Už antibiotikus sumokėjusi beveik 100 eurų vilnietė patyrė šoką: vaistinėje sužinojo, kad jie galėjo būti kompensuojami

Prieš 1 metus 85

„Visiškai nebuvau pasiruošusi tokiai antibiotikų kainai. Jokiam iš mano vaikų, net tam mažiausiam penkiamečiui, vaistai nebuvo kompensuojami. Man buvo lengvas šokas, kad už septynių dienų „Biodroxilio“ kursą trims vaikams turiu sumokėti 92 eurus. O kur dar probiotikai. Iš viso išleidau daugiau nei 100 eurų“, – apie šoką, kurį patyrė vaistinėje išvydusi reikalingų antibiotikų kainą, sakė Ana (pavardė portalui žinoma – LRT.lt).


Valstybinė ligonių kasa teigia, kad vaistai vaikams turėjo būti kompensuojami, tačiau gydymo įstaiga tvirtina, jog vadovavosi nustatyta tvarka.

Nesupranta, kodėl vaistai nebuvo kompensuoti

Į „LRT girdi“ kreipėsi moteris, ji pasakojo, kad vasarį susirgo visa jos šeima, kurioje auga 5, 7 ir 10-ies metų vaikai. Vaikams buvo suskaudę gerkles, buvo pakilusi temperatūra, moteris kreipėsi į Santaros klinikų Šeimos medicinos centrą.

Gydytoja Anai pasakė, kad vaikams gydyti reikės antibiotikų. „Padarius tyrimus mums buvo aptikta streptokoko bakterija. Gydytoja patarė nebelaukti ir tiesiog iš karto pradėti vartoti antibiotikus. Tik paklausė, ar vaikai sugebėtų nuryti tabletes. Vaikai dar gana maži – 5, 7 ir 10 metų. Pasakiau, kad jeigu tabletės didelės (o jos tokios būtent ir yra), net mano vyriausiajai būtų sunku nuryti, tai nutarėm, kad geriausia būtų gerti antibiotikų suspensiją. Apie kainas kažkaip nieko ir nepasakė, gal gydytojas ir neprivalo informuoti, kiek kainuoja, tarkim, vaistai. Nežinau net, ar privalo žinoti, kiek jie kainuoja“, – sakė moteris.

Vilniuje dirbanti moteris pasakojo, kad ieškodama išrašytų vaistų ji apvažiavo keturias Vilniuje veikiančias vaistines, tačiau antibiotikų gavo tik Trakuose. Bet ir čia laukė nusivylimas: džiaugsmą greit užtemdė vaistininkės įvardyta suma.

„Visiškai nebuvau pasiruošusi antibiotikų kainai. Jokiam iš mano vaikų, net tam mažiausiam penkiamečiui, vaistai nebuvo kompensuojami. Buvo pažymėta, dar vaistininkės man parodė, kad tiesiog pažymėta, kad nekompensuojami. Man buvo lengvas šokas, kad už septynių dienų „Biodroxilio“ kursą trims vaikams turiu sumokėti 92 eurus“, – prisiminė Ana.

Be kelionės išlaidų, apsilankymas vaistinėje moteriai kainavo daugiau nei šimtą eurų, kadangi teko pirkti ne tik antibiotikų, bet ir gerųjų bakterijų, taip pat ir kitų vaistų.

„O dar priskaičiuokime, kad prisideda probiotikai, lašai akims vaikams, man antibiotikai, žodžiu, vaistinėse palikau daugiau nei 120 eurų. Vaistininkės, pamačiusios mano dideles akis, viską suprato, maloniai paaiškino. Viena pasakė, kad suspensijos kompensuojamos dabar tik mažiems vaikams, kad reikia bandyti tabletes nuryti, tabletės tikriausiai būtų kompensuojamos.

Kita vaistininkė pasakė, neva tokio amžiaus vaikams šitie antibiotikai kompensuojami tik, tarkime, plaučių uždegimo atveju. Aiškino, kad po Naujųjų pasikeitė kompensuojamųjų vaistų sąrašai ir jų skyrimo taisyklės. Kita [vaistininkė] prisipažino nežinanti, kodėl dabar už antibiotikus vaikams tėvai turi sumokėti visą kainą. Neverkiu, bet kaip gali 100 eurų kainuoti, kai neseniai vaikams būdavo dešimt [eurų] antibiotikai“, – stebisi vilnietė Ana.

Vaistininkai taip pat stebisi

Kad tas pats preparatas skirtingiems pirkėjams kainuoja nevienodai, stebisi ir vaistininkai. Tačiau, anot Vaistinių asociacijos pirmininkės Kristinos Nemaniūtės-Gagės, jie privalo vadovautis tuo, kas įrašyta recepte ir alternatyvų siūlyti negali.

„Vaistininkai jokio sprendimo nepriima. Jie negali paskirti gydymo. Vadinasi, jeigu išrašyta viena veiklioji medžiaga, negali siūlyti vaisto su kita veikliąja medžiaga. Taip pat negali pakeisti kompensavimo [tvarkos]: ar tas vaistas bus kompensuojamas, ar ne. Tokį sprendimą iš esmės priima gydytojas. Svarbiausia, kad žmogus jau gydytojo kabinete išsiaiškintų, kiek koks vaistas kainuos. Gydytojas tokią informaciją gali suteikti“, – kalbėjo Vaistinių asociacijos pirmininkė.

