Už nepilnamečių tvirkinimą teistam Jakščiui – dar viena žinia iš teismo: privalės nešioti apykoję ir būti namuose

Prieš 1 metus 62

Penktadienį Kauno apylinkės teismas paskelbė sprendimą griežtinti kardomąsias priemones už nepilnamečių tvirkinimą jau teistam ir dėl panašaus pobūdžio nusikaltimų teisiamam Remigijui Jakščiui. Jis kurį laiką privalės nešioti apykoję ir būti namuose, iškyrus vieną valandą per parą. Anksčiau šią savaitę buvo priimtas sprendimas kitoje byloje, kurioje šiam asmeniui paskirta 90 arešto parų.

Kauno apylinkės teismas penktadienį paskelbė iš dalies tenkinantis prokuroro prašymą ir R. Jakščiui skyrė griežtesnę kardomąją priemonę. Asmeniui, pranešė teismas, dviems mėnesiams skirta intensyvi priežiūra.

Jis privalės dėvėti apykoję, taip pat uždrausta bendrauti ar ieškoti ryšių su nepilnamečiais asmenimis, lankytis vietose, kuriose lankosi nepilnamečiai. R. Jakštys privalės būti namuose visą laiką, išskyrus valandą per parą, per kurią galės palikti namus, tačiau tik Kauno miesto ribose.

„Šia nutartimi nuspręsta iki faktinio kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros – vykdymo pradėjimo, pakeisti namų arešto sąlygas, jas sugriežtinant ir panaikinti kardomąją priemonę – periodinį registravimąsi policijos įstaigoje, kadangi ši priemonė tapo perteklinė teismui paskyrus intensyvią priežiūrą. Toks sprendimas priimtas dėl to, jog kardomoji priemonė – namų areštas – buvo paskirta siekiant, be kita, užtikrinti, kad asmuo nedarytų naujų nusikalstamų veikų, tačiau teismui pateikti duomenys patvirtina, jog kaltinamasis nesilaiko jam namų areštu nustatytos sąlygos nebendrauti ir neieškoti ryšių su nepilnamečiais asmenimis“, – savo sprendimą paaiškino Kauno apylinkės teismas.

Po praėjusią savaitę įvykusio incidento, kai už seksualinius nusikaltimus teisto ir teisiamo R. Jakščio namuose pareigūnai rado besislepiantį paauglį, gimusį 2008 metais, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas perkvalifikuotas ir dabar yra atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 153 str. 1 d. („Jaunesnio nei 16 metų asmens tvirkinimas“).

Kauno apygardos prokuroras prieš savaitę kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, prašydamas už seksualinius nusikaltimus teisiamam R. Jakščiui skirti intensyvią priežiūrą – apykoję ir išleisti jį iš namų tik valandai per parą.

Kaip anksčiau LRT.lt paaiškino prokuratūros atstovė Tautvilė Merkevičiūtė, ši byla dar nagrinėjama, todėl kalbama tik apie kardomąsias priemones.

R. Jakštys pernai buvo nuteistas už nepilnamečių berniukų seksualinį tvirkinimą. Šiuo metu teisme yra nagrinėjama dar viena panašaus pobūdžio byla.

Teismas minėtam asmeniui buvo uždraudęs bendrauti su nepilnamečiais, o dėl laisvės apribojimo bausmės nesilaikymo trečiadienį pranešta, kad Kauno apylinkės teismas nusprendė vyrui paskirti 90 parų areštą.

„Nuosprendžiu jam buvo paskirta 1 metų 1 mėnesio ir 10 dienų laisvės apribojimo bausmė. Įstatymas – kadangi šiuo atveju buvo keičiama švelnesnė bausmės rūšis į griežtesnę – numato, kokiu santykiu keičiamos bausmės. Tokiu atveju dvi laisvės apribojimo dienos prilyginamos vienai arešto parai. Natūralu, kad pakeitus 1 metus, mėnesį ir 10 dienų išeitų kur kas daugiau parų, bet, deja įstatymas neleidžia išeiti už maksimaliai tokios bausmės rūšiai nustatyto dydžio – 90 parų arešto“, – trečiadienį priimtą sprendimą komentavo Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

Pasak jo, nuo nutarties gavimo per savaitę ją dar galima skųsti. Skelbiant nutartį R. Jakštys teismo salėje nepasirodė.

Skaityti visą pranešimą