripo atžvilgiu tie atnaujinimai vyksta gan dažnai“, – pastebi virusologas Gytis Dudas.

Pasak medikų, gripo vakcina padeda apsisaugoti nuo sunkios ligos ar net mirties.

Skaityti visą pranešimą