Ligonių kasa: tai gydytojo klaida

Apie tai, kad vaistai bus nekompensuojami, trijų vaikų mama teigia sužinojusi tik vaistinėje. Valstybinė ligonių kasa šioje situacijoje įžvelgia galimą gydytojo klaidą.

„Mes šiuo atveju negalėtume pasakyti, kodėl nebuvo kompensuojami. Tie antibiotikai, kuriuos mama nurodė, yra įrašyti į kompensuojamųjų vaistų sąrašą. Tik gydantis gydytojas galėtų paaiškinti, kodėl jis neišrašė kompensuojamojo recepto. Pagal receptų rašymo taisykles, kompensuojamąją suspensiją gydytojas gali išrašyti vaikams iki šešerių metų arba vyresniems vaikams ir suaugusiesiems, kurie turi rijimo sutrikimų. Tokios yra sąlygos, receptų rašymo tvarką gydytojai žino. Pagal pacientų būklę ir turėjo spręsti. Šiuo atveju mamai žalą padarė gydytoja, kuri išrašė nekompensuojamą receptą. Mama šiuo atveju pirmiausia turėtų kreiptis į gydymo įstaigą, parašyti prašymą jai sugrąžinti tuos pinigus, kuriuos išleido įsigydama nekompensuojamą vaistą“, – pažymėjo Valstybinės ligonių kasos Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Irma Medžiaušaitė.

Vaistų įsigijusi vilnietė teigė, jog vaikams dėl ligos skaudėjo gerkles, jiems buvo sunku ryti. Anot Valstybinės ligonių kasos specialistės, šių simptomų pakako, kad visiems trims vaikams būtų išrašyti visiškai kompensuojami skysti antibiotikai.

Klinikos vadovė: gydytojai nespėja sekti atnaujinimų

Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovė doc. Lina Vencevičienė atsakė raštu. Pasak jos, šeimos gydytojai nespėja sekti nuolat besikeičiančių kompensuojamųjų vaistų sąrašų ir taisyklių.

„Vaistų kompensavimo taisyklės ir kompensuojamųjų vaistų sąrašai nuolat taisomi ir keičiami. Šeimos gydytojui, kurio pareiga – diagnozuoti susirgimą ir paskirti tinkamą gydymą, yra gana sudėtinga stebėti ir sekti nuolat keičiamas taisykles bei kintančius sąrašus.

Šeimos gydytojams, ypač kai šaltuoju metų laiku įstaigas užplūsta gausybė pacientų, sergančių ūmiais viršutinių kvėpavimo takų susirgimais, ir per vieną darbo dieną tenka konsultuoti po kelias dešimtis papildomų pacientų, nuolatinis vaistų sąrašų peržiūrėjimas – tai dar vienas didžiulis ir medicininiu požiūriu nereikšmingas darbas“, – nurodoma Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovės atsiųstame laiške.

Doc. L. Vencevičienės teigimu, šiuo atveju išrašant vaistus buvo vadovautasi prieš daugiau nei 20 metų (2002) sveikatos ministro įsakymu patvirtinta tvarka, numatančia, kad skystos formos kompensuojamieji vaistai gali būti išrašomi vaikams tik iki 6-erių metų.

Kodėl net jauniausiam, penkerių, vilnietės Anos vaikui nebuvo išrašyti kompensuojamieji vaistai, Santaros klinikų skyriaus vedėja nepaaiškino.

Šeimos gydytojas: neskubėkite kaltinti medikų

Šeimos gydytojas Valerijus Morozovas ragina neskubėti kaltinti medikų: vaistų kompensavimo tvarka nuolat keičiasi, o už padarytas klaidas neretai gydytojams tenka iš savo kišenės atlyginti Valstybinei ligonių kasai padarytą nuostolį.

„Gydytojai šitoje šalyje draudikų, tiekėjų, Sveikatos apsaugos ministerijos ir kitų visada priešinami su pacientais. Visąlaik yra jaučiamas priešinimas. Gydytojui yra numesta prievolė kompensuoti arba nekompensuoti, bet Ligonių kasos pasilieka sau teisę paskui ateiti ir išieškoti iš gydytojo vaisto kainą, kuri buvo kompensuota šiuo atveju mamai. Išrašyti receptą dažnai užtrunka kelias sekundes. Tačiau [reikia spėti] įsitikinti, ar pacientui priklauso kompensavimas, ar tikrai su tuo kodu galimas kompensavimas, ar tos formos kompensavimas, ar tiek tablečių per dieną jis gali kompensuojamų išgerti. Visiems yra labai patogu surasti kaltininką ir pastatyti jį prieš pacientą, o ne pačioms Ligonių kasoms ir Sveikatos ministerijai prisiimti tą atsakomybę. Visur, kur yra finansai, atsakomybė kažkodėl gula ant gydytojo“, – apgailestavo šeimos gydytojas V. Morozovas.

Kreipėsi dėl žalos atlyginimo

Remdamasi Ligonių kasos paaiškinimu, vilnietė Ana kreipėsi į Santaros klinikas ir pareikalavo, kad vaikų vaistams išleista beveik 100 eurų suma būtų kompensuota.

„Kovo 1 d. surašiau pretenziją, nusiunčiau Šeimos centro direktorei, laiško kopiją nusiunčiau ir Valstybinei ligonių kasai“, – LRT.lt sakė portalo skaitytoja.


Skaityti visą pranešimą