Utilizuoja dešimtis tonų baigusių galioti vaistų, tačiau ne visi žino, kaip tinkamai juos rūšiuoti

Prieš 1 metus 98

Farmacininkų teigimu, kasmet utilizuoti iš gyventojų surenkama vis daugiau vaistų, tačiau nemažai žmonių iki šiol nežino, kaip tinkamai juos rūšiuoti. Pasak medikamentus utilizuojančios įmonės, šiemet jau sunaikinta per 28 tonas vaistų.

Dabar į vaistinę ateinama ne tik vaistų įsigyti, bet ir jais atsikratyti. Būtent jose galima priduoti nebenaudojamus ar pasibaigusius galioti medikamentus.

„Nėra patogu, paprasčiau išmesti į šiukšliadėžę, bet ką darysi, vaistai yra vaistai. Susikaupia per metus, kas netinka, tą ir išnešame“, – teigia gyventoja.

„Ne visos vaistinės gal priima, bet priima ir prašo grąžinti, nemėtyti, kaip kad kai kurie neša į sąvartyną atliekas“, – sako kita LRT TELEVIZIJOS kalbinta moteris.

Gyventojų patogumui trylikoje „Gintarinių vaistinių“ įrengtos specialios utilizuojamų vaistų dėžės. Kol kas tai bandomasis projektas.

„Nuspręsta įrengti tokias dėžes dėl to, kad taupytume tiek paciento, tiek vaistininko laiką. Nebereikia laukti eilėje, kad atiduotų vaistus“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vedėja Domantė Viliūnaitė.
Pasak vaistininkės, į šias dėžes galima mesti tik vaistus. Maisto papildai, kosmetika turi keliauti į bendras atliekas.

„Mūsų vaistinei atnešama dideli kiekiai vaistų, tai mes išsiunčiame utilizavimui vaistus kas 2–3 mėnesius. Per tuos tris mėnesius prisirenka apie 15–20 kilogramų vaistų. <...> Tai iš tikrųjų labai dideli kiekiai, o per metus galite įsivaizduoti apie 80 kilogramų“, – priduria D. Viliūnaitė.

Nemažus kiekius utilizuoti vaistų atiduoda ir „Camelia“ vaistinės. Šioje krūvoje yra vaistų, kurių galiojimas jau pasibaigęs prieš kone dešimtmetį. Vaistininkė pasakoja, kad būna mėnesių, kai priimama iki keliolikos kilogramų nebenaudojamų vaistų.

„Dažniausiai didesni kiekiai būna, jeigu namuose turėjo artimą ligonį, kuris daugiau vaistų naudoja. <...> Bet tokių, kad turėtų prisipirkę labai daug vaistų ir pasibaigęs galiojimas, mes nestebime“, – mini „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

„Eurovaistinėse“ šiemet surinkta apie 9 tonas vaistų. Tuo metu pernai – 2 tonos. Pasak vaistininkų, gydytojai ilgesniam laikui gali išrašyti receptą, taigi, pasikeitus aplinkybėms, daugiau lieka ir nepanaudotų vaistų.

„Aišku, kad įtakos turėjo ir COVID-19 pandemija, kad 2019–2020 metais žmonės iš esmės mažiau ėjo iš namų, mažiau ėjo į vaistines ir galbūt tuo metu darome prielaidą, kad ir prikaupė vaistų ir nebuvo, kaip jų atnešti. Neatnešė jų“, – svarstė „Eurovaistinės“ atstovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Farmacines atliekas tvarkančios įmonės „Tekasta“ duomenimis, šių metų pirmą pusmetį sudeginta 16 tonų vaistų, antrąjį –12 tonų. Bendrovės vadovo teigimu, išmetamų vaistų kiekiai kasmet auga. Pavyzdžiui, prieš 6 metus būdavo utilizuojama apie 10 tonų.

Skaityti visą pranešimą